Value investering + drie stocktips

visual voor een value stock

Als belegger ben je continu bezig om je huidige beleggingen te volgen, maar ook aan het speuren voor nieuwe sterke aanvullingen voor je portfolio. De vraag is echter: hoe kom je erachter of je een winnaar of een verliezer op het oog hebt?

In dit artikel loop ik je door de selectiecriteria die ik zelf aanhoud voor het vinden van value aandelen. Als bonus geef ik per onderdeel aan welke drie aandelen op mijn netvlies staan!

Value aandelen

Als je op zoek bent naar value aandelen, dan wil je beleggen in bedrijven die momenteel ondergewaardeerd worden door de beurs. Dit kan verschillende redenen hebben: het segment is niet geliefd op dit moment (bijv. energie en banken), het bedrijf heeft matige jaren achter de rug of de perceptie bestaat dat de concurrenten een betere investering zijn.

Bij het vinden van interessante value aandelen, houd ik vooral de volgende vijf criteria in de gaten:

  • De price / earnings ratio (<15) is de meestgebruikte metric voor value investors. Dit laat zien hoeveel jij euro (P) jij betaalt voor iedere euro aan earnings (E). Bij je P/E van 15, betaal jij €15,- euro voor iedere euro aan jaarlijkse inkomsten voor het bedrijf.
  • De price to book value (1.5) een goede indicator van de daadwerkelijke waarde van het bedrijf. Als je rond of lager dan de book value betaalt, dan betaal je normaliter niet teveel.
  • Debt to equity van <1. Als value investor wil je beleggen in bedrijven met een lage schuld. Het is mogelijk dat de intrinsieke waarde van het bedrijf pas over een aantal jaren zichtbaar wordt in de koers
  • Met de Current Ratio (>1.5) is duidelijk of het bedrijf voldoende liquide middelen heeft om de kortlopende schulden te betalen
  • Met een hoge return on invested capital (>10%) toont het bedrijf aan dat zij hun geld effectief weten te benutten voor verdere omzetgroei. Zij behalen x% omzet per jaar voor de gedane investeringen

Met deze criteria maak ik mijn initiële shortlist.

Een site die ik dagelijks gebruik voor het opzoeken van deze informatie, is Wallmine.com. Deze site biedt een handig overzicht met vrijwel alle metrics voor het onderzoeken van een aandeel. Je kan ook een eigen account aanmaken en je portfolio toevoegen, of gebruik maken van de stock screener om de gehele markt te scannen naar buitenkansjes. Een absolute aanrader.

Vanuit daar kijk ik naar de winstgevendheid, branche, management team en de omzetgroei. Als dat in orde is, dan kan het bedrijf als potentieel value aandeel toegevoegd worden aan mijn porfolio. Uiteraard bij de juiste koers, want een ‘margin of safety’ is vooral bij value investing cruciaal.

Als het bedrijf veel interessante facetten heeft waardoor ik flexibeler moet zijn in de eerste vijf criteria, dan doe ik dat. Het is niet zwart – wit, maar zie het als een kompas.

Drie bedrijven die ik nu beschouw als interessante value aandelen zijn:

Berkshire Hathaway (BKR.B)

Het conglomeraat van de legendarische investeerders Warren Buffett en Charlie Munger. Als je dit aandeel koopt, is het praktisch vergelijkbaar met index beleggen. Dit bedrijf heeft een aandeel in >50 verschillende bedrijven, waaronder JP Morgan, Coca Cola en Kraft Heinz.

Bij de jongere beleggers wordt Berkshire Hathaway als een ‘boomer’ aandeel beschouwd. Er valt iets voor te zeggen: beide heren hebben een lange tijd de tech stocks aan zich voorbij laten gaan. Inmiddels is Apple de grootste holding in Berkshire.

Toch zou ik deze twee heren – die beschouwt worden als de beste investeerders ooit – niet zo snel opzij schuiven. Voor een ‘slow and steady’ value aandeel zou ik hen zeker overwegen.

Fair value: +/- $400 (~75% upside)

Royal Dutch Shell (RDS.A)

Het (voormalig) meest geliefde aandeel van het Damrak. Shell is jarenlang een vaste keuze geweest voor pensioenfondsen, door de betrouwbare dividend en het stevige fundament. Op dit moment ervaart Shell tegenslag door het beperkte gebruik van vervoersmiddelen. Tegelijkertijd is er een lobby gaande voor schonere, groene energie. Hier wordt Shell als één van de voorbeelden genoemd van de oude economie, ‘waar we mee moeten stoppen’.

Mijns inziens is Shell veel te zwaar afgestraft bij de beleggers. Ja, het zijn lastige tijden, de olieprijs is laag, maar gaan we wereldwijd – niet alleen in het rijkere Westen – écht massaal geen olie meer gebruiken? Rijden we allemaal elektrisch en gebruiken we geen plastic meer? Ik denk het niet. Daarnaast is Shell zwaar geïnvesteerd in gas, dus de afhankelijkheid van de olieprijs is minder hoog dan soms gepercipieerd.

Aanvullend komt Shell met een prima dividend van circa 3.5%. Een mooi extraatje totdat de koers weer richting de intrinsieke waarde gaat.   

Fair value: +/- €30,- (~100% upside)

Johnson & Johnson (JNJ)

Als één van de grootste farmaceuten ter wereld, is Johnson & Johnson een solide keuze voor ieder value portfolio. Zij begeven zich in een markt waar de komende jaren een aardige groei te halen is, door de vergrijzing van de bevolking. Zij zijn één van de sterkste spelers op dat gebied, ondersteunt door prima marges en een gezonde financiële situatie. De debt / equity ligt iets hoger dan waar ik mij normaliter op richt, maar door de stevige free cashflow is dat geen issue. De koers heeft de afgelopen jaren vrijwel stil gestaan – nu zelfde hoogte als één jaar geleden –, terwijl het bedrijf is blijven doorgroeien. Hierdoor is dit aandeel te koop voor een redelijke prijs.

Bovendien krijg je een prima dividend uitgekeerd, á 2,7% yield, voor het wachten!

Fair value: +/- $195 (~25% upside)

Heb jij jouw value aandeel gevonden?

Zit hier een aandeel bij waar jij interesse in hebt? Doe dan eerst je eigen due diligence, zodat je investeert op basis van jouw eigen overtuiging. En wees vooral voorbereid om geduldig te zijn. Het kan maanden tot jaren duren voordat een aandeel de intrinsieke waarde bereikt.

In volgende artikelen wordt een blik geworpen op groei- en dividend aandelen, evenals een goede strategie om altijd voorbereid te zijn!

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.