Beleggen in opties: calls

- Advertentie -

In dit artikel geef ik een basis introductie over call opties. Opties zijn een sterk financieel instrument om als belegger in je arsenaal te hebben. Beleggen in opties is echter geen geintje. Je moet goed beseffen wat een optie betekent en wat de mogelijke gevolgen zijn. Er zijn legio voorbeelden van beleggers die hun gehele vermogen zijn kwijt geraakt, omdat ze niet voldoende op de hoogte waren.

Als je het wél begrijpt, is het absoluut een toevoeging voor iedere belegger. Persoonlijk ben ik voorstander van opties. Dit is een mooie aanvulling geworden op mijn verdienmodel.

Wat zijn opties?

Met opties kan je speculeren op de prijs van een aandeel in de toekomst. Dit doe je middels het kopen of verkopen van een call of put. Opties zijn ook populair bij hedgefonds, die het gebruiken als verzekering voor hun portfolio’s. Als de markt daalt, dan kan het verlies van de portfolio waarde enigszins gecompenseerd worden met winst uit de opties. Hierover in een later artikel meer.

Een optie bestaat uit het betreffende bedrijf, de strike price en de expiration date. De strike price is de aandeelprijs waar je op in wil zetten. De expiration date is de uiterlijke datum dat die strike price bereikt dient te worden.  Aangezien de verkoper van de optie bereid is om risico te lopen, krijgt diegene een vergoeding van de koper. Dit heet een premium.

Een optie is een contract voor 100 aandelen. Als je een call laat uitoefenen, dan koop je 100 aandelen van het betreffende bedrijf voor de afgesproken strike prijs. Dit geldt idem voor de premium. Een premium van één euro is in werkelijkheid €100,-.  Dit maakt handelen in opties heel schaalbaar, aangezien je met één deal van een paar tientjes premium feitelijk voor duizenden euro’s aan waarde kan handelen. Een zege en een vloek tegelijkertijd.

Call kopen

Als je een call optie koopt, heb je de garantie dat je het aandeel mag kopen voor de gekozen strike price. Je koopt een call als je bullish bent op het aandeel en verwacht dat de prijs verder gaat stijgen in de vastgestelde periode.  

Voorbeeld: het aandeel Heineken staat op €75,-. Ik verwacht dat het aandeel over een maand meer waard is. Ik koop een call op Heineken met de strike price van €75,- met expiration date over één maand. Hiervoor betaal ik een premium aan de verkoper, bijvoorbeeld €2,-. Zodra het aandeel binnen één maand meer dan €77,- (strike price + premium) waard is, dan is het winstgevend voor mij. Als het aandeel boven de strike price staat, dan wordt dit ‘in the money’ genoemd. De optie is waardevol en kan uitgevoerd worden.

Mijn maximale risico is de premium, €2,- per honderd á €200,- totaal. Als de strike prijs niet behaald wordt, ben ik dit bedrag kwijt, maar verder niets. Mijn maximale winst is onbegrensd. De winst is het bedrag boven de €77,- maal honderd. Stel dat het aandeel €80,- waard is op expiration date. Dan is de winst op mijn optie €80,- (huidige waarde) minus €77,- (strike + premium) maal 100 (één contract is honderd aandelen) = €300,-.  

Call verkopen

Als je een call verkoopt, geef je iemand anders de gelegenheid om het aandeel van jou te kopen voor de gekozen strike price. Bij deze strategie ben je bearish op het aandeel, want je verwacht dat een bepaalde prijs niet behaald gaat worden binnen de expiration date.

Voorbeeld: het Heineken aandeel staat op €75,-. Ik verwacht dat het aandeel over een maand minder waard zal zijn. Ik verkoop een call optie op Heineken met een strike prijs van €75,-, met expiration date over één maand. Hiervoor ontvang ik een premium van de koper, de €2,-. Als het aandeel inderdaad minder dan €75,- waard is na één maand, dan is het winstgevend voor mij. De koper heeft geen reden om het aandeel voor €75,- van mij te kopen, als de koers lager staat. De optie is ‘out of the money’, c.q. vervalt waardeloos.

Mijn maximale winst is de premium á €2,-, maal honderd is totaal €200,-. Dit is in het geval dat de optie waardeloos vervalt. Mijn risico is echter onbegrensd. Als ik ongelijk heb en het aandeel stijgt boven de €75,-, dan ben ik verplicht om 100 aandelen te verkopen voor de huidige marktprijs. Stel dat het aandeel gestegen is naar €80,-. In dat geval verlies ik €80,- minus €77,- (strike + premium) maal 100 aandelen = €300,-.

Maar wat als het aandeel explosief gestegen is naar €120,- op expiration date? Dan loop je tegen een behoorlijk verlies aan. In dat geval is de rekensom namelijk: (€120 – €77) x 100 aandelen = €4.300,- verlies. Daardoor kan handelen in opties héél kostbaar zijn als je niet weet wat je doet.

Blijf in controle

- Advertentie -

Gelukkig heb je de gelegenheid om opties tussentijds te kopen of verkopen. Als je merkt dat een optie de verkeerde kant op gaat, kan je de optie van de hand doen voordat de schade echt uit de klauwen loopt. Belangrijk om te beseffen: de koper heeft altijd de gelegenheid om een optie uit te voeren zodra die ‘in the money’ is. Er hoeft niet gewacht te worden tot de expiration date. Dit is belangrijk om te beseffen. Mijn advies: als je een optie verkoopt die de strike prijs benaderd heeft en je verwacht niet meer dat dit een winstgevende trade voor je wordt, dan sluit de optie met verlies. Zo bepaal jij wat er gebeurt. Probeer altijd zoveel mogelijk in controle te blijven, zeker als je nog niet ervaren bent met opties.

Call strategie voor beginners

Als je graag wil leren om in opties te beleggen, dan zul je uiteindelijk toch zelf aan de bak moeten. Ik adviseer om te starten met een strategie waarbij de risico’s begrenst zijn. Deze strategieën hebben mij ontzettend geholpen om met opties te starten.

De meest veilige call strategie is de ‘covered call’. Hiermee verkoop je een call op een aandeel waarvan je er reeds 100 zelf in bezit hebt. Je weet van tevoren al exact wat de gevolgen kunnen zijn. Er zijn namelijk maar twee mogelijke resultaten: je verkoopt je aandelen of je behoud ze.

Stel, je hebt 100 aandelen van ABN in je bezit. Ik heb die gekocht voor een gemiddelde prijs van €6,-. Het is voor mij heel interessant om een covered call te verkopen voor een hogere strike prijs, zoals €7,-. Hier ontvang ik een premium van bijvoorbeeld €10,- (€0,10 maal honderd) van de koper. Deze premium heb ik sowieso al binnen, ongeacht wat het aandeel doet. Als het aandeel stijgt boven de €7,- dan ben ik tevreden met de winst van €1,- per aandeel + €0,10 premium. Deze ABN trade heeft mij dan €110,- opgeleverd. Prima rendement.

Natuurlijk, als de prijs stijgt naar €9,- dan loop je een hoger rendement mis. Echter is niemand ooit arm geworden door het aftikken van winst! En als het aandeel onder de €7,50 blijft, dan behoud ik mijn ABN aandelen én de premium van €0,10. Effectief verlaag ik hierdoor mijn gemiddelde prijs van de ABN shares naar €5,90. Gedurende langere tijd maakt dit een behoorlijke impact op je overall rendement van je portfolio.

Volgende keer: put opties

Nogmaals: als je met opties aan de slag wil, lees je goed in. Op Youtube zijn veel goede instructievideos te vinden met aanvullende informatie. Zoals deze video en deze video. Beiden hebben mij geholpen met de basis.

Hopelijk heeft dit artikel de basis principes van de call optie duidelijk gemaakt. Bij een volgend artikel bespreken we de put opties.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie