Bitcoin en crypto daalt hard: reden voor paniek?

Disclaimer: dit is puur voor entertainment en geen financieel advies. Met beleggen kan je je geld verliezen.

Je hebt het vast en zeker meegekregen: de prijzen van Bitcoin en cryptocurrency zijn in een behoorlijke val terecht gekomen. Bitcoin is inmiddels 45% vanaf hun hoogtepunt gedaald. Daar zat in de afgelopen weken al weinig stijging meer in. Maar inmiddels zijn ook andere cryptocurrency zoals Ethereum en Cardano (beiden circa -40% vanaf ATH) aan de beurt.

Er lijkt niet direct een duidelijke aanleiding te zijn voor deze terugval. Uiteraard zijn er wel wat dingen gebeurd in de afgelopen periode: Elon Musk die zich uitsprak tegen Bitcoin (maar wel via Tesla hun Bitcoin positie behield) en de razendsnelle opkomst van discutabele altcoins zoals Dogecoin, Safemoon en Cumrocket.

Is er aanleiding om te verkopen?

Toch zijn er fundamenteel geen veranderingen in het crypto ecosysteem die een sell-off verantwoorden. China heeft aangekondigd dat zij cryptocurrency niet beschouwen als een valide betaalmiddel. Dat lijkt een goede reden voor de prijsdaling, echter is hun standpunt over cryptocurrency al een tijdje helder. Dit mag geen verrassing zijn. Tegelijkertijd heeft de ECB aangegeven dat zij in cryptocurrency geen risico zien voor de financiële stabiliteit van de eurozone.

Een dergelijke daling is gangbaar bij iedere asset klasse die in een korte tijd ontzettend hard stijgt. Er komt een moment dat de pauzeknop wordt ingedrukt, waarbij de asset kans krijgt om te ademen, voordat een verdere stijging kan worden doorgezet. Dit zie je bij cryptocurrency, maar bijvoorbeeld ook met aandelen, zoals we nu zien met de terugval van de groeiaandelen.

Geen fundamentele-, maar sentimentele aanleiding

De vraag die je jezelf zou moeten stellen is: is Bitcoin of andere cryptocurrency minder waardevol geworden in de afgelopen maand? Of zijn de praktische toepassingen van een aantal projecten minder haalbaar geworden, door bijvoorbeeld een strakkere regelgeving? In mijn beleving niet.

Hiermee mag je constateren dat de prijsdaling puur sentiment-gedreven is. En sentiment kan je zien als een premium (of een korting) op de fundamentele waarde, zoals ik afgelopen maandag in mijn podcast heb besproken. Een prijsdaling door een (onterecht) sentiment neigt eerder naar een aantrekkelijk koopmoment, dan een reden om te verkopen.

Persoonlijk zie ik geen redenen om mijn crypto te verkopen. Tegelijkertijd beschouw ik crypto op dit moment niet meer als een asymmetrische investeringsmogelijkheid, na de prijsstijging in 2021, zoals ik onlangs in mijn april portfolio update heb toegelicht. Mochten de prijzen verder blijven dalen, dan wordt het wel aantrekkelijker en zal ik zeker overwegen om mijn posities in Bitcoin, Ethereum en Cardano te vergroten.

Header foto door Worldspectrum via Pexels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mister Don Podcast

Nieuwe artikelen

Vijf snelgroeiende tech domeinen met minimaal 40% CAGR

Vandaag zetten we weer onze oude vertrouwde bril op, namelijk die van een belegger die voor de lange termijn wilt investeren in snelgroeiende domeinen...

Investeren in Shell of in een groene energie ETF?

Als je een willekeurige belegger zou vragen of diegene het geld liever zou investeren in Shell of in groene energiebedrijven, dan zou het overgrote...

Het ultieme “koop en vergeet” portfolio voor passieve beleggers

Het uitgangspunt van het ‘koop en vergeet’ portfolio komt het dichtst bij het principe van slapend rijk worden. Er is ook een grote groep...

Op de hoogte blijven én gratis e-book ontvangen?

Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwbrief. Je ontvangt de beste artikelen en het e-book "Jouw Eerste Aandeel"!

Wordt Donateur en krijg toegang tot exclusieve content!
This is default text for notification bar