Investeren in start-ups vanaf een tientje: Seedrs.com

Disclaimer: dit is puur voor entertainment en geen financieel advies. Met beleggen kan je je geld verliezen.

Het is tegenwoordig mogelijk om te investeren in beloftevolle start-ups zonder specialistische kennis als particuliere investeerder. Zelfs als je niet een accredited investor bent. Er zijn platforms ontstaan waarmee jij voor een laag bedrag – vaak al vanaf een tientje – een aandeel kan nemen in een start-up.

Dit is in de vorm van crowdfunding. Als collectief van particulieren gooi je samen het geld in de pot waarmee het platform als centrale entiteit de aandelen verzorgd. Ik beschouw dit als een perfecte manier om te starten met investeren in start-ups.

Start-up investments (waarover je hier meer kan lezen) kan een mooie toevoeging zijn aan je portfolio als investeerder. Het helpt om je vermogen breder weg te zetten en wie weet tref jij de volgende Uber of AirBNB? (als je héél veel geluk hebt)

Wat is Seedrs.com?

Mijn favoriete platform om te investeren in start-ups, is Seedrs.com. Ik heb naar meerdere platforms voor crowdfunding / crowd investing gekeken, waaronder MicroVentures.com. Ondanks dat je jezelf zeker niet hoeft te beperken tot één platform, zie ik Seedrs.com als een fijn platform om mee te starten. Recent heeft Seedrs een mijlpaal bereikt van $ 1 miljard dollar aan totale investeringen, dus het is zeker geen kleine speler.

Er zijn een aantal voordelen om te beleggen in start-ups via Seedrs.com. Eén van de belangrijke onderdelen, is dat Seedrs beschikt over een team die uitgebreid de start-ups onderzoekt voordat de deal definitief wordt. Zij nemen de due diligence uit handen. Dit is ontzettend fijn, want als (kleine) investeerder krijg je vaak relatief weinig informatie om mee te werken. Dat maakt het lastig om te bepalen of de mooie cijfers en verhalen van de start-up ook daadwerkelijk kloppen. Bij Seedrs hoef je daar weinig zorgen over te maken. Aanvullend verzorgt Seedrs de contracten.

Ook een belangrijke nuance: bij Seedrs krijg je daadwerkelijk aandelen in een start-up. Er bestaan platforms zoals crowdfundme.com, echter daar krijg je rente op je inleg. Eigenlijk verstrek je een lening. In dit geval ben je echt onderdeel van het bedrijf en profiteer je ook daadwerkelijk bij een exit.

Hoe werkt het?

Het proces is simpel: je maakt geld over naar je investeringsaccount. Dit verloopt vlekkeloos want iDEAL wordt ondersteund: perfect. Daarna kan je op onderzoek uit. Welke start-ups spreken je aan? Je kan de discussies volgen tussen andere beleggers en de vertegenwoordiger van de start-up. Uiteraard doe je je eigen onderzoek (bekijkt de diensten / producten en het LinkedIn profiel van het management team etc.) en dan hak je de knoop door. Als je enthousiast bent, kan je het bedrag invoeren dat je wilt investeren. Daar staan een x aantal aandelen tegenover. Eén druk op de knop: klaar. Zodra de ronde is gesloten en Seedrs de due diligence fase heeft afgerond, dan ben jij officieel aandeelhouder van de start-up.

Zodra je aandeelhouder bent, wordt je regelmatig geüpdatet door de CEO. Via het platform krijg je toegang tot een privé discussiegroep waar alle investeerders onderdeel van uitmaken. Ook sturen start-ups regelmatig een update via mail met de belangrijkste ontwikkelingen, of een verzoek om mee te denken of je netwerk te benutten. Hierdoor voel je je al snel echt een ambassadeur van het bedrijf.

Ook qua kosten is het heel interessant. Als investeerder betaal je geen fee vooraf. Enkel de start-up dient een percentage van 7.5% af te staan. Pas zodra de start-up een succesvolle exit maakt van het Seedrs platform, wordt 7.5% van jouw winstmarge ingehouden als beloning. Dat is vrij schappelijk gezien het werk wat zij uit handen nemen.

Voor één van mijn investeringen kreeg ik zelfs een tof officieel certificaat om aan de muur te hangen, mocht je ermee willen pronken bij je visite!

Aanbod aan startups

Op moment van schrijven zijn er 21 pitches op het platform beschikbaar. Dit wordt regelmatig aangevuld. Haast wekelijks wordt een nieuw bedrijf toegevoegd aan de lijst.

Het aanbod is divers: van AI en tech bedrijven, tot koffie- en zero calorie frisdrank start-ups. Deze variatie aan bedrijven maakt het ontzettend leuk om één keer per maand de gehele lijst aan start-ups te doorlopen. Er zullen bedrijven zijn waar je geen gevoel bij hebt, maar vast en zeker ook start-ups die jou aanspreken of binnen jouw eigen kennisdomein vallen.

