Juli recap: vertrouwen in eigen onderzoek

David Bares via Pexels

Dit had ik niet zien aankomen. De maand juni blijkt de slechtste maand te zijn van 2021, tot dusver. Met een resultaat van -14,4% op mijn geïnvesteerde vermogen, was het zeker geen pretje om dagelijks het portfolio te zien dalen. Al heb ik niet stil gezeten en agressief de posities van mijn grootste overtuigingen uitgebreid. Zelfs ten kosten van mijn volledige crypto portfolio, waarover verderop in het artikel meer.

Naar mijn gevoel zijn deze wisselende resultaten inherent aan mijn stijl van beleggen. Door te focussen op bedrijven die marktleider kunnen worden over vijf jaar, in domeinen die nog aan het beginpunt staan, is sentiment en vertrouwen een extreem belangrijke factor. En als bedrijven of industrieën dat vertrouwen (tijdelijk) schaden, dan heeft dat direct een forse impact op de koers voor de korte termijn.

Een voorbeeld hiervan is de EV sector. Dit domein was voor beleggers bij de start van dit jaar dé plek om in te investeren. Enkel op basis van het gerucht dat Lucid Motors naar de beurs zou komen, werd de betreffende SPAC op een gegeven moment gewaardeerd met $90 miljard dollar. Februari zou de top van de bull market voor speculatievere groeibedrijven blijken. Waarbij ik de term speculatief de bedrijven bedoel die een enorme toekomst voor zich hebben, mits zij zorgen voor een vlijmscherpe executie. En dat is stiekem het lastigste aspect van ondernemerschap.

Het snijveld van vertrouwen en evalueren

Mijn beleggingsfilosofie komt meer overeen met een venture capitalist, dan een doorsnee belegger. Als drie van mijn investeringen falen, maar nummer vier doet een 5X, dan is mijn rendement nog steeds uitstekend. Al moet ik wel toegeven dat ik mijn strategie continu aan het evalueren ben, en daarbij durf toe te geven dat ik de absolute waarheid nog niet gevonden heb. Er zijn best kritische vragen die je kan stellen over mijn manier van beleggen.

Een voorbeeld: zoals net beschrijven vergelijk ik mijn manier van investeren met venture capitalists. Dat zijn (angel) investors die tientallen tot honderden doordachte investeringen doen, met relatief kleine bedragen, met het uitgangspunt dat slechts enkele geweldige investeringen het hele succes van het portfolio dragen. Mijn portfolio bestaat niet uit bedrijven in een dergelijke opstartfase, maar het zijn grotendeels wel bedrijven die de komende jaren moeten aantonen dat ze toegevoegde waarde hebben in het ecosysteem. Echter in tegenstelling tot de honderden investeringen van de gemiddelde (angel) investor, kies ik voor een geconcentreerd portfolio van minder dan 10 posities. Dat rijmt niet met elkaar.

Ondanks de continue afwegingen en vragen – hoeveel posities moet ik hebben, is een >20% concentratie in één positie verstandig ed. – ben ik erg comfortabel met mijn huidige strategie. Er zitten tientallen uren onderzoek in mijn grootste overtuigingen. Ik kan je exact vertellen wat hun business model is, hun verwachte marges, de bear- en bull case, hun cashpositie en meer. Zonder die tijdsinvestering, had ik hier veel minder comfortabel gezeten.

Tijdens het schrijven van dit artikel, besef ik hierdoor ook weer hoe belangrijk het is om écht goed je investeringen te kennen. En dan moet ik erkennen dat er een paar investeringen zijn die ik niet tot in de absolute details kan toelichten. Misschien moet ik daar toch eens kritisch naar kijken. Of het diepgaande huiswerk alsnog uitvoeren, of de posities sluiten en het portfolio terug brengen naar mijn hoogste overtuigingen. Keuzes, keuzes…

Resultaten

Goed, op naar de resultaten van de maand juli. Zoals gesteld, met een rendement van -14,4% valt er weinig te juichen. Over de gehele breedte is een forse daling van de koersen te zien, zonder uitzondering. Met name mijn twee grootste overtuigingen, Canoo en Desktop Metal, hebben behoorlijke klappen gekregen. Al kon Pinterest niet achter blijven, die -26% ging in de laatste twee dagen van deze maand na hun kwartaalupdate.

