Augustus recap: slechts 5 aandelen in het portfolio

Een interessant gegeven. Mijn portfolio is in augustus met -4.1% gedaald, maar ik heb het gevoel alsof dit de saaiste maand van het jaar was. Echter als ik kijk naar het aantal transacties in de afgelopen maand, dan was het alles behalve een rustige periode.

Halverwege de maand waren mijn twee grootste overtuigingen – Canoo en Desktop Metal – weer eens met -20% gedaald. In het verleden kon ik nog wat cash vrijspelen door het verkopen van mijn posities in cryptocurrencies, of had ik nog een klein potje liggen, maar inmiddels heb ik alle middelen aangewend. Ik kan stellen dat ik 100% geïnvesteerd ben op dit moment. Het enige wat ik principieel niet doe, is investeren met marge, oftewel geleend geld.

Mijn strategie is bekend: ik neem hoge risico’s en sterk geconcentreerde posities in aandelen waar ik echt in geloof. En uiteraard wil ik dan profiteren als mijn twee grootste overtuigingen een nieuwe ‘all time low’ aantikken. Hierdoor was er maar één keuze: verkopen van andere posities.

Dat heeft geleid tot de volgende transacties:

KOOP

 • Canoo (positie met ~10% uitgebreid)
 • Desktop Metal (positie met ~30% uitgebreid)
 • Corsair (positie met ~100% uitgebreid)
 • Pinterest (positie met ~20% uitgebreid)

VERKOOP

 • Lucid Motors (volledig verkocht op $23.85)
 • Teladoc (volledig verkocht op $144.80)
 • SoFi (volledig verkocht op $15.29)

Dit bracht een interessante dubio met zich mee, waar ik echt even over heb moeten nadenken. Ik ben namelijk overtuigd dat de drie aandelen die ik heb verkocht, allemaal rond een aantrekkelijke koers lagen met de potentie om de komende jaren flink in waardering te stijgen. Ik werd gedwongen om ‘goedkoop’ van deze aandelen afscheid te nemen. En dat leidde tot interessante discussies.

Vaak optimaliseren in het portfolio

Mijn portfolio op deze website wordt iedere paar dagen geüpdatet, en alle transacties communiceer ik open via mijn Twitter account. Een terechte opmerking, na het volledig verkopen van de drie genoemde posities, was: “ben je niet wel erg veel aan het kopen en verkopen? Kan je niet beter voor langere tijd vasthouden en vergeten?”

Die opmerking was helemaal begrijpelijk, en in eerste instantie begon ik ook te twijfelen aan mijn acties. Maar uiteindelijk kwam het – voor mij rationele – besef, dat ik onderaan de streep kijk naar de beste risk / reward verhouding voor de lange termijn. En dat ik daardoor ook actiever zal herbalanceren dan de gemiddelde belegger.

Mijn afweging hiervoor heb ik een uitgebreid Twitter draadje toegelicht:

Uiteindelijk komt het neer op het volgende: welk aandeel heeft meeste potentie tot een hoog rendement. In mijn beleving zijn dat de resterende vijf aandelen in mijn portfolio:

Mijn verwachtingen zijn als volgt:

 • In mijn beleving heeft Canoo (analyse) een hele interessante positie in het EV landschap. Er zijn meerdere paden naar hun succes en de stijl van het management team (underpromise, overdeliver) is verfrissend in die cowboy sector, waar de SEC regelmatig moet ingrijpen door valse beloftes. Op moment van mijn aankopen lag de market cap rond $1.4 miljard, met een kleine $600 miljoen cash op de bank en overheidssubsidie van $300 miljoen voor hun fabriek. Het is een deep value play geworden. Als Canoo énigszins hun ambities gaat waarmaken, verwacht ik een 5X tot 10X in de komende vijf jaar.
 • Voor Desktop Metal (analyse) zie ik dezelfde beweging. Rond de alltime low in mid augustus, werd het aandeel gewaardeerd op ~$1.8 miljard. Terwijl het bedrijf een sterke cashpositie heeft en zojuist één van de grootste concurrenten in hun sector – ExOne – heeft gekocht. Desktop Metal is een powerhouse die – áls industriële 3D printing doorbreekt – dat domein gaat domineren. Natuurlijk is dat een grote “als”, want als de groei van het domein tegenvalt, of Desktop Metal kan van hun vele overnames niet een 1+1=3 maken, dan zal het rendement tegen vallen. Maar ook hier geldt, als de realiteit enigszins in de buurt komt van de ambities, dan is dit een 5X tot 10X vanaf dit punt.
 • Mijn derde positie is Corsair (analyse). Toegegeven, hierbij verwacht ik geen gigantisch rendement van 5X tot 10X zoals bij de vorige twee, maar Corsair is op fundamentele gronden overduidelijk ondergewaardeerd. De omzetgroei is uitstekend, de netto marges stijgen ieder jaar, en ze hebben interessante verbredingen van hun producten. Ook geloof ik sterk in de groei van het gaming & esports domein. Als gamer ben je geen ‘nerd’ meer. Kinderen groeien ermee op. Dit gaat de adoptie in de komende jaren in een stroomversnelling brengen.
 • Mijn vierde positie is Pinterest (analyse). Dit is een vreemde eend in de bijt, omdat dit het enige aandeel is die ik momenteel niet ondergewaardeerd vind. En tegelijkertijd vind ik dit aandeel totaal onbegrepen door beleggers. Doordat ik zelf al 10 jaar actief ben in digital advertising, heb ik een goed gevoel bij deze markt en de potentie die Pinterest heeft. En de kans is zeer aannemelijk dat de waardering van dit aandeel stabiel blijft stijgen in de komende jaren. Samen met Corsair zou ik dit mijn “veilige investering” durven te noemen.
 • Mijn vijfde en laatste positie, is een wildcard, namelijk AST Spacemobile (analyse). Eén van de meest high risk / high reward investeringen op de Amerikaanse beurs. Het is een gepolariseerde investering: als hun technologie werkt, dan gaat dit aandeel niet 5X maar 50X. De contracten zijn al getekend met de grootste telecom providers, dus het ligt volledig aan de technologie. En als die faalt? Dan kan er misschien nog een paar cent uit gehaald worden door het verkopen van hun IP.

