Nieuw met Bitcoin? Zo maak je een veilige start

Disclaimer: dit is puur voor entertainment en geen financieel advies. Met beleggen kan je je geld verliezen.

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd om te investeren in Bitcoin. Op mijn social media kanalen zie ik regelmatig posts voorbij komen over met de vraag “hoe kan ik veilig starten met Bitcoin?” Dat is een teken dat het vertrouwen en interesse steeds verder toe begint te nemen. In dit artikel wil ik je helpen om in een paar stappen eigenaar te worden van Bitcoin. Uiteraard op een veilige en bewuste manier. Vandaar dat ik wil starten met de risico’s.

Wees bewust van de risico’s

Bitcoin is in de afgelopen 12 maanden met 650% gestegen. Hierdoor ontstaat een fear-of-missing-out (FOMO) gevoel bij diegenen die nog niet in Bitcoin hebben geïnvesteerd. En tegelijkertijd gaat dit gepaard met vaak onrealistische verwachtingen.

Ongeacht of je eindeloos vertrouwen hebt in Bitcoin, besef dat je te maken hebt met een risicovolle asset. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar waarbij Bitcoin zijn waarde gaat verliezen. In de kern wilt Bitcoin een beter alternatief zijn voor het hedendaagse (fiat) geld. Dat klinkt voor de gewone persoon – jij en ik – als een geweldige ambitie, maar zo’n verandering gaat nooit zonder kleerscheuren. Geld is macht en de macht houdt graag controle over het geld. Bitcoin neemt die controle weg bij ‘the few‘ en geeft het aan ‘the many‘. Met andere woorden, de toekomst van Bitcoin is niet 100% verzekerd.

Dat brengt ons tot de kern: investeer alleen het geld in Bitcoin dat je écht bereid bent om te verliezen. En als je ook bereid bent om je Bitcoin vast te houden als er een serieuze correctie plaats vindt. Bitcoin is bijzonder volatiel: de prijs kan razendsnel enkele tientallen procenten dalen in een slechte periode. Accepteer dat dit kan (en waarschijnlijk ook gaat) gebeuren. Een tip: als je het beschouwd als een investering voor >5 jaar, dan zul je deze periodes veel makkelijker doorstaan. En bij twijfel: zoom uit en zie wat de koers van Bitcoin over een lange periode heeft gedaan. Dat geeft vertrouwen.

Als je bovenstaande risico’s hebt geaccepteerd, dan is het tijd om je eigen portemonnee te openen.

Tijd om te beginnen: een Bitcoin wallet

Je hebt een portemonnee nodig om je Bitcoin in te bewaren. Dit is een ‘wallet’ genaamd. Een wallet is een vergrendelde kluis waar je persoonlijke Bitcoin keys in bewaard worden. Dit is jouw bewijs van bezit; zonder de keys heb je geen poot om op te staan. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je Bitcoin in het account te laten staan van je handelaar (exchange), maar dat raad ik af.

Er is één uitspraak die cruciaal is om te begrijpen: ‘niet jouw keys, niet jouw Bitcoin’. Daarom is het hoogst verstandig om te zorgen voor een persoonlijke wallet. Er zijn drie varianten:

Hardware wallet

Hardware wallet zijn fysieke apparaatjes – ongeveer USB grootte – die jouw keys bewaren in een offline omgeving. Dit is de meest veilige variant van een wallet, aangezien het apparaat niet continu verbonden is aan het internet. Pas zodra je een transactie wilt doen, hoeft de hardware wallet gekoppeld te worden aan je computer. Hierdoor is het minder vatbaar voor hackers.

De meest populaire hardware wallets zijn de Ledger Nano en Trezor. Het is aanbevolen om een hardware wallet te kopen als je een aanzienlijke investering in cryptocurrency hebt. Je zult niet de eerste zijn wiens keys gestolen worden door hackers. Zorg er wel voor dat je je toegang tot je hardware wallet heel goed bewaard. Er is geen helpdesk. Je login en je keys kwijt? Dan kan je fluiten naar je investering.

Sofware wallet

Een goed, gratis alternatief is de software wallet. Hiermee installeer je software op je eigen computer, die de private keys beheren. Populaire opties zijn Exodus en Atomic Wallet. Omdat de keys op jouw eigen computer worden opgeslagen en niet bij een externe partij, is dit een vrij veilige manier. Een aanrader als je net begint met cryptocurrency.

Persoonlijk gebruik ik Exodus. Deze software heeft een uitstekende interface en werkt goed samen met mijn Trezor hardware. Hierdoor kan ik altijd makkelijk checken hoe mijn account eruit ziet via Exodus, zonder dat mijn hardware wallet aangesloten hoeft te worden. En aangezien een transactie pas mogelijk is als mijn Trezor aangesloten is, hoef ik mij geen zorgen te maken over de veiligheid. Maar dit is uiteraard persoonlijke voorkeur, dus kijk vooral ook naar de Atomic Wallet en andere opties.

Mobile wallet

Deze wallets kan je installeren op je smartphone. Voor zowel iOS, Android, Windows en Blackberry (voor de echte fanatiekelingen) zijn wallets beschikbaar. Ze zijn relatief veilig en eenvoudig aan te maken, al vind ik persoonlijk de mobile-only functionaliteit beperkend. Toch blijken er prima mobile opties, zoals TrustWallet (Android & iOS), Blockchain (iOS) en Guarda (Android). Deze drie opties heb ik overigens niet persoonlijk getest, dus doe er zelf goed onderzoek naar.

Ik maak zelf geen gebruik van een mobile wallet. Voornamelijk doordat mijn Exodus + Trezor combinatie uitstekend werkt. Daarbij ben ik ook enigszins terughoudend omdat een mobieltje sneller gestolen wordt of verloren raakt dan mijn computer die vast in huis staat. Stel dat ze toegang krijgen tot mijn mobiele telefoon en de wallet, dan zou ik daar niet vrolijk van worden, ondanks dat ze dan nog steeds toegang tot mijn hardware wallet moeten hebben.

Welke keuze je ook maakt qua wallet: let goed op je toegang codes en maak back-ups. Als je je persoonlijke codes kwijt bent, is de kans groot dat je je volledige investering kwijt bent. En zoals ik hierboven al schreef: kwijt is kwijt. Er is niemand die jou helpt om je keys terug te krijgen.

Waar kan je veilig Bitcoin kopen?

Als je beschikt over je eigen wallet, dan is het tijd om Bitcoin te kopen via een handelsplatform, met andere woorden een exchange. Uiteraard kan je ervoor kiezen om (tijdelijk) je Bitcoin te laten staan op de exchange, maar dan zou ik aanraden – zeker als het om serieuzere bedragen gaat – om zo snel mogelijk alsnog naar een persoonlijke wallet over te stappen. Neem van mij aan: een kleine moeite voor veel zekerheid.

Er zijn verschillende exchanges waar je Bitcoin kan kopen. Van internationale exchanges zoals Binance en Coinbase, tot partijen die in Nederland zijn ontstaan. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar nationale partijen. Met de voornaamste reden om lokaal ondernemerschap te steunen, zeker als het qua kosten weinig verschil is.

Mijn twee go-to exchanges zijn Bitcoinmeester.nl en Bitvavo.nl. Tot nu toe heb ik enkel positieve geluiden gehoord over beiden en heb ik zelf ook louter goede ervaringen. Als je voor de eerste keer Bitcoin gaat kopen, dan zal je je moeten identificeren met een rijbewijs of paspoort. Dat kan voor de eerste keer voelen als een vervelende stap – je geeft toch je privacy op – maar dat zijn helaas standaard reguleringen.

Als je uiteindelijk besluit om je Bitcoin naar je eigen wallet te zetten, dan zal je ook een screenshot moeten sturen van het Bitcoin adres in je wallet. Het wijst zichzelf en het hoort erbij, maar wees hier alvast op voorbereid.

Na het doorlopen van deze stappen, kan jij je eerste Bitcoin kopen! In je eigen veilige ‘kluis’ met de wallet naar keuze, gekocht bij een erkende exchange en volledig volgens de regels. Vanaf dan is het tijd om rustig af te wachten hoe de toekomst van Bitcoin zich gaat ontwikkelen. En uiteraard – mocht dat je plan zijn – kan je ervoor kiezen om periodiek een plukje Bitcoin te blijven kopen, om zo langzaam maar zeker een grotere positie op te bouwen.

Wil ik met dit artikel Bitcoin aanbevelen?

Met dit artikel wil ik diegenen die interesse hebben om in Bitcoin te investeren helpen om dit op een veilige manier te doen. Zou ik iedereen Bitcoin aanraden? Absoluut niet. Ongeacht of ik wel of niet geloof in de toekomst van Bitcoin – wat zich lastig laat voorspellen – is Bitcoin niet voor iedereen een passende investering. Net zoals bij aandelen moet je heel goed weten waar je in investeert. En persoonlijk vind ik dat bij Bitcoin complexer dan bij investeren in bedrijven. Het risico als je investeert in iets waar je de essentie niet goed van kent, is dat je in paniek raakt als de prijs fors daalt en uiteindelijk veel geld verliest. In alle vormen van investeren: weet wat je bezit.

Aan de andere kant heeft Bitcoin technologie de potentie om ons monetaire systeem stevig uit te dagen. Het bezit van Bitcoin kan ook ertoe leiden dat jij – of bijvoorbeeld je kinderen – geïnteresseerd raken in de techniek achter Bitcoin, waar ze ontzettend hun voordeel mee kunnen doen. In mijn ogen is dit een vooruitblik op de toekomst, dus zelfs als het beperkt blijft als investering, kan het interessante kennis opleveren.

Afsluitend vind ik het belangrijk om dit te benadrukken. Nogmaals: wees je bewust van de risico’s die erbij komen kijken. Het is absoluut mogelijk dat je je gehele inleg verliest. Het is interessante materie, maar hoogst speculatief. Maar áls je er zelf in gelooft, dan hoop ik dat dit artikel jou geholpen heeft!

Copyright header foto: TheNoteTravel via Pexels
  • Besproken aandelen
  • btc

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mister Don Podcast

Nieuwe artikelen

Vijf snelgroeiende tech domeinen met minimaal 40% CAGR

Vandaag zetten we weer onze oude vertrouwde bril op, namelijk die van een belegger die voor de lange termijn wilt investeren in snelgroeiende domeinen...

Investeren in Shell of in een groene energie ETF?

Als je een willekeurige belegger zou vragen of diegene het geld liever zou investeren in Shell of in groene energiebedrijven, dan zou het overgrote...

Het ultieme “koop en vergeet” portfolio voor passieve beleggers

Het uitgangspunt van het ‘koop en vergeet’ portfolio komt het dichtst bij het principe van slapend rijk worden. Er is ook een grote groep...

Op de hoogte blijven én gratis e-book ontvangen?

Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwbrief. Je ontvangt de beste artikelen en het e-book "Jouw Eerste Aandeel"!

Wordt Donateur en krijg toegang tot exclusieve content!
This is default text for notification bar