Portfolio

Doordat alle aandelen bijzonder hard zijn geraakt, heb ik een lastige keuze moeten maken. Ik heb de behoefte om een investering volledig te willen begrijpen. Bij cryptocurrency zie ik de potentie, vooral vanuit het concept van blockchain, maar het is mijn beperking dat ik niet een echte waarde kan hangen aan Bitcoin en overige crypto. Bij aandelen heb ik die mogelijkheid wel. En toen de situatie ontstond dat ik moest kiezen om aandelen bij te kopen, of mijn positie in cryptocurrency te behouden, koos ik voor de eerste optie.

Hierdoor bezit ik geen cryptocurrency meer in mijn portfolio, wat nu 100% bestaat uit aandelen. Op een geschikt moment hoop ik wel weer cryptocurrency (in bijzonder Bitcoin, Ethereum, Cardano) toe te voegen aan mijn portfolio, want ik blijf optimistisch over de toekomst ervan.

Mijn portfolio heeft een herbelancering meegemaakt in de afgelopen maand, waardoor het nu als volgt eruit ziet:

In vergelijking met de vorige maand, zijn dit de belangrijkste ontwikkelingen

  • Mijn positie in Canoo is iets naar beneden bijgesteld, zodat ik meer aandelen van Desktop Metal kon kopen. Het is mogelijk dat beiden uiteindelijk ieder 30% van het portfolio worden.
  • De Lucid Motors positie is behoorlijk afgebouwd: van 16% naar 9%. Dat komt deels door de dalende koers, maar ook doordat ik budget herinvesteert heb in de overige 5 aandelen buiten de top drie. Ik beschouw Lucid Motors als een sterke investering, maar zie tegelijkertijd een stevige waardering waardoor er meer upside lijkt in andere bedrijven.
  • Het is mijn ambitie geweest om een top twee te creëren met Canoo en Desktop Metal als grootste overtuigingen, met de overige zes posities op vergelijkbare groottes. Dat is gelukt, waarbij ik bij positie uitbreidingen onder de GAK heb gekocht.
  • Voor de komende maand hoop ik mijn Pinterest positie nog iets verder uit te bouwen, en mijn positie in Desktop Metal verder in lijn te krijgen met Canoo. Verder ben ik tevreden met mijn posities en voorzie ik weinig actie.

Als je gedurende de maand op de hoogte wilt blijven van mijn portfolio, dan kan je hier een actueel overzicht vinden.

Verwachting voor augustus

Traditioneel gezien is augustus een slechte maand voor beleggers. Dat belooft wat, al blijft het haast onmogelijk om te voorspellen hoe de beurs reageert. In mijn recap artikel over juni, schreef ik dat de maand slecht was begonnen maar er wel voorzichtige signalen waren die positief leken voor groeiaandelen. Dat is uiteindelijk niet gebleken, al heeft inmiddels cryptocurrency wel weer de vaart gevonden in de afgelopen dagen. Laat dat een voorloper zijn op de groeiaandelen!

Voor mijn portfolio ga ik kritisch kijken naar mijn investeringen die ik niet tot in de details begrijp. In dat geval gaat het over Teladoc (analyse), AST Spacemobile (analyse) en SoFi. Over de eerste twee heb ik zelfs een analyse gemaakt, dus de basiskennis is zeker paraat. Maar met zo'n geconcentreerd portfolio, wil ik bij voorkeur enkel in bedrijven investeren die ik voor 100% begrijp én ook gemotiveerd ben om de kwartaalupdates (live) te volgen. Bij de vijf andere posities is dat absoluut het geval. Tegelijkertijd beschouw ik deze aandelen alle drie als ondergewaardeerd, dus ik ga geen overhaaste beslissingen nemen.

Ook komt mijn 'content vakantie' langzaam ten einde. Het nieuwe seizoen van de Mister Don Podcast gaat in augustus van start! Ook wordt begonnen met de wekelijkse aandeel analyses op deze site. Als je wekelijks de analyses in je mailbox wilt ontvangen, meld je dan zeker aan voor de nieuwsbrief.

Wie zou dit ook interessant vinden?