Met deze verwachtingen heb ik ervoor gekozen om het portfolio te concentreren rondom deze vijf aandelen. Het uitgangspunt: als Canoo, Desktop Metal óf AST SpaceMobile hun verwachtingen waarmaakt, dan mogen de vier andere aandelen compleet naar $0 gaan, en dan nog maak ik een prima rendement. Risicovol ja, maar het is een dubbelzijdig zwaard, in positieve zin.

Resultaten

Voor de volledigheid dan nog een overzicht van de resultaten per aandeel in de afgelopen maand. Ook hier geldt weer: korte termijn pijn, lange termijn succes. Ik ben uiterst comfortabel met het verder concentreren en vergroten van mijn posities in de afgelopen maand.

Alle aandelen zijn de afgelopen maand gedaald. Echter doordat ik agressief heb bijgekocht tijdens de dip in het midden van de maand, heb ik mijn gemiddelde aankoopprijzen fors naar beneden kunnen halen. Een herstel van groeiaandelen zal hierdoor snel mijn portfolio weer naar de positieve cijfers brengen.

Een mooie bijkomstigheid is dat een aantal van mijn equity crowdfunding bedrijven in de afgelopen periode een nieuwe funding ronde hebben opgehaald. Hierdoor zijn mijn totale investeringen in startups 10% meer waard geworden. Dat gaat het verlies niet compenseren, maar leuk om te zien dat daar ook beweging in zit.

Verwachting voor september

In het vorige artikel met de juli recap, gaf ik aan dat ik in augustus kritisch naar mijn portfolio zou gaan kijken. In het bijzonder, posities die ik minder goed kan begrijpen. Het resultaat hiervan is inmiddels bekend. Augustus was traditioneel een slechte maand. Nou, september is niet veel beter.

Toch krijg ik het gevoel dat het omslagpunt voor groeiaandelen steeds dichterbij komt. Het sentiment lijkt langzaam om te draaien, en het besef daalt in dat de Amerikaanse FED héél voorzichtig is met tapering. Zoals zij al vaker hebben herhaalt: ze verwachten zeker nog tot 2022 door te gaan met – kuch – “stimuleren van de economie”.

Tegelijkertijd zie ik ook de angst toenemen voor een serieuze correctie. Persoonlijk vind ik het niet zo interessant om daar rekening mee te houden, omdat ik investeer in de toekomstige potentie van bedrijven. Bij het huidige portfolio heb ik alle vertrouwen erin dat dit mij over ~5 jaar een bovengemiddeld rendement heeft opgeleverd, met of zonder een beurscorrectie.

Afrondend verwacht ik qua portfolio heel weinig meer te doen. Er is simpelweg geen ruimte noch aanleiding om verder te optimaliseren. Dus dan ga ik mij maar vermaken met het maken van meer content! Het tweede seizoen van de Mister Don Podcast is begonnen, dus als je nog niet geluisterd hebt, geef het zeker een kans. Het tweede seizoen is – in mijn beleving – weer een stapje beter qua productie en inhoud, dus ik hoop hiermee de groeibeleggers van morgen te kunnen vermaken en inspireren!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Rekening houden met een zwakkere Euro in je strategie?

De Euro is de afgelopen maanden behoorlijk gedaald ten opzichte van de Dollar. Hierdoor wordt het relatief duurder om Amerikaanse aandelen te kopen. Is...

Waarom kies ik voor beleggen in innovatie?

Het is één van de meest volatiele strategieën in het lange termijn beleggen: innovatie beleggen. Maar waarom kies ik ervoor om te investeren in...

Vier solide aandelen met een hoge upside

Dit zijn vier aantrekkelijke groeiaandelen met hoge marges en free cashflow, met een hoge upside potentie. Mits zij uiteraard hun ambities voor de komende...