Tesla koers mogelijk naar $3,000 in 2025, volgens ARK Invest

- Advertentie -

Voor jonge beleggers met interesse in groeiaandelen, zal ARK Invest en hun CEO – Cathie Wood – een bekende naam zijn. Het afgelopen jaar wist zij een enorm rendement te behalen met haar ETF’s, die zich richten op disruptieve innovaties zoals zelfstandige technologie (robotics / zelfrijdende auto’s), genonics en 3D printing.

Beleggers die al een paar jaar meelopen, kennen haar vooral als een enorme Tesla (TSLA) bull. In 2018 deed zij de uitspraak dat de koers zou stijgen naar $4,000 pre-split (in 2020 is het aandeel in 5’en gesplitst). Op dat moment stond de koers rond $300. Al binnen twee jaar was haar koersdoel bereikt, in eind 2020, wat Cathie Wood heeft gemaakt tot één van de meest bejubelde hedgefund managers van dit moment. Dat gecombineerd met het succes van haar ETF’s in het afgelopen jaar.

Persoonlijk vind ik de verheerlijking van ARK Invest en haar CEO nogal overdreven. Zij heeft bewezen dat zij het marketingspelletje heel goed snappen. Al zou dat wel iets te weinig eer zijn. ARK Invest doet namelijk iets unieks: zij stellen hun onderzoeken regelmatig gratis beschikbaar voor iedereen. Hun redenen om te investeren in bepaalde sectoren, hun trend reports en nu ook hun valuation model voor Tesla. Dat is iets waar zij absoluut geprezen voor mogen worden. Iedere keer als zij een rapport publiceren dan ga ik hier echt even voor zitten.

Afgelopen vrijdag is Ark Invest met hun valuation model gekomen voor Tesla in 2025. In dit uitgebreide model worden verschillende scenario’s geschetst, over hoe ver de koers kan reiken binnen enkele jaren. Gezien haar succes met de vorige waardering, wordt hier door beleggers uitgebreid over gesproken. Want ook deze keer is zij boven verwachting enthousiast over de toekomst van Tesla.

Wat zijn de verwachtingen vanuit ARK Invest?

Door middel van een ‘Monte Carlo’ model (meer info), een simulatie waarmee de waarschijnlijkheid van diverse uitkomsten wordt bepaald, is ARK tot de volgende drie mogelijke scenario’s gekomen:

Scenario2025 price targetToelichting
Verwachte koers$3,000Dit is het voornaamste scenario op basis van de analyse
Bear Case$1,500Er is 25% kans dat het aandeel $1,500 of lager waard is in 2025
Bull Case$4,000Er is 25% kans dat het aandeel $4,000 of meer waard is 2025

Dit is gebaseerd op 40.000 simulaties met een aantal metrics. Dit zijn voornamelijk aannames op gebied van aantal verkochte auto’s, gemiddelde verkoopprijs en de technologische vorderingen met autonoom rijden.

Vooral dit laatste argument is doorslaggevend. Bij de bull case wordt er vanuit gegaan dat in 2025 onze auto’s zelfrijdend zijn waardoor bedrijven zoals Tesla omzet kunnen halen uit hun autonome taxi’s. Op dit moment zitten we op een autonoom technologie niveau van 2.5 (meer hierover in dit artikel), waarbij level nodig is om deze verwachting waar te maken. Volgens ARK Invest is er een waarschijnlijk van 50% van deze technologie in 2025 beschikbaar is.

Met andere woorden, de bull case is uiterst optimistisch waarbij het op meerdere vlakken mee moet zitten voor Tesla. De zelfrijdende auto technologie dient gereed te zijn, Tesla dient een dominante positie vast te houden in de groeiende EV markt en hun zelfrijdende taxi’s dienen een dominante marktpositie in te nemen. Tot zelfs 40%, van de verwachte total adressable market. Dat is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Jij mag beslissen of jij gelooft dat Tesla dit gaat waarmaken.

Ook al staat Tesla momenteel technologisch bovenaan bij de EV bedrijven, er ligt nadrukkelijk toenemende concurrentie op de loer. Met bedrijven zoals Lucid Motors die de markt betreden en over concurrerende technologie beschikken, maar ook legacy automakers zoals Volkswagen die massaal in (zelfrijdende) elektrische voertuigen stappen.

In dit model dient Tesla behoorlijk hun sales te verhogen. Al zal de EV markt jaarlijks naar verwachting wel zo’n ~40% groeien, dus er is voldoende vraag. Maar dan zullen ze 10 miljoen voertuigen per jaar moeten produceren. Met de aanstaande gigafabrieken in onder meer Berlijn, is een verwachting van 5 miljoen per jaar in 2025 eerder realistisch. Dus ook op dit punt is ARK bijzonder optimistisch.

Daarnaast zal Tesla hun EBITDA marge moeten verhogen. Momenteel behalen zij een marge van 14%. Om de bull case te ondersteunen, zal de marge verhoogd moeten worden naar 30%. Dat is een pittige opdracht. Een bull case zou ook betekenen dat het bedrijf Tesla een market cap heeft van $4,000 miljard. Dat is een verdubbeling van het hoogst gewaardeerde bedrijf op dit moment, Apple.

Daarom dat ARK Invest voor hun meest waarschijnlijke scenario een iets ‘conservatieve’ inschatting maakt, met het waarschijnlijke koers van ~$3,000 in 2025. Vergis je niet: dat is nog steeds een ROI van bijna 360% als je besluit om bij de huidige koers van $648 in te stappen. Al hangen hier ook serieus hoge forecasts qua sales en winstgevendheid aan vast.

- Advertentie -

Persoon zou ik eerder neigen naar hun bear case. En zelfs bij hun bear case van $1,500 zou je een rendement maken van 119% in vier jaar tijd, niet verkeerd. ARK Invest blijft onderaan de streep ontzettend optimistisch over de toekomst van Tesla, maar persoonlijk vind ik het erg ambitieus.

ARK Invest_Tesla Price Target Estimate 2025_Update
Copyright ARK Invest

Is het nu een goed moment om in te stappen?

Dan volgt uiteraard de hamvraag: is het aandeel nu aantrekkelijk in mijn ogen? Allereerst, het onderzoek vanuit ARK Invest is tof om te lezen. Ik mag de schoenveters niet strikken van de ARK analisten die dit model hebben uitgewerkt, dus een conclusie op basis van fundamenten en verwachtingen laat ik graag aan jou over. Lees hun rapport (hier) en download hun model (hier), speel met de cijfers en maak de afweging of hun inschatting realistisch is.

Uiteraard heb ik wel een mening over investeren in Tesla voor de korte termijn. Idealiter zou ik graag ook beleggen in Tesla aandelen. Ik vind het een fantastisch merk, met een sterke visie die gesteund wordt door een trouwe schare aan merk ambassadeurs. Dus de vraag is: wanneer staat de juiste koers op het bord?

Met de sterke groei van serieuze concurrentie voor Tesla, gekoppeld aan de markt die momenteel richting aan het zoeken is, ben ik niet van plan om op korte termijn een positie te openen. Sterker nog: bovenstaande verwachtingen vanuit ARK Invest kan ik mij niet in vinden. Het voelt te ambitieus, al heeft Tesla daar al eerder korte metten mee gemaakt.

Mijn koopdoel van Tesla ligt rond de $100. Daarmee vind ik het aandeel aantrekkelijk, gebaseerd op fundamentele cijfers en met een margin of safety. Ik ben realistisch genoeg dat die kans laag is. We zullen een behoorlijke correctie moeten mee maken om in de buurt te komen van die koers. Dus de toekomst zal uitwijzen of ik ooit Tesla aandeelhouder mag worden.

Copyright foto's: Tesla

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie