Investeren in Coinbase of in Bitcoin?

Disclaimer: dit is puur voor entertainment en geen financieel advies. Met beleggen kan je je geld verliezen.

Met de stijgende populariteit van Bitcoin en cryptocurrency, is tegelijkertijd het aantal transacties ook fors omhoog geschoten. Dat was een goed moment voor Coinbase om beursgenoteerd te worden. Hierdoor hebben de cryptocurrency liefhebbers opeens iets te kiezen: investeren in de crypto zelf, of investeren in de exchange die profiteert van de vele transacties?

In dit artikel geef ik mijn mening over het investeren in Coinbase of in Bitcoin. Waarom zijn dit communicerende vaten en wat heeft mijn voorkeur als lange termijn investeerder?

Bitcoin vs Coinbase

Bitcoin ontleent een deel van de gepercipieerde waarde aan de kwaliteit als ‘store of value’. Er zijn slechts 21 miljoen Bitcoin die ooit beschikbaar zullen komen, niet meer. Door deze schaarste – en de onmogelijkheid om het aantal te verhogen – wordt Bitcoin vergeleken met het digitale goud.

Met als toevoeging dat je nu al zou weten dat er nog maar een beperkt aantal kilo’s goud in de grond zit en je hier dagelijks slechts een beperkt aantal kilo’s van mag opgraven. Oh ja, en om de zoveel jaar mag je nog maar de helft van het goud opgraven.

Je kan jezelf voorstellen dat dit impact heeft op de prijs en gewildheid van goud, ongeacht dat de praktische toepasbaarheid beperkt is. Over de toegevoegde waar van de techniek achter Bitcoin zijn de meningen verdeeld. Dat is een discussie die ik niet wil behandelen in dit artikel, maar de toegevoegde waarde van uit de ‘store of value’ dekt de lading al prima. Schaarste + koopinteresse = hogere prijs.

Coinbase

Dan hebben we Coinbase. Dit is een cryptocurrency exchange, één van de grootste in de wereld, die op 14 april hun IPO hebben gehad aan de Nasdaq. Hierdoor is het mogelijk om aandelen te kopen in dit bedrijf. Zij hebben twee manieren om geld te verdienen:

  • Margin fee (spread). Dit is het verschil in bedrag tussen het moment dat je een prijsquota krijgt, tot het moment dat de transactie daadwerkelijk is afgerond. Stel dat in die vertraging van een paar seconden de Bitcoin prijs een paar euro daalt, dan profiteert Coinbase hiervan. Voor kleine handelaren is dit vrijwel te verwaarlozen, maar met het grote aantal transacties tikt dit behoorlijk aan voor Coinbase.
  • Coinbase fee. Coinbase rekent 0,5% voor iedere transactie via het platform. Dit is deels ook afhankelijk van je locatie en de grootte van de order.
Copyright: Coinbase

Met andere woorden, Coinbase profiteert van een hoog aantal transacties. Niet van de Bitcoin prijs. Dat heeft praktisch geen impact op hun omzet. Voor Coinbase is het daarom essentieel dat de populariteit in cryptocurrency hoog blijft, zodat het aantal transacties per maand stijgt.

Beiden hebben wel te maken met één overlappende valkuil. Als cryptocurrency een flinke correctie ondergaat en in een bear market terecht komt, dan is de kans groot dat het enthousiasme bij veel huidige speculeerders verdwijnt. Het is leuk zodra je geld verdient. Maar op het moment dat je 80% van je portfolio ziet verdwijnen in een paar dagen tijd, dan zijn er vele vermakelijkere tijdsbestedingen te vinden.

Bitcoin wordt momenteel gewaardeerd op $837 miljard dollar, bij een prijs van $54.000. Coinbase heeft een waardering van circa $60 miljard dollar, bij een koers rond de $302.

Wat is een betere investering?

Los van de huidige waardering van Coinbase of Bitcoin, zouden het allebei prima investeringen kunnen zijn. De vraag is vooral: wat verwacht jij de komende jaren van Bitcoin en cryptocurrency?

  • Verwacht jij dat Bitcoin en cryptocurrency de komende jaren nog populairder wordt dan nu, op basis van het aantal transacties en gebruikers die crypto bezitten, los van de Bitcoin prijs? Dan is Coinbase een goede keuze, aangezien zij profiteren van het hoge aantal transacties
  • Verwacht jij dat de Bitcoin prijs de komende jaren gaat stijgen, zonder dat de populariteit over cryptocurrency verder toeneemt dan momenteel het geval is? Dan is Bitcoin een goede investering.
  • Verwacht jij dat de populariteit blijft toenemen én dat de Bitcoin prijs als gevolg ervan blijft groeien, dan zijn het allebei investeringen die je prima naast elkaar kan maken.

Besef wel dat het communicerende vaten zijn. Een bearmarket in cryptocurrency heeft een diepe impact op de Bitcoin prijs én de Coinbase omzet. Maar als jij gelooft dat deze bullmarket in crypto de komende jaren voornamelijk blijft toenemen, dan zijn het allebei mooie opties.

Mijn persoonlijke voorkeur

Persoonlijk geloof ik in de toekomst van Bitcoin voor de komende 10 jaar. Daarnaast is het mijn opvatting dat de huidige cryptocurrency-gekte is ontstaan door de nieuwe bullmarket, gecombineerd met de hoeveelheid geld die in de economie is gepompt wat niet ergens anders uitgegeven kan worden.

Zodra de economie wereldwijd weer heropent, verwacht ik dat het aantal cryptocurrency transacties weer gaat dalen. Dit heeft impact op de omzet van Coinbase, maar niet per se voor de Bitcoin prijs, waar steeds meer institutionele investeringen in stappen. Dus mijn voorkeur is helder: Bitcoin.

Header foto door master1305 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mister Don Podcast

Nieuwe artikelen

Vijf snelgroeiende tech domeinen met minimaal 40% CAGR

Vandaag zetten we weer onze oude vertrouwde bril op, namelijk die van een belegger die voor de lange termijn wilt investeren in snelgroeiende domeinen...

Investeren in Shell of in een groene energie ETF?

Als je een willekeurige belegger zou vragen of diegene het geld liever zou investeren in Shell of in groene energiebedrijven, dan zou het overgrote...

Het ultieme “koop en vergeet” portfolio voor passieve beleggers

Het uitgangspunt van het ‘koop en vergeet’ portfolio komt het dichtst bij het principe van slapend rijk worden. Er is ook een grote groep...

Op de hoogte blijven én gratis e-book ontvangen?

Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwbrief. Je ontvangt de beste artikelen en het e-book "Jouw Eerste Aandeel"!

Wordt Donateur en krijg toegang tot exclusieve content!
This is default text for notification bar