Zijn de gouden tijden van de SPAC’s al voorbij?

- Advertentie -

Het nieuwe goud op de beurs: SPAC’s! Ik heb hier onlangs een artikel over geschreven, waarom dit een aantrekkelijke manier is om te beleggen. Vooral het feit dat er een bodem aan de koers zit, zorgt ervoor dat je selectief op zoek kan naar asymmetrische risico’s om in te beleggen. Of als je een langetermijnbelegger bent, dan zijn SPAC’s uitstekend om in een vroeg stadium in te stappen. Iets wat eerder voorbehouden was aan miljonairs, banken en venture capitalists.

Maar de afgelopen weken was geen feestje voor de SPAC-investeerders. Onder andere door stijgende rentes werd het geld verschoven van speculatieve groeiaandelen, naar meer legacy value aandelen zoals banken, energieleveranciers en telecom bedrijven. Dit heeft ertoe geleid dat de Nasdaq ruim 10% is gedaald in een korte periode. En bepaalde aandelen zelfs het veelvoud hiervan. Hierover heb ik afgelopen zondag nog een uitgebreide update over geplaatst.

Voor de relatief nieuwe beleggers in SPAC’s: de correctie van de afgelopen weken is geen unieke situatie. We hebben in september exact hetzelfde meegemaakt, met koersen die 30% of meer zijn gedaald in één maand tijd. Ook bedrijven die ik zelf beschouw als sterke investeringen, zoals Canoo en Desktop Metal. Dat was bovendien de periode waarop ik deze aandelen heb gekocht. Beiden voor een koers rond de $ 10,50, een uitstekende deal.

Als langetermijnbelegger kan je uitstekend profiteren van tijdelijke marktcorrecties. Dat is de reden waarom ik de afgelopen weken massaal mijn vijf grootste posities heb uitgebreid. Fundamenteel zijn de bedrijven niets veranderd. Als je het lef hebt om tijdens donkere periodes te investeren in jouw grootste overtuigingen, dan gaat dit een enorme impact hebben op je langetermijnrendement. Ook bij het investeren in SPAC’s.

Pessimisme? Tijd om te kopen

Enorme euforie bij beleggers kan het signaal zijn dat je je posities beter iets kunt trimmen. Vaak is dat een teken dat de top is bereikt. Het tegenovergestelde is ook het geval. Zodra het pessimisme op het hoogtepunt is (of dieptepunt, in dit geval), dan is het moment aangebroken om lef te tonen en bij te kopen.

Terug naar de kern: SPAC’s. Die beleggers zijn enorm afgestraft, maar hoe ziet de nabije toekomst eruit? En is dit het moment om te profiteren van de lage prijzen of komt de grootste daling nog eraan? Met die gedachte was ik blij om een artikel te lezen van Bloomberg, waarin wordt geclaimd dat SPAC-feestje voorbij is. In ieder geval voor de aankomende periode. Dergelijke berichten signaleren het pessimisme waar ik op zoek naar ben. Het liefst zie je dit sentiment massaal terug komen, want dan weet je dat het breed gedragen wordt, maar dit artikel gaf in ieder geval een duwtje.

Inhoudelijk heeft de redacteur van het artikel overigens wel gelijk op een aantal punten. Het is simpelweg te hard gegaan met SPAC’s. En overal waar makkelijk geld te verdienen valt, komen uiteindelijk cowboys die een graantje mee willen pikken.

In 2021 zijn er al meer SPAC’s gelanceerd dan in de afgelopen jaren samen. Toen ik begon met investeren in SPAC’s (rond april ’20) was het gebruikelijk dat de koers maximaal naar $ 11 kon stijgen pre-target. De afgelopen weken kon je rekenen op minimaal een 30% premium als je wilde instappen bij een SPAC met een goed management team, zoals AJAX en PSTH.

Uiteindelijk val je op het eeuwenoude principe terug: de kwestie van vraag en aanbod. Er zijn maar een klein aantal bedrijven die uitblinken en via een SPAC naar de beurs willen komen. Maar het aantal SPAC’s is enorm gegroeid. Hierdoor is er een nadrukkelijk voordeel voor het bedrijf, want die kan betere voorwaarden stellen aan de fusie. Denk aan een hogere waardering, zachtere omstandigheden voor hun huidige investeerders of een omzetverwachting die gebaseerd is op pure lucht.

Change of SPAC plans

En dat is aanleiding om de komende periode kritischer te zijn met investeren in SPAC’s. De strategie van de afgelopen maanden was helder:

  • Koop SPAC’s rond NAV prijs met goed management team
  • Wacht op de aankondiging van een merger
  • Hype bedrijf? Verkopen voor de daadwerkelijke fusie
  • Interessante investering? Meenemen in langetermijnportfolio

Met deze strategie kon je haast niet verliezen. Zeker in de euforie van de afgelopen weken, waarbij waarderingen en omzet geen enkele invloed had op de koers. Het was een gratis lotterij, waarbij je enkel de theoretische opportunity costs had. Dat geld kon je niet ergens anders investeren, maar verder is het risico minimaal. Deze strategie leverde makkelijk een rendement van 20% of meer op, als je over meerdere pre-target SPAC’s je geld verspreidde en een beetje geluk had.

Die tijden lijken wél voorbij. Onder andere door de waardering van CCIV / Lucid Motors – die door beleggers als te hoog werd ervaren – wordt er nu kritischer gekeken naar waarderingen. En terecht. Dit zat er al een tijdje aan te komen, maar door de euforie in de markt ga je er automatisch in mee. Maar dat het geen duurzame situatie was, dat werd steeds duidelijker.

- Advertentie -

De afgelopen week is een fusie aangekondigd tussen DMYI en IonQ, een quantum computing bedrijf die wordt gesteund door grote corporates en mensen zoals Bill Gates. Een ontzettend interessant domein voor de toekomst, maar bij een waardering van $ 2 miljard dollar en zonder serieuze omzet voor de komende jaren. En een technologie waar nu nog geen praktische toepassingen voor zijn. Deze fusie zou een maand geleden gemakkelijk voor een verdubbeling van de koers hebben gezorgd. Nu blijft het aandeel hangen rond de $ 11. Beleggers zijn (op dit moment) terughoudender geworden en overwegen beter welke SPAC’s écht een investering verdienen.

Mijn strategie met SPAC’s is hierdoor aangepast, namelijk als volgt:

  • Koop SPAC’s met een bevestigd target voor een redelijke prijs
  • Is de waardering redelijk en wordt er al omzet gerealiseerd, of is dit op korte termijn haalbaar?
  • Focus investering als langetermijnbelegging, voor minimaal vijf jaar vooruit, op basis van een fair value berekening

SPAC’s worden voor mij minder speculatief, maar weer terug naar de kern van investeren voor de lange termijn. Toch blijf ik het wel een ontzettend interessante manier vinden om vroegtijdig te investeren in innovatie. Dat blijft de kern van mijn portfolio, waar SPAC’s een centrale plek in hebben.

Om mezelf meer houvast te bieden, ga ik komend weekend aan de slag met een growth value calculator. In minder stoere woorden: een rekenmodule waar ik groeiaandelen tegen de meetlat wil houden. Wanneer is een groeibedrijf interessant om in te investeren en voor welke koers. Investeren in innovatieve groeibedrijven, met een vleugje value investing.

Als ik in deze missie slaag, zal ik het uiteraard met jullie delen.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie