Snelle analyse van zes aandelen, o.a. Netflix, Amazon en Just-Eat

- Advertentie -

Het is ontzettend leuk om nieuwe aandelen te leren kennen. Maar het kan een flinke klus zijn als je direct een uitgebreide due diligence doet, voordat je een eerste gevoel hebt of het aandeel bij jou past. Tijd voor een oplossing! Op het Mister Don Instagram account nu meerdere malen per week een beknopte aandeel analyse gedeeld, waar jij zelf ook suggesties kan doen over de volgende analyse!

Zes factoren en eindscore

Op basis van zes factoren, die een standaard onderdeel zijn van iedere complete due diligence, geef ik met een rating systeem van één tot vijf sterren aan wat mijn waardering is van ieder onderdeel.

  1. Tevreden over de omzet?
  2. Behoort het bedrijf hoge marges?
  3. Laat het bedrijf een goede groei zien?
  4. Zit er een sterk management team?
  5. Heeft het bedrijf onderscheidend vermogen?
  6. Is de waardering van het bedrijf aantrekkelijk?

De waardering is afhankelijk van objectieve factoren. Zo kijk ik bij de eerste vraag of het bedrijf een omzet behaalt die past bij de huidige levensfase van het bedrijf (scale-up of volwassen) en hoe dit in relatie is tot de concurrenten. En weten ze die omzet ook om te zetten naar inkomsten door goede marges te behalen? Financiële onderbouwing komt ook in de derde vraag terug, waarbij de groei van de omzet en inkomsten wordt gecheckt.

Naast financiële cijfers, zijn er ook andere belangrijke aspecten aan een analyse. Zoals het management team: hoe wordt dit beoordeeld door de werknemers (via Glassdoor) en maken ze hun beloftes waar? Ook het onderscheidende vermogen van het bedrijf is belangrijk, want als er meerdere concurrerenten zijn die praktisch hetzelfde doen, dan zal dit uiteindelijk impact hebben op de groeipotentie.

En afsluitend de vraag over de waardering: hoe duur is het bedrijf relatief tot de concurrenten en het domein waarin zij actief zijn? Eenvoudig gesteld: als een aandeel hier vijf sterren op krijgt, dan is het zwaar ondergewaardeerd. Als het één ster krijgt, dan is het aandeel zwaar overgewaardeerd. Uiteraard is dit onderdeel iets subjectiever omdat bij waardering ook de perceptie van groei een rol speelt. Dat is een inschatting.

De eerste zes analyses

Meerdere malen per week wordt een nieuwe analyse geplaatst op het Instagram account. Dus als je benieuwd bent naar een snel overzicht met aandelen die je al kent – en soms ook niet kent -, waarmee je allicht geïnteresseerd raakt om zelf uitgebreider onderzoek naar te doen, dan is dit vast leuk om te volgen!

De eerste zes analyses heb ik gemakshalve hier doorgeplaatst. De komende analyses zullen enkel op het Instagram account geplaatst wordt. Klik / swipe bij de afbeelding naar rechts voor de analyse.

Netflix (NFLX)

Tattooed Chef (TTCF)

Amazon (AMZN)

Virgin Galactic (SPCE)

Just-Eat Takeaway (TKWY)

AMD (AMD)

Welk aandeel wil jij graag geanalyseerd hebben?

Vind jij het leuk om een aandeel geanalyseerd te hebben op deze manier? Laat mij weten in de reacties op de Instagram posts waar jij jouw ogen op hebt gericht. En dan is de kans groot dat jouw inzending spoedig als één van de nieuwe analyses wordt geplaatst.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie