Don’s checklist voor nieuwe aandelen

- Advertentie -

Iedere belegger is op zoek naar de pareltjes die de komende jaren een enorm rendement opleveren. Het is verleidelijk om je oor te luister te leggen naar andere beleggers, ervan uitgaande dat zij het beter weten. “Want bedrijf X gaat echt ontploffen binnenkort…!”

Sowieso blijf ik altijd erop hameren om – vooral in artikelen waar ik zelf bepaalde aandelen uitlicht zoals de gouden aandeel serie – zelf onderzoek (due diligence) te doen naar het bedrijf. Met de simpele reden: je moet weten wat je bezit. Als je overtuigt bent dat je investeert in een sterk bedrijf met een enorme groeipotentie, dan ben je niet bang als de koers daalt.

Een voorbeeld: ik ben persoonlijk enthousiast over Canoo (lees hier mijn gouden aandeel artikel). Voordat ik besloot om een positie te openen voor de lange termijn, heb ik vele uren onderzoek gedaan.

  • Investor presentation doorlopen met sanity check op de financiële data (is de verwachte omzet realistisch of te optimistisch?)
  • Check op het management team
  • Interviews met de CEO bekeken
  • Analyse vergeleken met de belangrijkste concurrenten.

Hierdoor weet ik exact hoe sterk het fundament van dit bedrijf is. Waardoor ik, zelfs op dagen waarbij de koers ~10% daalt, comfortabel ben met mijn positie. Het uitvoeren van due diligence is ontzettend belangrijk. Dat was een heel ander verhaal geweest als ik het aandeel had gekocht omdat iemand anders erin vertrouwt. Dit is cruciaal en voorkomt emotioneel handelen.

Graag deel ik mijn proces over het vinden en analyseren van nieuwe aandelen voor mijn portfolio. In een vijftal stappen, die allemaal positief moeten zijn. Bij een succesvolle screening, komt het bedrijf op mijn wishlist.

Terug naar de checklist. Dit zijn mijn vijf stappen.

Stap 1: welke merken spreken mij aan?

Het beste startpunt is om te bekijken welke merken jij zelf bezit. Heb je veel apparatuur van Philips waar je tevreden over bent? Of heb je onlangs je derde Sonos gekocht? Dan is dat een goed startpunt voor verdere onderzoek. Mogelijk zijn dit bedrijven waar je ook in wil investeren. Ook helpt dit om up-to-date wil blijven van je beleggingen, als je zelf al fan bent van een merk.

Copyright Drift.com

Wees wel kritisch over welke bedrijven bij je passen. Succesvolle beleggers spreken over een circle of competence. Dit betekent dat je goed beseft welke bedrijven je begrijpt én welke bedrijven je niet begrijpt.

Het is lastig om een bedrijf te analyseren als je niet snapt hoe zij hun geld verdienen. Zo heb ik bijvoorbeeld geen biotechnologie- en vastgoed bedrijven in mijn lijst. Ik kan simpelweg niet inschatten wanneer zij goed werk leveren. Er zijn duizenden bedrijven wereldwijd op de beurs beschikbaar: je hoeft niet overal een expert in te zijn om een goed rendement te halen.

Als eerste inschatting lees ik de investor presentation. De meeste bedrijven hebben we een recente versie beschikbaar op hun website, die op een begrijpelijke manier (anders ben je misschien niet competent genoeg voor deze business… :-)) uitlegt hoe zij hun geld verdienen.

In deze fase heb ik een uitgebreide lijst aan merken die ik tof vind.

Stap 2: zit er een sterk management team?

De volgende stap is het checken van het management team. Deze stap krijgt van mij een hogere prioriteit dan de financiële cijfers. Reden hiervoor is dat een management team het bedrijf kan maken of breken. Gaat het nu matig maar zit er een sterk en vernieuwd management team? Dan durf ik optimistischer te zijn over de toekomst dan een bedrijf die jarenlang prima heeft gepresteerd, met slecht management team die weigert te innoveren.

- Advertentie -

In dit onderdeel onderneem ik twee simpele stappen. Op Glassdoor.com kan je vinden hoe werknemers het management en de CEO waarderen. Ik heb zelf een minimum van 75% approval rate voor de CEO. Bij voorkeur zelfs >90%. Dat geeft aan dat de werknemers het volle vertrouwen hebben in de directeur, een belangrijk kenmerk van een sterk bedrijf.

Stap twee is om te googlen naar de CEO. Komt hij / zij solide over in interviews? Spreekt de visie mij aan? Als mijn gevoel goed is, en de approval rate voldoet aan mijn verwachtingen, dan gaan we door naar de 3e stap.

Stap 3: zien de (financiële) cijfers er goed uit?

In deze fase duiken we in de cijfers. Geen zorgen, je hoeft geen accountant te zijn om in de basis te begrijpen of het bedrijf in een financieel gezonde situatie zit.

Er zijn drie onderdelen waar ik primair naar kijk in deze fase. Hiervoor maak ik gebruik van de site Wallmine.com – must have – die op een overzichtelijke manier alle cijfers laat zien die je nodig hebt. Op de site kan je ook het resultaat vergelijken met de voorgaande jaren, door je muis over het pijltje te bewegen.

Is er een duidelijke omzet groei zichtbaar?  Als het bedrijf in een dalende trend zit, dan is het belangrijk om uit te zoeken waardoor dat komt. Is er de laatste jaren iets gebeurt waardoor de omzet is gedaald, was dat tijdelijk en gaan ze hiervan herstellen? Zo nee, dan valt het aandeel af.  

In bovenstaand voorbeeld met Intel is te zien dat de omzet op jaarlijkse basis groeit, echter het afgelopen kwartaal tegen viel. Is dat een trend breuk vergeleken met voorgaande jaren, of is het een incident door macro-omstandigheden zoals de pandemie? Je gaat dan vergelijken met de betreffende kwartalen in de vorige jaren. Door seasonality is het belangrijk dat je appels met appels vergelijkt: Q3 ’20 cijfers vergelijk met je Q3 ’19 cijfers.

Winstgevendheid geeft je een goed beeld over de financiële cijfers onderaan de streep. Hiervoor gebruik ik het kopje ‘income’, met bovendien een blik op de marges. Als de inkomsten stijgen en de marges blijven stabiel of groeien, dan is dit een positief signaal.

In dit voorbeeld zien we uitstekende marges van Intel. Dit is een positief signaal dat het bedrijf beschikt over een winstgevende propositie waarbij omzetgroei ook daadwerkelijk leidt tot meer netto winst.

Het laatste cijfer op deze pagina is de Debt / Equity. Dit cijfer geeft aan of het bedrijf meer bezittingen heeft dan schulden. Een cijfer <1 geeft aan dat het bedrijf financieel gezond is en prima kan voldoen aan alle verplichtingen. Bedrijven met een hoge debt/equity is voor mij een reden om niet te investeren, aangezien zij ontzettend kwetsbaar zijn voor een stijgende rente.

Stap 4: is het bedrijf onderscheidend?

Na een check op het management team en de financiële cijfers, weten we of het bedrijf een stevig fundament heeft. Nu is de vraag: wat is de rol van dit bedrijf in de gehele markt? Zijn ze onderscheidend, innovatief en bezetten ze daarmee een sterke lange termijn positie? Of is het voor concurrenten eenvoudig om hun producten zelf te maken, waardoor ze eenvoudig buitenspel gezet worden?

Een bedrijf zoals Microsoft is marktleider binnen verschillende domeinen. Ze hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze kunnen innoveren. Het zal niet snel gebeuren dat een ander bedrijf Microsoft gaat aftroeven waardoor zij hun relevantie verliezen. Het tegenovergestelde is eerder waar: Microsoft heeft een uitstekende positie om zich te beschermen tegen opkomende concurrentie.

Het is een aanrader om in deze fase ook het recente 10-Q kwartaalrapport te lezen. Die kan je vaak vinden op de investor relations pagina van het bedrijf, of via Wallmine.com rechts op de pagina van het betreffende aandeel bij de SEC filings. Dit is drogere stof maar vooral het onderdeel ‘risk factors’ is belangrijk. In dit onderdeel staat beschreven wat het management beschouwd als risico’s die het succes kunnen belemmeren. Aan jou om de inschatting te maken hoe groot de kans is dat die risico’s daadwerkelijk realiteit worden.

Stap 5: is het bedrijf actief in een groeimarkt?

De allerlaatste stap. Als een bedrijf al in deze fase terecht is gekomen, dan is het vrijwel zeker de moeite waard om deze toe te voegen aan je wishlist. Dit is een laatste check om in te schatten hoeveel groeipotentie het bedrijf heeft vanuit macrofactoren.

Dit doe ik voornamelijk op gevoel, gebaseerd op trend reports of ontwikkelingen waar ik over lees. Als voorbeeld: elektrisch rijden en groene energie zijn twee groeidomeinen, waar de hele wereld mee bezig is. Met een hoger doel erachter: beschermen van het klimaat. Daar tegenover staat het terugdringen van fossiele brandstoffen. Voor een langetermijnbelegging zou ik daardoor eerder kiezen voor een zonne-energie producent dan een pure olie producent die niet mee beweegt richting de trend. Shell is een voorbeeld die wél de transitie wil maken naar duurzamere energie.

Bron: deloitte.com/insights
- Advertentie -

Als je bevestiging zoekt van je aannames, dan is een snelle google search op ‘market growth forecast’ vaak een goed startpunt. Consultancy bedrijven zoals Deloitte publiceren regelmatig trend reports waaruit de groei van een bepaalde markt / segment blijkt. Uit bovenstaande grafiek is een duidelijke groei te zien in de verkoop van elektrische auto’s.

Hoppa, op de wishlist!

Voila! Dit zijn mijn vijf stappen om een aandeel op mijn wishlist te zetten. Zodra het aandeel een bepaalt koersdoel bereikt waarop ik het een aantrekkelijke prijs vind, dan wordt het toegevoegd aan mijn portfolio.

In een volgend artikel geef ik inzicht in mijn volledige wishlist van 25 bedrijven, waarvan ik een aantal in 2021 hoop toe te voegen aan mijn portfolio.

Welk bedrijf heb jij recent bekeken en ben je enthousiast over? Of welk bedrijf wil je gaan analyseren? Laat het weten in de reacties!

- Advertentie -

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie