Asana, een onmisbare tool voor het werken op afstand

Deze week heb ik een aandeel geanalyseerd die een bekende naam zal zijn voor diegenen die op afstand moeten samenwerken met hun team, of in een rol zitten waarbij projectmanagement belangrijk is. En als je niet in zo’n rol zit, dan zou dit wel eens een compleet nieuw groeiaandeel voor je kunnen zijn.

Vandaag bespreken we Asana, een online projectmanagement tool waarmee zij teams wereldwijd willen helpen om moeiteloos met elkaar samen te werken.

In deze analyse licht ik toe wat Asana doet, hoe hun omzet en de groei eruit ziet en werpen we op een blik op de huidige waardering. Uiteraard sluiten we af met zowel een bear- en bullish case, met een eindconclusie waarbij de knoop wordt doorgehakt: krijgt Asana een plekje in mijn lijst van gouden aandelen?

Deze analyse kan je ook beluisteren als podcast via SpotifyApple Music, of op de MisterDon.nl website. Al is deze analyse geüpdatete met de Q2 earnings.

Laten we beginnen met een introductie van het bedrijf.

Wat doet Asana?

Asana is opgericht in 2012 door Dustin Moskovitz en Justin Rosenstein. Moskovitz is één van de co-founders van Facebook en Rosenstein is een voormalig engineer bij Facebook en Google. Hun inzicht tijdens hun werkzaamheden bij Facebook is dat ze bijzonder veel tijd kwijt waren aan het coördineren van werk, in plaats van het daadwerkelijke werk zelf. Volgens hun cijfers gaat hier 60% van de tijd naar toe. Vandaar dat zij in 2008 besloten om Facebook te verlaten, om Asana te starten.

Hun visie is heel helder. Asana moet teams wereldwijd helpen om moeiteloos met elkaar samen te werken.  Zij hebben daarvoor een tool ontwikkelt waarmee je heel eenvoudig met je teamgenoten, of met andere gebruikers, overzicht hebt over wie welke taken gaat oppakken en wanneer. Dit is een cruciaal onderdeel als je met meerdere mensen aan één project werkt, op afstand of met elkaar op kantoor, omdat het heel helder wordt hoe ver je bent in het project en wat ieders verantwoordelijkheden zijn. Hierdoor ben je minder tijd bezig aan meetings met het team, of het afstemmen van taken, want het is allemaal te volgen in het systeem.

Om hier een duidelijk beeld bij te schetsen, hebben ze de zogeheten Pyramid of Clarity gemaakt. Dat is het uitgangspunt dat je eindpunt als de missie van je organisatie is, daaronder komt het doel van het team, een stap verder is het portfolio. Oftewel de divisie waar een manager verantwoordelijk voor is, nog een stap verder is het daadwerkelijke project en daarin zijn de taken verdeeld. Uiteindelijk leidt alles tot de missie van je bedrijf, maar door het helder te maken in kleine stapjes, ga je effectiever met elkaar aan de slag.

Tot op heden werken ruim >1.5 miljoen betalende gebruikers met de Asana tool, verspreid over 100.000 bedrijven die actief zijn in 190 landen. Asana is echt een internationale tool. En uit eigen ervaring mag ik ook wel stellen dat het één van de bekendste projectmanagement tools is. Ik heb zelf ook verschillende van dit soort tools geprobeerd, waarbij Asana één van de beste is.

Dit soort tools worden de komende jaren steeds belangrijker, met het hybride werken dat wereldwijd is geïntroduceerd. De wereldwijde markt van team collabaration software was in 2020 circa $10,5 miljard dollar, met een verwachte jaarlijks groei van 13% tot 2028.

Ik kan mij voorstellen dat tools zoals Asana – wat onmisbaar is bij hybride werken – nog harder gaat profiteren van deze trend. Als je met elkaar op kantoor werkt, is het al lastig om goed overzicht te houden over de projecten. Laat staan als je het gros van je team niet meer dagelijks ziet. Asana zit in een markt die de komende jaren de wind in de zeilen heeft staan. En dat is een goede markt voor een investeerder.

Asana is pas vrij recent naar de beurs gekomen. In september 2020 hebben ze hun IPO gehad aan de New York Stock Exchange, voor een waardering van $4 miljard dollar, bij een koers van $21 dollar. Inmiddels is de koers gestegen $77 dollar, met een bijhorende waardering van $12,6 miljard dollar. Dus je mag stellen dat de vroege investeerders al een behoorlijk succesje te pakken hebben. Verderop in deze podcast werpen we uiteraard een blik op deze waardering.

Door de sterke Q2 earnings update van gisteren (woensdag 1 september) zal de koers hoogstwaarschijnlijk nog verder stijgen over de komende dagen.

Een founders-led management team

Om nog even terug te komen op de twee oprichters: Moskovitz en Rosenstein. Net als bij de vorige aflevering over CM.com, word ik altijd erg gesteund door het feit dat de originele founders nog actief bij het bedrijf betrokken zijn. Dat is bij Asana ook het geval. Bedrijven waarbij de oorspronkelijke oprichters aan het roer staan, presteren vaak beter dan bedrijven waarbij dat niet het geval is. En dat merk je ook als je kijkt naar bijvoorbeeld de waardering van werknemers.

Op Glassdoor.com waardeert 98% van de werknemers en voormalig werknemers de CEO. En 94% zou Asana aanbevelen als werkplek aan bekenden. Dat is veelzeggend en spreekt van een sterke interne cultuur bij het bedrijf. En vaak zijn dat wel de bedrijven die nét iets meer voor elkaar krijgen dan anderen. Uit de reacties en de verschillende prijzen die Asana jaarlijks wint vanuit de ‘Best Places to Work’ awards, blijkt het bedrijf nog even missie-gedreven te zijn als bij hun oprichting. En dat spreekt mensen aan.

Helaas voor Asana is de markt wel behoorlijk concurrerend. Er zijn vele goede alternatieven voor Asana. Als ik enkel kijk naar andere beursgenoteerde bedrijven, dan kan je denken aan Monday, die vrij recent hun IPO hebben gehad, Jira van Atlassian, Salesforce en Microsoft. En dan heb je nog opties die niet-beursgenoteerd zijn maar ook flink aan de weg timmeren, zoals een Airtable en Trello.

Gelukkig krijgt Asana overall erg positieve reviews. Het wordt eigenlijk structureel genoemd als één van de beste team projectmanagement teams, en bij zo’n competitieve markt is dat eigenlijk ook een must.

In dat kader is het interessant om te kijken hoe Asana ervoor staat qua omzet, hun jaarlijks groei en de winstmarges. Om te zien of zij zich goed staande kunnen houden tegen de concurrentie

Omzet en groei (nieuw: update Q2)

Op woendag 1 september heeft Asana haar cijfers van Q2 gepresenteerd. In de podcast had ik die cijfers nog niet, dus dit is nieuwe informatie.

Vorig jaar heeft Asana een omzet behaald van $227 miljoen dollar. Dat was een groei van 59% year over year ten opzichte van 2019. Voor dit jaar verwacht Asana een jaaromzet te halen van $357 tot $359 miljoen dollar, wat een 58% omzetgroei zou betekenen. Dat is een flinke groei en passend bij de groeifase waar het bedrijf in zit.

In de podcast van afgelopen maandag, hield ik de cijfers van Q1 aan. Daarbij gaf ik aan dat de omzet guidance die was afgegeven in de Q1 earnings – toen nog ingeschat op ~$340 miljoen – wel eens omhoog bijgesteld zou kunnen worden. Dat is inderdaad gebeurt, met circa $20 miljoen meer verwachte jaaromzet dan een kwartaal eerder ingeschat.

Een mooi succes is het behalen van de ruim 100.000 betalende klanten in het afgelopen jaar. Daarmee heb ze 30% stijging year over year behaald. Een teken dat bedrijven behoefte hebben aan de tool die Asana biedt, én dat zij bedrijven weten te overtuigen om voor hun product te kiezen.

De sterk groeiende ‘annualized revenue runrate’, oftewel de verwachte omzet als er geen klanten bij komen of opzeggen, is ook opvallend. In Q1 was dit $307 miljoen. Dat betekent dat in het afgelopen kwartaal voor $51 miljoen aan nieuwe business is gewonnen. Dat is een uitstekend resultaat.

Daarnaast is een duidelijke groei merkbaar in bedrijven die $5.000 of meer betalen voor de diensten van Asana, waardoor de bijdrage van kleinere klanten steeds lager wordt. Dat is een teken van een gezond klantenbestand, als het aantal topklanten in de breedte toeneemt. Hierdoor is Asana minder afhankelijk van een aantal bedrijven, wat risico’s met zich meebrengt mochten zij hun contract opzeggen. Al met al, een mooie groei zowel qua omzet als qua klantenbestand.

Waar ik ook heel blij van wordt, zijn de bruto marges. Asana heeft het afgelopen kwartaal een bruto marge behaald van 89%. En dat zijn de cijfers die je verwacht van dergelijke online tools, en één van de redenen waarom CM.com de vorige week niet tot het rijtje gouden aandelen behoorde.

Desalniettemin is Asana verre van een winstgevend bedrijf. Het 1e kwartaal dit jaar heeft geleid tot een verlies van $68 miljoen dollar. De omzet stijgt aardig, maar de uitgaven stijgen in hetzelfde tempo mee. En dat is enerzijds begrijpelijk, want het bedrijf zit in een forse groeifase, maar anderzijds mag je verwachten dat de omzet harder stijgt dan de bijhorende uitgaven in onder meer sales en marketing. Hieruit blijkt dus wel duidelijk dat Asana actief is in een competitieve markt, en dat het flink moet pushen om die klantengroei te behalen. Dat is wel iets wat mij als investeerder enigszins zorgen baart.

Bij een verliesgevend bedrijf is het belangrijk om de vraag te stellen: wat betekent dit voor de financiële gezondheid van het bedrijf. Hun schuldpositie is ongeveer even hoog als hun assets, dus dat is niet geweldig. Het bedrijf zit in een duidelijke groeifase en investeert fors. Daarvoor is het nuttig om een blik te werpen op de current ratio. Daarmee kan je berekenen of een bedrijf de middelen heeft om hun kortlopende schulden te voldoen. Onder de 1 kan problematisch zijn. Als het een 2 of hoger scoort, dan heeft het bedrijf meer dan genoeg middelen en mag je zelf stellen dat het actiever mag investeren. Asana heeft een current ratio van 2.5, dus geen zorgen over de financiële gezondheid.

Ook heeft Asana voor $243 miljoen dollar aan cash op de rekening staan, plus daarnaast nog circa $138 miljoen dollar aan verdere liquide middelen en investeringen. Daarmee kan Asana een aardig poosje mee vooruit, maar tegelijkertijd kunnen ze niet twee jaar doorgaan met de huidige resultaten. Daar zal een omslagpunt moeten komen dat Asana richting winstgevendheid gaat. De CEO geeft zich in de Q1 update ook aan, dat zij uiteraard ook constateren dat er op de korte termijn verlies gemaakt wordt, maar dat hun lange termijn metrics uitwijzen naar een duidelijk pad naar winstgevendheid.

Waardering en fair value

Met de financiële cijfers nog vers in ons achterhoofd, laten we eens kijken naar de huidige waardering van het aandeel.

Asana heeft een waardering van $12,6 miljard dollar.  Met een verwachte omzet voor jaar 2021 van $360 miljoen dollar, zou je momenteel zo’n 35x de verwachte omzet betalen. En dat is echt bijzonder prijzig. Laten we het vergelijken met de vier eerder genoemde concurrenten.

Voor Monday, die ook vrij recent hun IPO hebben gehad, betaal je 80x de verwachte omzet met een jaarlijks groei van 70%. Ruim twee keer zo duur, maar wel een hogere groei dan Asana. Als Monday die groei kan volhouden, dan zou het relatief even duur kunnen zijn als Asana, maar dat is natuurlijk koffiedik kijken.

Een andere concurrentie is Jira, de tool van Atlassian, die gewaardeerd is op 43x de jaarlijkse verwachte omzet, met een groei van 30%. Hiermee vergeleken is Asana de betere deal op het eerste oog.

Dan heb je nog twee echte legacy bedrijven en marktleider. Om te beginnen met Salesforce, daarvoor betaal je 11x de verwachte omzet, met een jaarlijks groei van 22%.

Voor Microsoft betaal je 13x de verwachte omzet, met een jaarlijks groei van 9%. Microsoft en Salesforce zijn echt solide aandelen om in te investeren. Ook niet goedkoop, maar zij zijn de marktleiders in hun domein, echter is mede daardoor ook een mindere groei zichtbaar in de verwachte omzet.

Asana is zeker geen goedkoop aandeel, maar het is in hun domein ook niet het duurste aandeel. Ik beschouw het als een betere waardering dan Monday en Atlassian op dit moment, met een lagere price-to-sales dan beiden, en met een hogere groei dan Atlassian. Maar besef wel dat onderaan de streep dit een forse waardering is, waarbij Asana een excellente executie nodig heeft én de komende jaren deze groei moet zien vast te houden, én een manier moet zien te vinden om winstgevend te worden. Dat is een bijzonder lastige opdracht voor het management team, wat zij niet 1-2-3 voor elkaar zullen hebben.

Intrinsieke waarde van Asana

En als we dan kijken naar de intrinsieke waarde van Asana, op basis van een Discounted Cashflow Analyse over vijf jaar, dan schat ik de fair value in rond de $35 en $40 dollar. Rekening houdende met een margin of safety, want je weet nooit of het bedrijf ook gaat presteren zoals je verwacht, kom ik uit op een redelijk koopdoel rond de $25 en $30 dollar. En dat is fors lager dan de huidige waardering, dus mijn persoonlijke mening is dat het aandeel momenteel overgewaardeerd is voor de resultaten.

Bron: Finwiz.com

Met de Q2 earnings update van 1 september, waarbij de guidance aardig verhoogd is, is het iets interessanter geworden dan tijdens de podcast aflevering met een Price / Sales van 40. Een groei van 50% is netjes, maar daar zou ik eerder een jaarlijkse omzet van 12x tot 15x voor willen betalen, om het een interessante aankoop te maken. En dan kom je uit bij het koopdoel wat ik zojuist noemde.

Overigens is 12 to 15x de jaaromzet ook een gangbare waardering momenteel als je kijkt naar Software as a Service bedrijven die worden overgenomen die in een start-up of scale-up fase zitten. Dus Asana is – ondanks de mooie resultaten van de afgelopen twee kwartalen – zeker iets te duur voor mijn smaak op dit moment.

Conclusie

Dan is het tijd voor de conclusie, om te starten met de bear case. Wat zijn mijn redenen om op dit moment niét te investeren in het bedrijf.

  • Asana maakt een mooie groei door, met 58% stijging in de omzet en 30% uitbreiding van hun klantenbestand. Dat zijn positieve punten, echter wat mij tegenvalt is dat de benodigde uitgaven op hetzelfde niveau liggen als de omzetstijging. Dat toont voor mij aan dat de organische groei vrij beperkt is, en dat zij inderdaad actief zijn in een bijzonder concurrerende markt. Als zij uiteindelijk in hun waardering willen groeien, dan zal de omzet de komende jaren met minimaal 50% moeten blijven stijgen, én ze zullen een manier moeten vinden om tegelijkertijd winstgevend te worden. En dat wordt, met de cijfers die ik nu voor mij heb, een behoorlijk pittige opdracht. Ik heb sterk de twijfel of Asana in de waardering kan groeien, waar zij nu op worden ingeschaald.
  • De concurrentie is moordend. Er zijn zoveel projectmanagement tools, ieder die een bepaalde niche nog sterker invult dan de ander, dat het echt een zware strijd gaat worden. Om die strijd te winnen zullen ze nog meer moeten investeren in hun technische doorontwikkeling, en in marketing en sales. 

Uiteraard zijn er ook een aantal redenen waarom ik denk dat Asana wél een succesvolle investering kan zijn:

  • Asana heeft een positie veroverd als één van de beste team projectmanagement tools op de markt. Het bedrijf bestaat al 13 jaar, heeft backing van een aantal prominente investeerders en heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd. Dat is goud waard in zo’n competitieve markt. Daarbij spreekt de macro-economische trends in hun voordeel. Met een wereld die het hybride werken heeft omarmd, en dat de komende jaren naar waarschijnlijkheid nog beter zal gaan benutten, is Asana een cruciale tool om een werkomgeving te creëren waar mensen kunnen presenteren. Met 18% jaarlijkse groei van de teammanagement software industrie, heeft Asana de wind in de zeilen.
  • Met een bruto marge van 89% heeft Asana voldoende speelruimte om winstgevend te worden. Zodra zij een manier vinden om effectiever hun klanten te binden, of op het punt komen dat marketing en sales minder belangrijk wordt omdat zij al een dominante plek in het landschap innemen, dan is de stap naar winstgevendheid goed te maken. Ze hoeven niet hun verdienmodel opnieuw uit te vinden zodra ze zich uiteindelijk op winstgevendheid gaan richten, dat is een fijne constatering, 

Eindconclusie: een gouden aandeel?

Mijn eindconclusie is dat je met Asana een uitstekend aandeel hebt als je wilt investeren in het Work From Everywhere domein. Asana vervult met hun tool een cruciale rol, staat bekend als één van de beste tools in de markt, en laat een sterke groei zien. Het enige waardoor ik op de rem trap als investeerder, is hun weg naar winstgevendheid en de huidige waardering.

Met die reden beschouw ik Asana momenteel nog niet als een gouden aandeel. Ik moet eerst weten hoe zij winstgevend willen worden, met welke netto marges als doelstelling en binnen welk termijn. Als dat verhaal duidelijker wordt, dan zal ik mijn mening graag willen herzien en dan heeft Asana wel degelijk de potentie om in het rijtje van mijn gouden aandelen te komen.

In ieder geval zal ik nu niet zelf instappen in Asana, want ik zie mezelf niet 35x de verwachte omzet betalen. De downside is simpelweg te hoog vergeleken met de potentie upside. Maar dat kan een moment opname zijn, niemand weet hoe de koers er over enkele maanden of jaren bij staat.

Mocht er een moment komen dat de waardering meer in lijn ligt mijn rekensom, dan zal ik zeker een positie overwegen.

Volg mijn kanalen voor meer updates:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Rekening houden met een zwakkere Euro in je strategie?

De Euro is de afgelopen maanden behoorlijk gedaald ten opzichte van de Dollar. Hierdoor wordt het relatief duurder om Amerikaanse aandelen te kopen. Is...

Waarom kies ik voor beleggen in innovatie?

Het is één van de meest volatiele strategieën in het lange termijn beleggen: innovatie beleggen. Maar waarom kies ik ervoor om te investeren in...

Vier solide aandelen met een hoge upside

Dit zijn vier aantrekkelijke groeiaandelen met hoge marges en free cashflow, met een hoge upside potentie. Mits zij uiteraard hun ambities voor de komende...