Innovaties #3: Blockchain, Space & Autonoom rijden

Foto van een satelliet

Als belegger kijk je vooral naar de mogelijkheden die met een minimale risico een maximaal rendement opleveren. Toch vind ik het een aantrekkelijke gedachte om te investeren in bedrijven waarbij ik verwacht dat zij de markt gaan verstoren, op een positieve manier.

Aan de ene kant bieden dit soort bedrijven een enorm groeipotentieel. Vaak wel tegen een hogere waardering. Aan de andere kant is het tof om een bedrijf te zien ontwikkelen van een sterk idee en concept, naar een dominante speler. Het vraagt een gevoel voor (macro) trends, inschatten van de potentie van het bedrijf en een sterke maag om bovenmatig risico te nemen.

In deze vierdelige serie staan we stil bij de 12 belangrijkste disruptieve innovaties en trends van de komende 5 á 10 jaar. Per artikel worden drie innovaties behandeld, waarbij ik tevens aangeef welke aandelen in dit domein op mijn wensenlijstje staan.

De andere artikelen van deze serie kan je hier vinden:

#1 – EV, 3D Printing & Work From Everywhere
#2 – Digital Payment, Deep Learning & eSports

Blockchain

Blockchain is een technologie die data bewaard op een gedecentraliseerde manier. In een versimpelde vorm: data wordt door meerdere plekken opgeslagen, op een anonieme en veilige manier. Dankzij blockchain technologie wordt gevoelige informatie op een anonieme en veilige manier opgeslagen, waarmee niet te manipuleren valt. Denk aan contractafspraken, medische- en financiële gegevens. Blockchain wordt al enkele jaren gezien als een grote aanstaande innovatie, maar de echte doorbraak heeft nog niet plaats gevonden. Toch is dit een interessante technologie in een alsmaar digitalere wereld.

Als je gelooft in het gedecentraliseerde manier van data opslaan, dan kan het interessant zijn om te beleggen in een innovatieve tech speler. Dan kan je denken aan bedrijven zoals IBM (IBM) en Intel (INTC), twee volwassen legacy bedrijven die stevig investeren in hun blockchain services. Op dit moment worden beide bedrijven afgestraft door beleggers, dus dit zou een interessante value belegging kunnen zijn voor de lange termijn. Ook Amazon (AMZN) is actief in blockchain met managed services.

Ook kan je ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die stevig profiteren van de opkomende blockchain technologie. Mijn eerste keuze is DocuSign (DOCU), een dienst die helpt om documenten veilig te ondertekenen en op te slaan. Een sterkere blockchain technologie zal direct bijdragen aan de kwaliteit van DocuSign. Ook op FinTech gebied liggen mooie kansen, met bedrijven zoals Visa (V), Square (SQ) en Mastercard (MA).

Space Exploration

Space, the next frontier! Iets waar iedereen al sinds kind over fantaseert dat we ooit op een andere planeet zouden kunnen wonen. Of nieuwe levensvormen tegen komen. Dat is allemaal nog iets teveel Star Trek, maar sinds afgelopen jaar is het wel mogelijk om te investeren in ruimtevaart bedrijven. De grootste parels zoals SpaceX en Blue Origin blijven nog in private handen, maar er zijn wel degelijk mooie bedrijven met toekomstperspectief beschikbaar op de beurs…

De eerste pure space speler is Virgin Galactic (SPCE). Al mag je enige twijfels stellen bij de term ‘pure space speler’. Virgin Galactic geeft (rijke) mensen de gelegenheid om een ruimtevlucht te maken. Echter blijf je relatief dicht bij de aarde wat je officieel geen ruimtevaart mag noemen, maar het is de meest tastbare manier om als niet-astronaut het ruimtegevoel te ervaren. Persoonlijk ben ik meer voorstander van bedrijven die ruimtevaart gebruiken om productief te zijn.

Eén van die bedrijven is Momentus (SRAC), al een tijd onderdeel in mijn portfolio. Dit is ‘PostNL in Space’; zij zorgen voor de last mile delivery van satellieten. Stel dat er 20 satellieten op een raket van SpaceX de ruimte in worden geschoten, dan dienen die allemaal nog op de juiste plek gebracht te worden. Dat is de propositie van Momentus: zij zorgen dat de satellieten op de juiste plek komen. En gezien de nadrukkelijke stijging van satellieten die in de ruimte gelanceerd worden, en de technologische vooruitgang waardoor de toepasbaarheid breder is, beschouw ik dit als een interessante propositie voor de lange termijn.

Andere mogelijke beleggingen zijn AST SpaceMobile (NPA), Maxar Technologies (MAXR) en Iridium Communications (IRDM).

Autonoom rijden

Het klinkt als een geweldige toekomst: je hoeft nooit zelf meer ergens heen te rijden. Je kan op ieder moment een auto oproepen via een app, want niemand heeft meer een auto in bezit. De auto brengt je zelfstandig naar je bestemming, terwijl jij op de achterbank een film kan kijken. In no-time ben je op plek van bestemming, want dankzij AI zijn files geminimaliseerd en zijn verkeersongelukken uitgesloten.

Zo ver is het allemaal nog niet. Bij autonoom rijden zijn er 5 fases:

  • Level 0: geen autonomie, oftewel de huidige auto
  • Level 1: Driver Assistance, denk aan cruise control en lane assist
  • Level 2: Partial Automation, als bestuurder dien je je hand op het stuur te houden maar de snelheid en sturing wordt geautomatiseerd. Onder meer een technologie die Tesla auto’s bezitten
  • Level 3: Conditional Automation, dit is de nabije toekomst. Auto’s kunnen zichzelf besturen, maar enkel onder bepaalde omstandigheden zoals op de snelweg en bepaalde snelheden
  • Level 4: High Automation, auto’s kunnen zichzelf besturen zonder menselijke interactie. Maar het blijft beperkt tot bepaalde taken.
  • Level 5: Full Automation, volledig autonoom rijden zonder enige inbreng van bestuurder. Het stuur en de pedalen kunnen uit de auto gesloopt worden, er ontstaat een geheel nieuw voertuig

Op dit moment zitten bepaalde modellen in level 2.5: op bepaalde gebieden kan een auto zichzelf besturen, maar vaak wordt wel gevraagd voor een hand aan het stuur. Deze ontwikkelingen gaan echter razendsnel, dus het kan een interessant domein zijn voor een belegger om in te investeren. Hierbij heb je de mogelijkheid om in de automakers te investeren die qua technologie voorlopen op de rest. Tesla (TSLA) is de meest vooruitstrevende kandidaat op dit gebied. Maar daarnaast heb je ook Lucid Motors (CCIV) die oorspronkelijk een tech bedrijf is. Uiteraard heb je ook de legacy automakers zoals Ford (F) en Volkswagen (VWAGY) die serieus investeren in zelfstandig rijden.

Naast de automakers, kan je ook ervoor kiezen om te investeren in de technologie bedrijven die zelfstandig rijden grotendeels mogelijk maken. Hierbij kan je denken aan een tech gigant zoals Google (GOOG), die met Waymo een dochterbedrijf hebben die gezien wordt als de speler met de meest vooruitstrevende technologie. Maar je kan er ook voor kiezen om te investeren in Lidar technologie: camera’s in de auto die de auto zijn ogen geeft. Dan kan je denken aan Velodyne (VLDR) en Luminar (LAZR).

Wie zou dit ook interessant vinden?