Een valkuil is om té snel een portfolio te willen bouwen. Doordat de investeringen uiterst risicovol zijn – de kans om je geld te verliezen is groter dan er met winst uitstappen – wil je graag een divers portfolio hebben van minimaal 20 investeringen. Die hoef je zeker niet direct in je eerste jaar te bezitten.

Mijn persoonlijke strategie is om jaarlijks te investeren in 5 start-ups. Hierdoor blijf ik kritisch kijken naar de mogelijkheden, want ik heb maar vijf ‘schoten’ per jaar. In een periode van vier jaar tijd heb ik hiermee een portfolio van 20 bedrijven opgebouwd: net rond de gemiddelde tijd dat start-ups een volgende stap maken en hopelijk een exit voor mij erin zit.

Second market

Een unieke feature van Seedrs.com is de beschikbaarheid van een seconde market. Hierdoor kan jij je aandelen eenvoudig kopen of verkopen aan andere beleggers op het platform. In de meeste gevallen kan je enkel handelen met beleggers die al bij die start-up betrokken zijn, maar er staan ook bedrijven in hun marktplaats waar je fris in kan stappen.

Een paar bedrijven die jij allicht kent en die aangeboden worden op de second market, zijn de Nederlandse beleggingsapp Bux en de sterk groeiende digitale bank Revolut.

De second market biedt één groot voordeel: je investeringen zijn meer liquide dan normaliter het geval is. Waar je gewoonlijk moet wachten tot een exit of nieuwe financieringsronde voordat je kan uitcashen, kan je via Seedrs.com ook tussendoor ervoor kiezen om je aandelen te verkopen. Beseffende dat start-up investering voor de lange adem is – vaak minimaal drie jaar voordat je effect ziet – is dit wel een prettige toevoeging.

Conclusie:

Als jij het interessant vindt om te beleggen in start-ups, op een manier waarbij je weinig kapitaal én tijd nodig hebt, dan is Seedrs.com een uitstekend platform om mee te starten!

The Don approves!

Mooie dingen

  • Je betaalt geen fee als je besluit te investeren. Pas als het bedrijf uiteindelijk een exit maakt van het platform, betaal je 7.5% over de winstmarge.
  • Seedrs is verantwoordelijk voor de due diligence. Zij checken of de startup valide is en de cijfers kloppen. Dit scheelt een hoop huiswerk.
  • Je kunt geld overmaken door middel van iDeal. Geen moeilijke wire constructies of creditcard verplichtingen: binnen enkele seconden kan je starten met investeren
  • De aanwezigheid van een second market zorgt ervoor dat je investeren meer liquide zijn dan normaliter het geval is. Een fijne feature.

Kan beter

  • Je kunt vragen stellen aan de eigenaar van de start-up, maar je hebt geen direct contact buiten het Seedrs platform om. Dit doet geen afbreuk aan je investering, maar je bent hierdoor wel passieve investeerder zonder verdere inbreng.
  • Ondanks dat er voldoende pitches op beschikbaar zijn, blijft het kritisch zoeken naar de pareltjes. Seedrs bedient slechts een klein deel van de markt, dus mocht je meer tempo willen maken om je start-up investments uit te breiden, dan is enkel Seedrs niet voldoende.

Ben je geïnteresseerd om te investeren in start-ups via crowdfunding? Als je gebruik maakt van de volgende link, dan ontvangen we allebei £ 25 gratis krediet als je binnen 30 dagen minimaal £ 150 investeert in een start-up. Een mooi extraatje om te beginnen!

Vind jij het interessant om te beleggen in start-ups? Of heb je zelfs al start-ups in je portfolio? Laat het weten in de reacties en deel het met de andere Don’s!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mister Don Podcast

Nieuwe artikelen

Vijf snelgroeiende tech domeinen met minimaal 40% CAGR

Vandaag zetten we weer onze oude vertrouwde bril op, namelijk die van een belegger die voor de lange termijn wilt investeren in snelgroeiende domeinen...

Investeren in Shell of in een groene energie ETF?

Als je een willekeurige belegger zou vragen of diegene het geld liever zou investeren in Shell of in groene energiebedrijven, dan zou het overgrote...

Het ultieme “koop en vergeet” portfolio voor passieve beleggers

Het uitgangspunt van het ‘koop en vergeet’ portfolio komt het dichtst bij het principe van slapend rijk worden. Er is ook een grote groep...

Op de hoogte blijven én gratis e-book ontvangen?

Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwbrief. Je ontvangt de beste artikelen en het e-book "Jouw Eerste Aandeel"!

Wordt Donateur en krijg toegang tot exclusieve content!
This is default text for notification bar