Starten met beleggen in vijf eenvoudige stappen

- Advertentie -

Je hebt een aardig spaarsaldo opgebouwd. Het is tijd om jouw zuurverdiende euro’s aan het werk te zetten. Dan is beleggen één van de meest effectieve manieren om je vermogen te laten groeien.

Voordat we starten: de potentiële winst van aandelen kan niet op tegen de rente die je betaalt voor uitstaande leningen. Voordat je gaat beleggen, zorg ervoor dat je je schulden hebt afgelost. Naast het financiële voordeel, geeft je dit ook ‘peace of mind’. Een succesvolle belegger onderneemt actie op basis van ratio en cijfers, niet op basis van hoop en angst. Op die manier, mocht je geld verliezen met beleggen, dan kom je niet in de problemen. Dit is cruciaal en daarom starten we hiermee bij stap één.

Stap 1: bouw een financiële buffer

Zorg ervoor dat je een financiële buffer hebt. Het is aanbevolen om 3 tot 6 maandsalarissen opzij te leggen voor onverwachte situaties. Mocht je onverhoopt je baan verliezen, dan hoef je geen aandelen te verkopen om je rekeningen te betalen. Als je je aandelen moet verkopen op het moment dat de markt in een neerwaartse spiraal zit, dan kan je een hoop geld verliezen. Op de site van Nibud is een handige calculator beschikbaar. Er zijn talrijke voorbeelden van personen die deze fout hebben gemaakt, waarna ze nooit meer hebben durven beleggen. Ontzettend zonde.

Stap 2: keuze voor een broker

Prima, je hebt een financiële buffer aangelegd. Je hebt de beslissing gemaakt om te gaan beleggen. Welkom bij de club! In het begin voelt het allicht spannend, maar wees gerust…het is minder spannend dan je nu denkt. Het is tijd voor je eerste beslissing: via welke broker ga jij je portfolio bouwen?

Interface van Degiro broker
Interface van DEGIRO

In Nederland zijn er verschillende opties. Je kan beleggen bij online brokers zoals DEGIRO of Lynx. Of je kan besluiten om via een bank te beleggen, zoals Binck en ABN. De keuze hangt af van welk type belegger jij bent. Wil je maandelijks een vast bedrag investeren en er geen omkijken naar hebben? Dan is passief beleggen via de bank een prima keuze. Wil je actief beleggen, ben je bereid om tijd te investeren en zelf verantwoordelijk te zijn voor je keuzes? Dan raad ik je aan om bij een online broker een account aan te maken.

Stap 3: maak een plan

Check. Je hebt een account bij een broker. In dit artikel ga ik ervan uit dat je een actieve belegger bent. Nu is het tijd voor een doordacht plan. Hoe wil jij je portfolio gaan opbouwen? Er zijn verschillende richtingen mogelijk. Misschien past dividend beleggen goed bij je? Of misschien wil je crypto toevoegen aan je strategie?

Het risicoprofiel is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat jezelf twee vragen stelt. Hoeveel risico ben ik bereid te nemen? Wanneer wil ik kunnen genieten van het rendement? Kan jij je emoties in bedwang houden als je – in extreme omstandigheden – 30% van je vermogen verliest in een maand? Ja, dat kan gebeuren…

Gemakshalve heb ik een viertal profielen uitgewerkt om richting te geven:


Beleggen voor langer dan 30 jaar tot pensioen, weinig risico

- Advertentie -

Focus het grootste deel van je portfolio op value- en dividend uitkerende aandelen. Dit zorgt voor een prima passief inkomen, met aanvullend groei op de waarde van je totale portfolio.

▹Bijvoorbeeld: 65% dividend / 30% value / 5% groei


Beleggen voor korter dan 30 jaar tot pensioen, weinig risico

Voeg obligaties toe aan je portfolio van value- en dividend uitkerende aandelen. Een gouden regel is dat het aantal jaren tot je pensioen vergelijkbaar is met het percentage van aandelen in je portfolio. Nog 5 jaar te gaan en je wil zekerheid? Wijs dan slechts 5% van je portfolio toe in aandelen, de rest in obligaties.

▹ Bijvoorbeeld: 70% obligaties / 25% dividend / 5% value


Beleggen voor langer dan 30 jaar tot pensioen, veel risico

Focus op groei-focused aandelen, zoals Tesla, Beyond Meat, UBER. Mogelijk dat ook cryptocurrency een interessante asset klasse voor je is, al is dat ontzettend risicovol. Als je in deze categorie valt, is dit het moment om meer risico te nemen. Je hebt genoeg tijd om eventueel verloren geld terug te verdienen.

▹ Bijvoorbeeld: 60% groei / 35% value / 5% crypto


Beleggen voor korter dan 30 jaar tot pensioen, veel risico

Investeer een portie van je portfolio in groei-focused aandelen, met een deel in defensieve aandelen in een combinatie van dividend en value. Het verwachte rendement ligt rendement dan bij het toevoegen van obligaties, maar wees bewust van je pensioenleeftijd.

▹ Bijvoorbeeld: 50% groeiaandelen / 25% value / 25% dividend


Zodra je weet hoe je je portfolio wil opbouwen, kan je aan de slag met het huiswerk. Maak een wishlist met bedrijven waar jij graag aandeelhouder in zou worden. Bepaal op welk prijspunt je bereid bent om in te stappen. Houd altijd in je achterhoofd dat je op lange termijn succesvol wil zijn. Probeer te voorkomen dat je dagelijks gaat traden als het aandeel een paar procent gestegen is.

Mocht je niet de tijd hebben om individuele aandelen te selecteren, dan is een exchange-traded fund (ETF) een uitstekende optie. Dit is een collectie van aandelen met een specifiek doel, zoals het volgen van de totale AEX of de Amerikaanse S&P 500.

Stap 4: houd je aan het plan!

- Advertentie -

Hannibal zei niet voor niets “I love it when a plans comes together”. Probeer je vast te houden aan de strategie die je hebt bepaald. Soms neemt opportunisme de overhand, maar probeer dan te evalueren of die keuze past in je strategie. Of ben je stiekem toch aan het speculeren op een snelle winst? Er is geen goed of fout, het is jouw geld, maar wees je ervan bewust.

Een uitspraak die je vaak hoort van mensen die nooit hebben willen of durven beleggen:

“Iedereen verliest geld op de beurs”

Willekeurig persoon die nooit geld heeft belegd

Onzin. Je verliest geld als je verkoopt zodra het slecht gaat. Emotionele beleggers zijn haast nooit succesvol. We zijn als mensen erop ingesteld dat verlies heviger voelt dan winst. Hierdoor is de kans groot dat je verkoopt zodra het aandeel fors is gedaald, uit angst voor een hoger verlies. Met blijvende kapitaalvernietiging tot gevolg. Beleg in aandelen voor de lange termijn. Dan behaal je statistisch gezien een prima rendement.

Een fijne strategie voor iedere (beginnende) belegger is Dollar Cost Averaging. Dit houd in dat je op vaste momenten blijft investeren. Bijvoorbeeld, iedere 1e maandag van de maand investeer je €200,- in jouw favoriete aandelen. Ongeacht de actuele koers van het aandeel. Hierdoor zul je een mooie positie opbouwen met een redelijke inkoopprijs. Je zult nooit gemiddeld de bodemprijs betalen, maar je betaalt ook zeker niet teveel.

Stap 5: Don’t. Touch. Anything.

Je bent (zo goed als) klaar! Je hebt een financiële buffer, beschikt over een strategie voor je portfolio en hebt je eerste aandelen in bezit. Als je de DCA strategie aan houdt, dan hoef je enkel in te loggen en het nieuwe budget voor de maand te spenderen. Als je belegd op basis van een wishlist, kan je een alert (of limit order voor onbepaalde tijd) instellen die je een signaal geeft zodra de prijs genaderd is. Of als je het leuk vindt om actief te beleggen, go ham!

- Advertentie -

Lees ook dit

Laatste artikelen

Podcast | Angst bij bedrijven, wat voor belegger ben jij?

Jasper bespreekt in deze aflevering waarom de Microsoft earnings waarschuwing spannender lijkt dan het is, waarom Tesla en Coinbase pas op de plaats maken,...

Podcast | Herstel is begonnen, Snapchat earnings biedt kansen

Jasper bespreekt in deze aflevering het herstel van de markt, hoe hij de komende maanden ziet voor tech aandelen, de potentiële overname van Netflix,...

Wordt Netflix overgenomen door een concurrent?

Netflix (NFLX) zit in zwaar weer. De streaming gigant heeft in Q1 netto 200.000 abonnees verloren, terwijl eerder de verwachting werd uitgesproken om 2,5...
Advertentie