Aanrader: de beste beleggingsboeken in 15 min video

- Advertentie -

Als belegger is het belangrijk om continu te blijven leren. Gelukkig zijn er door de jaren heen ontzettend veel boeken geschreven door professionele beleggers, waar nog steeds veel relevante kennis uit te halen is. Maar anno 2021 hebben we iets efficiënter: Youtube. En het kanaal The Swedish Investor is een absolute goudmijn voor (aanstaande) beleggers.

The Swedish Investor maakt een samenwerking van de belangrijkste take-outs van bekende beleggers- en geldmanagement boeken.

Vijf van mijn favorieten (en must-see’s) zijn:

One Up On Wall Street – Peter Lynch

ONE UP ON WALL STREET SUMMARY (BY PETER LYNCH)

Peter Lynch is één van de meest succesvolle beleggers op Wall Street ooit. Zijn filosofie bestaat uit het rationeel analyseren van begrijpelijke bedrijven. In een oude toespraak – die ook de moeite waarde is, Lynch was een uitstekende spreker – beschrijft hij het verschil tussen een complex tech bedrijf en Dunkin’ Donuts. Tenzij je een tech expert bent, is het duidelijk waar de gemiddelde belegger meer verstand van heeft.

In zijn boek ‘One Up On Wall Street’ legt hij uit hoe je als particuliere belegger de grote fondsen kan verslaan. Ook geeft hij inzicht hoe je interessante aandelen kan vinden, de zes type aandelen en hoe je een aandeel vindt die 10x in waarde verhoogd. Of juist enorm in waarde zal gaan dalen.

Als je een voorstander bent fysieke boeken of je wilt het hele verhaal lezen, dan kan je een exemplaar hier bestellen.

The Intelligent Investor – Benjamin Graham

THE INTELLIGENT INVESTOR SUMMARY (BY BENJAMIN GRAHAM)

Dit boek is de bijbel voor beleggers. Benjamin Graham was de beste value investor ooit. Zijn lessen zijn nog steeds relevant voor nu. Onlangs heb ik het gehele boek (in hardcopy, het bestaat nog) gelezen. De video van The Swedish Investor is een uitstekende samenvatting.

In “The Intelligent Investor” wordt je meegenomen door vijf belangrijke lessen die iedere belegger moet weten. Je krijgt een introductie over Mister Market, waaruit blijkt hoe emotioneel gedreven beleggers zijn en hoe jij ervan kan profiteren. Ook wordt de stijl als defensieve belegger behandeld, wat de uiterst belangrijke margin of safety is en dat risk / reward niet altijd aan elkaar verbonden hoeven te zijn. Een absolute must-see.

Wil je het boek bestellen? Dan kan via Bol.com.

The Little Book That Beats The Market – Joel Greenblatt

THE LITTLE BOOK THAT BEATS THE MARKET (BY JOEL GREENBLATT)

Joel Greenblatt is een bekende belegger die nog steeds actief is. Hij staat bekend om zijn value investing aanpak met

In “The Little Book That Beats The Market” wordt toegelicht hoeveel waanzin op de beurs plaatst vindt. Vergelijkbaar met Mister Market van Benjamin Graham. Ook wordt toegelicht hoe je berekenen wat de echte waarde is van een bedrijf, welke financiële metrics belangrijk zijn en tot slot zijn parel: the magic formula. Dit is een combinatie van metrics die volgens Joel Greenblatt leiden tot de meest aantrekkelijke aandelen.

Het boek kan je hier bestellen.

Poor Charlie’s Almanack – Charlie Munger

POOR CHARLIE’S ALMANACK (BY CHARLIE MUNGER)

Charlie Munger wordt vaak in één adem genoemd met Warren Buffet, zijn partner bij Berkshire Hathaway. Waar Charlie Munger gezien wordt als de rechterhand, doet dat in mijn ogen onvoldoende recht aan zijn kennis en impact. Inmiddels is Charlie – of eigenlijk, meneer Munger – al 95 jaar oud, nog steeds actief betrokken bij één van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Het resultaat als je echt houdt van je werk.

- Advertentie -

In het boek ‘Poor Charlie’s Almanack’ wordt gekeken naar de zes belangrijke mentale aspecten van een goede belegger. Hij vertelt over het nemen van gecalculeerde risico’s en hoe je voor jezelf beslissingen moet maken. Ook benadrukt hij de waarde van je circle of competence, hoe je slim met je portfolio bezig bent, de waarde van geduld én hard toeslaan wanneer het moment daar is.

Warren Buffet: The Snowball – Alice Schroeder

WARREN BUFFETT: THE SNOWBALL (BY ALICE SCHROEDER)

Om af te sluiten met de meest bekende belegger ter wereld: Warrren Buffett. De legendarische belegger die decennia lang gemiddeld 30% rendement wist te behalen, door middel van value investing en het naleven van zijn buy & hold strategie. Zijn meeste lessen heeft hij geleerd van Benjamin Graham, de eerste video op deze lijst, die jarenlang zijn mentor was. Hij is samen met Charlie Munger het hoofd van Berkshire Hathaway.

In het boek “Warren Buffet: the Snowball” worden een aantal belangrijke punten aangehaald. Onder meer het principe van compound interest, sceptisch zijn over uitspraken zoals ‘de beurs wordt nooit meer hetzelfde na deze crash’, jouw eigen circle of competence en de margin of safety. De voorgaande twee punten komen ook in “The Intelligent Investor” voorbij, maar het kan nooit kwaad om dit meerdere keren te horen.

Als je dit boek hard-copy wil bezitten, kan je hier bestellen bij Bol.com.

Afrondend

Uiteraard staan er nog veel meer interessante video’s op het kanaal van The Swedish Investor. Ik raad absoluut aan om hier een kopje koffie of thee bij te pakken en een uurtje te nemen om een aantal video’s te bekijken. Het is nuttig om de belangrijkste learnings voor jezelf op te schrijven. Dit kanaal heeft mij ontzettend geholpen om bepaalde gedachtegangen te begrijpen, die uiteindelijk allemaal bijdragen aan mijn eigen strategie als investeerder.

Veel plezier! Wat is jouw favoriete video? Deel je aanbevelingen in de reacties met de andere Don’s.

In dit artikel zitten affiliate links voor Bol.com. Als je een boek koopt via deze website, krijg ik hier een klein vergoeding voor. Dit heeft geen impact gehad op de inhoud van dit artikel.

Header foto door Artem Podrez via Pexels
- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie