Hoe kan je betrouwbaar Bitcoin kopen en veilig bewaren?

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd om te investeren in Bitcoin. Ook wordt de koers steeds minder volatiel. Dat is een teken dat het vertrouwen en interesse steeds verder toe begint te nemen. In dit artikel leer je in een paar stappen eigenaar te worden van jouw eigen Bitcoin. Uiteraard op een veilige en bewuste manier. Vandaar dat ik wil starten met de risico’s.

Wees bewust van de risico’s

Bitcoin is in de afgelopen vijf jaar fors in de waarde gestegen. Hierdoor ontstaat een fear-of-missing-out (FOMO) gevoel bij diegenen die nog niet in Bitcoin hebben geïnvesteerd. En tegelijkertijd gaat dit gepaard met vaak onrealistische verwachtingen.

Ongeacht of je eindeloos vertrouwen hebt in Bitcoin, besef dat je te maken hebt met een risicovolle asset. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar waarbij Bitcoin zijn waarde gaat verliezen. In de kern wilt Bitcoin een beter alternatief zijn voor het hedendaagse (fiat) geld. Dat klinkt voor de gewone persoon als een grandioze, maar zo’n verandering gaat nooit zonder kleerscheuren. Geld is macht en de macht houdt graag controle over het geld. Bitcoin neemt die controle weg bij ‘the few‘ en geeft het aan ‘the many‘. Met andere woorden, de toekomst van Bitcoin is niet 100% verzekerd.

Bitcoinprijs van 34,5K in mei 2022

Dat brengt ons tot de kern: investeer alleen het geld in Bitcoin dat je écht bereid bent om te verliezen. En als je ook bereid bent om je Bitcoin vast te houden als er een serieuze correctie plaats vindt. Bitcoin is bijzonder volatiel: de prijs kan razendsnel enkele tientallen procenten dalen in een slechte periode. Accepteer dat dit kan (en waarschijnlijk ook gaat) gebeuren.

Een tip: als je het beschouwd als een investering voor >5 jaar, dan zul je deze periodes veel makkelijker doorstaan. En bij twijfel: zoom uit en zie wat de koers van Bitcoin over een lange periode heeft gedaan. Dat geeft vertrouwen.

Als je bovenstaande risico’s hebt geaccepteerd, dan is het tijd om je eigen portemonnee te openen.

Tijd om te beginnen: een Bitcoin wallet

Je hebt een portemonnee nodig om je Bitcoin in te bewaren. Dit is een ‘wallet’ genaamd. Een wallet is een vergrendelde kluis waar je persoonlijke Bitcoin keys in bewaard worden. Dit is jouw bewijs van bezit; zonder de keys – een reeks van zestien woorden als jouw persoonlijke sleutel – heb je geen poot om op te staan. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je Bitcoin in het account te laten staan van je handelaar (exchange), maar dat is enkel verstandig bij kleine bedragen.

Er is één uitspraak die cruciaal is om te begrijpen: “niet jouw keys, niet jouw Bitcoin”. Daarom is het hoogst verstandig om te zorgen voor een persoonlijke wallet. Er zijn drie varianten:

Hardware wallet

Hardware wallet zijn fysieke apparaatjes – ongeveer USB grootte – die jouw keys bewaren in een offline omgeving. Dit is de meest veilige variant van een wallet, aangezien het apparaat niet continu verbonden is aan het internet. Pas zodra je een transactie wilt doen, hoeft de hardware wallet gekoppeld te worden aan je computer. Hierdoor is het minder vatbaar voor hackers.

Ledger hardware crypto wallet
Ledger wallet

De meest populaire hardware wallets zijn de Ledger Nano en Trezor. Het is aanbevolen om een hardware wallet te kopen als je een aanzienlijke investering in cryptocurrency hebt. Je zult niet de eerste zijn wiens keys gestolen worden door hackers. Zorg er wel voor dat je je toegang tot je hardware wallet heel goed bewaard. Er is geen helpdesk. Ben je jouw keys kwijt? Dan kan je fluiten naar je Bitcoin.

Sofware wallet

Een goed, gratis alternatief is de software wallet. Hiermee installeer je software op je eigen computer, die de private keys beheren. Populaire opties zijn Exodus en Atomic Wallet. Omdat de keys op jouw eigen computer worden opgeslagen en niet bij een externe partij, is dit een vrij veilige manier. Een aanrader als je net begint met cryptocurrency.

Exodus crypto wallet
Exodus wallet

Exodus is één van de favorieten onder crypto investeerders. De software heeft een uitstekende interface en werkt goed samen met de Trezor hardware. Hierdoor kan je makkelijk checken hoe jouw balans eruit ziet, zonder dat jouw hardware wallet aangesloten hoeft te worden. En aangezien een transactie pas mogelijk is als de Trezor is aangesloten, hoef jij je geen zorgen te maken over de veiligheid. Al is dit ook een persoonlijke voorkeur, dus kijk gerust ook naar Atomic Wallet en andere opties.

Mobile wallet

Mobile wallets kan je installeren op je smartphone. Voor zowel iOS, Android, Windows en Blackberry zijn wallets beschikbaar. Ze zijn relatief veilig en eenvoudig aan te maken, al kan de functionaliteit beperkt zijn. Toch blijken er prima mobile opties, zoals TrustWallet (Android & iOS), Blockchain (iOS) en Guarda (Android).

Wees ervan bewust dat een mobiele telefoon sneller gestolen wordt of verloren raakt dan een computer die vast in jouw huis staat. Stel dat iemand toegang krijgt tot jouw mobiele telefoon en de wallet, dan loop je een risico.

Het allerbelangrijkste blijft om goed te letten op jouw persoonlijke keys. Als je deze code kwijt bent, is de kans groot dat je je volledige investering kan verliezen, mocht je toegang verliezen tot je wallet. En omdat crypto decentrale software is, is er niemand die jou helpt om je keys terug te krijgen.

Waar kan je veilig Bitcoin kopen?

Als je beschikt over je eigen wallet, dan is het tijd om Bitcoin te kopen via een handelsplatform, met andere woorden een exchange. Uiteraard kan je ervoor kiezen om (tijdelijk) je Bitcoin te laten staan op de exchange, maar dan is het aangeraden om – zeker als het om serieuzere bedragen gaat – zo snel mogelijk alsnog naar een persoonlijke wallet over te stappen.

Er zijn verschillende exchanges waar je Bitcoin kan kopen. Van internationale exchanges zoals Binance en Coinbase, tot partijen die in Nederland zijn ontstaan. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar nationale partijen. Met de voornaamste reden om lokaal ondernemerschap te steunen, zeker als het qua kosten weinig verschil is.

Logo van Bitcoinmeester en Bitvavo

Twee betrouwbare, Nederlandse exchanges zijn Bitcoinmeester.nl (aff) en Bitvavo.nl (aff). Als je voor de eerste keer Bitcoin gaat kopen, dan zal je je moeten identificeren met een rijbewijs of paspoort. De waarde van jouw crypto portfolio wordt meegenomen in jouw jaarlijkse belastingoverzicht als vermogen.

Na het doorlopen van deze stappen, kan jij je eerste Bitcoin kopen. Je kunt nu deze Bitcoin bewaren in jouw eigen veilige ‘kluis’ met de wallet naar keuze, gekocht bij een erkende exchange en volledig volgens de regels. Vanaf dan is het tijd om rustig af te wachten hoe de toekomst van Bitcoin zich gaat ontwikkelen.

Is Bitcoin een goede investering?

Met dit artikel wil ik diegenen die interesse hebben om in Bitcoin te investeren helpen om dit op een veilige manier te doen. Besef dat Bitcoin en cryptocurrency een risicovolle manier is om jouw geld te investeren. Ook kan het complexer zijn dan bijvoorbeeld aandelen, omdat je voornamelijk met potentiële technologie en beloftes te maken hebt.

Het grote risico als je investeert in iets waarvan je de waarde niet goed kan bepalen, is dat je in paniek raakt als de prijs fors daalt en uiteindelijk veel geld verliest. In alle vormen van investeren: weet wat je bezit.

Aan de andere kant heeft Bitcoin technologie de potentie om ons monetaire systeem stevig uit te dagen. Het bezit van Bitcoin kan ook ertoe leiden dat jij – of bijvoorbeeld je kinderen – geïnteresseerd raken in de techniek achter Bitcoin, waar ze hun voordeel mee kunnen doen.

Afsluitend vind ik het belangrijk om dit te benadrukken. Nogmaals: wees je bewust van de risico’s die erbij komen kijken. Het is absoluut mogelijk dat je je gehele inleg verliest. Het is interessante materie, maar hoogst speculatief. Maar áls je er zelf in gelooft, dan hoop ik dat dit artikel jou geholpen heeft!

Wie zou dit ook interessant vinden?