De beurs staat hoog: moet je wachten met aandelen kopen?

- Advertentie -

Het is lastig om te bepalen wat hét moment is om aandelen te kopen. Staat de markt hoog? Dan wil je liever wachten tot de aandelen iets goedkoper worden. En staat de beurs laag? Dan is er waarschijnlijk een goede reden waarom beleggers pessimistisch zijn en niemand aandelen koopt. Oftewel, wanneer is het ideale moment om aandelen te kopen?

Een populair gezegde die vooral op Instagram razend populair is geworden – maar dat maakt het niet minder waar – is de uitspraak van Warren Buffet: “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.” Kopen wanneer de rest van de wereld aan het verkopen is. En andersom: wees terughoudend als het sentiment heerst dat aandelen enkel nog kunnen stijgen in prijs.

Hoe duur zijn aandelen nu?

Laten we eerst een blik werpen op de huidige situatie. Als uitgangspunt houden we de Amerikaanse beurs aan. Hoe hoog staat de beurs op dit moment? Is dit een aantrekkelijk moment om te kopen? Om dat te beoordelen, kijken we naar twee veelgebruikte maatstaven:

Shiller P/E

De Shiller P/E geeft aan hoe duur aandelen zijn op basis van historische P/E waarden, gecorrigeerd voor inflatie. In deze grafiek kan je duidelijk zien hoe hoog de huidige prijzen zijn, vergeleken met de start van de aandelenmarkt.

Op dit moment staat de Amerikaanse beurs met een P/E van 34.4 op het één-na-hoogste punt in de beurshistorie. Enkel net voor de internetbubbel van 2000 waren aandelen overall duurder dan nu. We zijn zelfs de ‘Grote Depressie’ van 1928 en de financiële crisis van 2008 voorbij qua waarderingen. Dit is de eerste constatering dat aandelen bijzonder hoog gewaardeerd worden op dit moment.

Buffett Indicator

De tweede indicator komt van Warren Buffett. Hij kijkt naar de grootte van de beurs in ratio tot het GDP (nationaal bruto product, ofwel ‘de economie’). Zijn overtuiging is dat een groeiende economie zorgt voor een stijgende aandelenmarkt. Hoe hoger de beurs gewaardeerd wordt vergeleken met de grootte van de economie, dus te duurder zijn de aandelen.

Ook bij deze indicator blijkt dat de beurs historisch hoog staat. Sterker nog: het verschil tussen de aandelenmarkt en de economie is nog nooit zo groot geweest. Dit is ook duidelijk te merken als je het nieuws volgt: werkeloosheid is hoog, maar de aandelen- en huizenprijzen stijgen enorm.

Betekent dit dat een crash eraan komt?

Allereerst: niemand kan voorspellen hoe de beurs reageert. In de afgelopen maanden heb ik al meerdere voorspellingen gehoord, die plausibel klinken maar allemaal niet zijn uitgekomen. Zelfs de meest ervaren beleggers kunnen niet voorspellen hoe de toekomst eruit ziet, dus ik stel voor om niet teveel te luisteren naar geruis. Zowel geluiden zoals “de beurs crasht” en “de beurs gaat enorm stijgen”. Het zijn allemaal – net als Bitcoin voorspellingen – meningen en persoonlijke verwachtingen.

Het is verleidelijk om vanuit de twee indicator te constateren dat een crash eraan zit te komen. Met die resultaten, gecombineerd met de blijvende Covid crisis die nog steeds een enorme impact heeft op economieën en werkgelegenheid wereldwijd, lijkt het een kwestie van tijd.

De vraag is alleen: hoe lang gaat het duren? Want de P/E voor de internetbubbel lag 30% hoger dan nu. En een rendement van 30% wil je niet missen omdat je speculeert op een eventuele crash.

Toch zijn er ook goede redenen waarom de beurs zo hoog staat. Zo is afgelopen jaar een enorm bedrag aan geld bij geprint (zie grafiek), zowel in Amerika als in Europa, waardoor economieën zijn opgeblazen met een veelvoud aan geld. Waar moet dat geld heen? Banken betalen geen rente, obligaties leveren niets op en huizen zijn ook ontzettend duur. Door TINA – there is no alternative – én FOMO – fear of missing out – gaat veel van dat nieuwe geld richting de beurs.

Time in the market

Een bekende uitspraak op de beurs is als volgt: “er is meer geld verloren gegaan door beleggers die een crash anticiperen, dan door een daadwerkelijke crash“. Dit is 100% correct en een wijze les om te onthouden. Er zijn altijd redenen te bedenken waarom je nog even wilt wachten met het kopen van aandelen. En als je wacht op de volgende crash, wie weet hoe lang dat gaat duren?

- Advertentie -

Ik heb verhalen gelezen van beleggers die al vanaf 2013 een crash anticiperen en hun geld op de spaarrekening laten staan tot ‘het moment’. En wat is er gebeurt tussen 2013 en 2020? De S&P is 150% gestegen, zelfs met tijdelijke dipjes zoals afgelopen maart.

Beleggers die vanaf 2013 hun vermogen volledig in cash zaten en in maart op de absolute bodem van de crash te kopen, die hebben een rendement van ~75% gemist. De tijd dat je geïnvesteerd bent in de markt, is belangrijker dan het timen van de markt.

Er zijn ook genoeg verhalen van beleggers die bij de crash in februari & maart wachtte tot de beurs nog nét een paar procent zou dalen. Dat gebeurde niet. Zij hebben nog steeds geen aandelen – of hebben later voor fors hogere prijzen gekocht – en hebben niet geprofiteerd van het hoge rendement die volgde.

Dus moet ik wachten met beleggen?

Afijn. Als we de eerder genoemde twee indicatoren erbij pakken, kunnen we dan concluderen dat aandelen duur zijn? En dat het verstandig is om te wachten? Ja, en nee.

Ja, aandelen zijn op dit moment ontzettend duur. Historisch duur. En als je nu breed de Amerikaanse index koopt, dan koop je zeker niet op het meest gunstige moment. Dit betekent niet dat er geen koopjes zijn bij individuele aandelen. Er zijn voldoende bedrijven die nog niet herstelt zijn van de crash in maart – bijvoorbeeld banken, energiebedrijven, auto fabrikanten – die je voor een aantrekkelijke prijs kan kopen.

Tegelijkertijd is het belangrijk om zoveel mogelijk tijd geïnvesteerd te zijn. Je hoeft in deze periodes niet jouw hele kapitaal te investeren, maar een kleine positie is beter dan helemaal geen aandelen bezitten. Als je het spannend vindt, houdt dan een redelijke cashpositie achter de hand zodat je bij een dip van de markt kan bijkopen.

Als je besluit om nu aandelen te kopen, dan zijn er drie dingen die jou zullen helpen om op lange termijn winstgevend te zijn:

  • Bouw aan je posities over een lange, gespreide periode door middel van Dollar Cost Averaging. Als je een budget hebt bepaalt om in de komende periode te investeren, dan kan je dat opdelen in vier stukken van 25% en iedere maand investeren in je favoriete aandelen. Ongeacht de koers op dat moment. Zo koop je niet op het goedkoopste moment, maar zeker ook niet op het duurste moment.
  • Kies voor solide, financieel sterke bedrijven. Deze checklist helpt jou op weg. De internationale schuldenlast is één van de grote gevaren die op de loer ligt. Mocht de rente stijgen, dan zullen bedrijven met een hoge schuld een enorme uitdaging hebben om financieel het hoofd boven water te houden. Bedrijven met een goede free cashflow, met een lage debt / equity (meer vermogen dan schulden) zorgen voor zekerheid, zelfs als de omstandigheden verslechteren.
  • Blijf in je achterhoofd houden: beleggen doe je voor de lange termijn. Probeer emotionele keuzes te vermijden als de koers even tegen zit. Geef het bedrijf en beleggers de gelegenheid om de koers te laten herstellen.

Wat is jouw strategie op dit moment? Vind jij het spannend om aandelen te kopen, of ben jij volledig geïnvesteerd? Laat het weten in de reacties.

Copyright header door drobotdean – www.freepik.com

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie