Beleggen in China: “Regering zal bedrijven laten floreren”

- Advertentie -

In de jaarlijkse meeting van Berkshire Hathaway sprak Charlie Munger zich uit over beleggen in Chinese bedrijven. Daar is de afgelopen maanden veel over te doen geweest, onder andere door de regering die een actieve rol speelt in de markt. Hier heeft onder meer Alibaba de gevolgen van gemerkt, toen zij dachten machtiger te zijn dan de overheid.

Volgens Charlie Munger is China juist een heel interessant land voor beleggers. Volgens Munger zal de regering ervoor zorgen dat bedrijven kunnen floreren, omdat dat ook in hun eigen belang is. Hierbij moet wel de notitie gemaakt worden dat zijn portfolio voor 20% bestaat uit Alibaba aandelen. Geadviseerd door zijn Chinese evenknie Li Lu van Himalaya Capital, die ook wel de ‘Chinese Warren Buffett’ wordt genoemd.

Dit valt te interpreteren dat Munger doet wat hij zegt. Of dat hij een financiële motivatie heeft om het succes van beleggen in China te enthousiasmeren. Dat laat ik open ter interpretatie, maar dit zei Charlie Munger er zelf over:

Risico’s van investeren in China

Persoonlijk ben ik geen grote voorstander van investeren in Chinese bedrijven. Dat heeft een tweetal redenen:

Allereerst heb je als buitenlander niet het recht om aandelen van Chinese bedrijven te bezitten. Als je aandelen koopt van bijvoorbeeld Alibaba, dan koop je dit via een tussenpersoon. Zie het meer als een schuldpapiertje, dan dat je ‘echt’ aandeelhouder bent. Dus als er problemen ontstaan, dan sta jij als aandeelhouder machteloos. Tegelijkertijd zal dit voor veel particuliere beleggers niet veel verschil maken, aangezien onze impact als aandeelhouders sowieso erg beperkt is.

De tweede reden is dat de wetgeving rondom de boekhouding van Chinese bedrijven veel minder strak is dan bij Westerse bedrijven. Het is daarom geen verrassing dat er in de afgelopen jaar al een paar situaties zijn geweest van manipulatie van de cijfers van beursgenoteerde bedrijven. Met als gevolg dat de koers in elkaar is gestort. Een recent voorbeeld is Luckin’ Coffee, die werd gezien als de Chinese evenknie van Starbucks. Toen in 2020 bekend werd dat hun financiële resultaten niet klopte, stortte de koers van $51 naar $2,70.

De combinatie van beperkt financieel toezicht, gecombineerd met de arrogantie dat je als buitenlandse belegger minder rechten hebt dan een Chinese belegger, heeft mij doen besluiten om geen posities te openen. Ondank dat er mooie bedrijven (lijken te) zijn zoals Alibaba, Baidu, JD en NIO.

Ook nog een goede tip van Peter via Twitter: de documentaire ‘The China Hustle‘ op Netflix geeft een sterk inzicht over mijn bovenstaande zorgen.

Annual Meeting + must-read jaarverslagen

Sowieso is het een aanrader om de hele jaarlijkse Berkshire Hathaway meeting te bekijken. Dit zijn de twee meest succesvolle beleggers ooit. Ondanks de leeftijd van Buffett (90) en Munger (97) spat hun enthousiasme voor het vak er vanaf. Het eerste half uur moeten beide heren nog even ontdooien, maar zodra het traditionele vragenuurtje (of drie) is geopend, komen ze helemaal tot leven:

Het is wel goed te beseffen dat hun filosofie is om enkel te investeren in bedrijven die zij volledig kunnen begrijpen. Daarom hebben zij jarenlang niet geïnvesteerd in technologie bedrijven, waardoor hun rendement in de afgelopen circa 10 jaar lager is dan bijvoorbeeld de S&P 500 index. Ook betekent dit dat zij niet open staan voor technologie zoals cryptocurrency, waar ze beiden een heel negatief beeld over hebben. Dat geldt ook voor SPAC’s, wat ze beschouwen als een slechte ontwikkeling.

Terecht of onterecht: het is altijd nuttig om goed te luisteren naar beleggers die hebben bewezen over een >60 jaar periode succesvol te zijn.

Foto door Claudia Seidensticker via Pexels
- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie