Het verhaal achter GameStop: de moderne Asterix en Obelix

- Advertentie -

De afgelopen dagen staat het nieuws vol met het verhaal over de GameStop short squeeze. Zelfs de generieke media geeft uitgebreid aandacht aan deze unieke situatie, die nu al hét verhaal van de beurs in 2021 genoemd mag worden.

Het verhaal laat zich vergelijken met Asterix en Obelix: een klein dorpje van trotse Galliërs speculeerders (=Wall Street Bets) die het gevecht aan gaat tegen de Romeinen grote beleggingsfondsen. Met als gevolg dat de koers in twee weken is gestegen van $ 20 naar het hoogtepunt van $ 483.

Het is een fantastisch verhaal voor de kinderen. Tenzij jij diegene bent die enorme bedragen gaat verliezen in dit gevecht. Want dat staat als een paal boven water: hier gaan een paar hele stevige verliezers uit komen. En mijn eerste inschatting: diegenen met het geld, bezitten de macht. Dus als particulier belegger zou ik héél goed erover nadenken of je dit spel wilt spelen. Toch is dit een ontzettend interessante verhaal om te volgen.

In dit artikel geef ik meer duiding over de situatie rondom Gamestop en de eventuele (gevaarlijke) gevolgen voor de toekomst.

Wat is GameStop?

GameStop is niet bepaald een bedrijf die in de bloei van zijn leven zit. Het is een traditionele gameverkoper met een gebrekkige e-commerce strategie en vooral veel verliesgevende winkels. Zij hebben de overgang naar het digitale tijdperk helemaal gemist en zijn een overbodig bedrijf geworden in het ecosysteem.

Dit heeft ertoe geleid dat GameStop al jarenlang steeds verder blijft zakken in het moeras. In de periode van begin 2016 tot begin 2020 is de koers circa 77% gedaald. Er valt geen eer mee te behalen. Uitgezonderd door een zekere persoon genaamd Michael Burry . Hij is diegene die als één van de eerste de huizenmarkt crisis van 2008 zag aankomen. Dit verhaal is uitstekend verfilmd in ‘The Big Short‘, een absolute aanrader. Zijn grootste long positie in zijn portfolio? Al jarenlang: GameStop.

Het onmiskenbare verval van GameStop is ook de grote beleggingsfondsen opgevallen. Met als gevolg dat er massaal in short opties wordt gehandeld, waarmee zij speculeren op een dalende koers. Of zelfs nog beter: een faillissement. Hoe verder de koers daalt, des te hoger hun winst. GameStop is zelfs het meest geshorte aandeel van de volledige beurs. En dat bracht een groepje slimme particuliere traders op een idee…

Wall Street Bets – de geniale idioten

De strategie van de fondsen kan compleet logisch zijn als je kijkt naar het fundament van GameStop. Maar geen enkele investering komt zonder risico. Want als de koers wél stijgt, dan zullen de fondsen een fors verliezen draaien.

Dat is ook een groepje speculeerders van het populaire Reddit forum “Wall Street Bets” opgevallen. Hun doel is om een zogeheten ’short squeeze’ te veroorzaken. In hele simpele taal is de situatie als volgt:

  • Fondsen hebben enorme short posities op GameStop. Als de koers daalt, stijgt de waarde van hun positie. Als het koers stijgt, dan daalt de waarde. En deze verliezen kunnen fors oplopen.
  • Wall Street Bets heeft geconstateerd dat GameStop veruit het meest geshorte aandeel van de beurs is.  Als zij de koers dusdanig omhoog kunnen pompen, dan hebben de fondsen geen keuze dan hun posities te beschermen. Dit doen ze door aandelen te kopen. Hierdoor stijgt de koers.
  • Als resultaat blijft de koers stijgen en stijgen. Dit wordt een vicieuze cirkel. Steeds meer speculeerders van het Wall Street Bets forum zien dat de strategie werkt en willen onderdeel worden van het spelletje. Ook zij kopen aandelen. De koers blijft stijgen; fondsen moeten óók steeds meer kopen om hun posities beschermen. Resultaat: een enorme koopdruk en forse stijgingen in de koers. Hoe hoger de koers, des te meer instromende speculeerders en meer fondsen die hun posities moeten beschermen. Het gaat door en door.

Dit is een explosieve situatie, met als gevolg de enorme koersstijging van + 1.200% in zo’n twee weken tijd. Wall Street Bets heeft hun grootste overwinning ooit binnen gehaald. Met sidenote dat de enorme media-aandacht ook ervoor heeft gezorgd dat het forum inmiddels is gegroeid van ~1 miljoen gebruikers begin dit jaar, tot bijna 5 miljoen 6 miljoen vandaag. Dat is een flink leger aan particuliere beleggers die graag een gokje wagen.

Deze geniale idioten – dat bedoel ik in positieve zin – hebben de beurs gebroken. Er is aangetoond dat als je genoeg mensen met geld mobiliseert en één doel creëert, dan kan je een vuist maken tegen zelfs de grote fondsen. Voorlopig werd aangenomen dat de gewone belegger geen echte impact kan maken in de markt. Inmiddels liggen meerdere fondsen zwaar aan de beademing.  

Wat staat er te gebeuren?

Een voorzichtige blik in de toekomst. Mijns inziens zijn er twee manieren hoe dit kan eindigen:

  • Speculeerders besluiten om hun winst te pakken en aandelen te verkopen
  • Er wordt ingegrepen door de financiële instanties
- Advertentie -

De eerste situatie is het kenmerk van een open markt. Je hebt risico genomen door te speculeren in GameStop. Gefeliciteerd, je wordt beloond met een mooi rendement: tijd om te cashen en te profiteren van de winst. Hierdoor zal de verkoopdruk hoger worden dan de koopdruk, met als gevolg een dalende koers. Na een tijdje zal de koers normaliseren.

De tweede optie is dat de financiële instanties en belanghebbenden gaan ingrijpen. In het geval dat de druk zó hoog wordt op de fondsen, kan een situatie ontstaan waarin zij acuut geholpen moeten worden middels regulering om te ontsnappen uit deze wurggreep. Deze situatie is riskant, want dit is enkel mogelijk door gedurende het spel de regels te veranderen, in het voordeel van de fondsen. Mag je dan nog spreken van een vrije markt? Nee. Dit is op zijn zachtst gezegd markt manipulatie.

Tot nu toe lijkt het de 2e situatie te worden. Een aantal brokers waaronder Robin Hood hebben gisteren besloten dat er géén aandelen van GameStop meer gekocht kunnen worden. Enkel verkocht. Hierdoor wordt een kunstmatige verkoopdruk gecreëerd waardoor de koers daalt. Dit is een hele gevaarlijke situatie voor de aandelenmarkt, want dit is direct bewijs dat er geen vrije marktwerking is. Fondsen mogen torenhoge risico’s nemen en krijgen buyouts als het een keer mis gaat (2000, 2008), waarna ze hoge risico’s blijven nemen. En de gewone belegger? Die raakt zijn geld kwijt.

Inmiddels raakt ook de Amerikaanse politiek betrokken. Volksvertegenwoordigers spreken van een onderzoek naar de brokers die de vrije markt hebben verstoord. Dit krijgt een serieus staartje.

Deze legendarische GameStop short squeeze situatie zal nog jarenlang besproken en geanalyseerd worden. En we zitten pas aan het begin van deze waanzinnige situatie. Dit kan blijvende gevolgen hebben voor de markt, zowel positief als negatief. Maar bovenal: what a time to be alive.

Note: waarom zijn dit geen beleggers?

In dit artikel gebruik ik specifiek het woord ‘speculeerders’ om de deelnemers te beschrijven. Ik ben absoluut voorstander om te profiteren van deze waanzinnige situaties, mits je je risico controleert. Maar laten we eerlijk zijn: dit heeft niets te maken met investeren of beleggen. Dit is eerder te vergelijken met een potje aan de roulettetafel. Waarbij je wél van tevoren signalen hebt gekregen welke nummers het meest kansrijk zijn om te winnen, maar zeker weet je het nooit.

Doe er gerust aan mee – ik durf ook wel een gokje te wagen als vermaak – maar besef dat je je gehele inleg in hele korte tijd kan verliezen. Dit lijkt op situaties die je aan einde van een bull market treft, oftewel het moment waarop je de risk – reward als belegger in je nadeel komt. Zéker bij dit soort uitzonderlijke situaties. Beware.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie