Juni recap: er is weer liefde voor groeiaandelen

Na een aantal maanden kommer en kwel, kwam er dankzij de maand juni weer wat kleur op de wangen van mijn portfolio. Mijn strategie om agressief mijn posities te vergroten in mijn aandelenportfolio, heeft ervoor gezorgd dat er een relatief klein herstel van de koersen ervoor zorgt dat er een fors rendement behaald is.

Zoals gebruikelijk aan het begin van iedere nieuwe maand, geef ik een recap van de resultaten van afgelopen juni en een korte toelichting per positie. En daarnaast een vooruitblik op de maand juli.

Resultaten

De maand juni heeft een positief rendement opgeleverd van 17,5%. Toegegeven, een positief resultaat was ook welkom nadat de voorgaande maanden met maart (-11,5%), april, (break-even) en april (-6,2%) een flinke deuk hadden geslagen in mijn portfolio.

Het herstel komt voornamelijk uit de resultaten van mijn aandelenportfolio. In de afgelopen maanden heb ik actief mijn crypto-investeringen overgezet naar aandelen. Daar profiteer ik nu van, gezien het herstel op de beurs en de verdere dalingen van cryptocurrency. In mijn recap van de maand mei, gaf ik aan dat ik het prima vindt om pijn te lijden op de korte termijn, als dat ervoor zorgt dat mijn rendement op de lange termijn extra sterk herstelt. In juni is het effect van die strategie absoluut zichtbaar.

Waar mijn aandelenportfolio met 23% is gestegen, is mijn crypto portfolio met 9% gedaald. Dat komt neer op de volgende resultaten:

Portfolio

De afgelopen maanden ben ik mijn portfolio actief aan het optimaliseren. Mijn overtuiging is dat er geen té grote posities bestaan als je sterk overtuigd bent van de potentie. Vandaar dat mijn grootste drie posities al maandenlang het portfolio domineren.

En iedere keer als de koers daalt en het komt in mijn ‘no-brainer’ categorie terecht, waarmee het ongeacht de grootte van de positie een koopmoment is, dan is dat een reden om de positie verder uit te breiden. Of dat al een 45% positie is zoals Canoo, of een frisse nieuwe positie, dat is mij om het even.

Mijn complete portfolio, exclusief start-up investments en pensioenaccount, ziet er als volgt uit:

Graag licht ik de belangrijkste ontwikkelingen per positie verder toe:

Canoo (positie van 33% naar 45%)

De afgelopen maand heeft Canoo hun allereerste investor day gehad. Tijdens die sessie, waarover je hier een uitgebreide recap kan lezen, heeft Canoo bewezen dat zij op de goede weg zijn. Sterker nog: ik was positief verrast door hun ontwikkelingen. Met onder meer concrete plannen en locatie voor hun aanstaande fabriek, en daarnaast een manufacturing deal met ons eigen VDL Nedcar in Limburg.

Dit was voor mij dé bevestiging dat Canoo op de goede weg is en een uitzonderlijke kans is binnen het EV domein. Met als gevolg dat mijn positie is vergroot van 33% naar 45%, waardoor het praktisch de helft van mijn portfolio is geworden. In alle maanden tijd, heb ik nog geen enkel aandeel van Canoo verkocht. Mocht de koers de komende maanden ontploffen, dan is het mogelijk dat ik deze positie iets ga trimmen, maar bij de huidige waardering van ~$2.5 miljard is het absolute no-brainer.

Lucid Motors (positie van 12% naar 16%)

De definitieve merger van de SPAC ‘CCIV’ naar Lucid Motors (daarna de ticker LCID) komt steeds dichterbij. Op 23 juli wordt het definitief voorgelegd in een stemming aan de shareholders, waarna Lucid Motors officieel als eigen naam op de beurs genoteerd wordt. Mijn positie is vergroot door de stijging in de koers.

Tegelijkertijd is Lucid Motors sterk aan de weg aan het timmeren. Zo hebben ze onder meer ervoor gekozen om bepaalde investeren versneld door te voeren. Enkele investeringen van honderden miljoenen dollars die pas in de komende jaren uitgegeven zouden worden, zijn fors naar voren gehaald. Hiermee maakt Lucid Motors meer tempo dan hun eigen oorspronkelijke verwachting. De eerste 10.000 modellen zijn reeds verkocht en worden in de 2e helft van dit jaar geleverd. Mijn overtuiging is dat het merk Lucid Motors pas écht tot leven gaat komen, als mensen de Lucid Air op de weg zien rijden.

Desktop Metal (positie van 17% naar 12%)

Deze innovatieve speler in de 3D Printing industrie, heeft het zwaar in de afgelopen maanden. Tenminste, als je puur kijkt naar de koers. Het bedrijf zelf doet het namelijk fantastisch, met slimme overnames en een verwachting van $140 miljoen dollar omzet dit jaar, ten opzichte van de oorspronkelijk $110 miljoen dollar.

Mijn positie is gedaald door de lagere koers, maar aangezien Desktop Metal één van mijn grootste overtuigingen is, zal deze positie in de maand juli hoogstwaarschijnlijk flink uitgebreid worden. Ik beschouw dit aandeel nog steeds als een uitstekende investering, die de komende jaar vijf jaar 25% tot 30% CAGR aan rendement moet gaan opleveren.

Pinterest (positie van 5% naar 6%)

Pinterest blijft één van mijn meer solide aandelen. Ondergewaardeerd door de beurs qua potentie, al is de prijs weer steeds meer richting mijn fair value van $85 gekropen. Mijn inziens blijft Pinterest veruit de beste investering in het social media domein. Het is een kwestie van tijd voordat ook internationaal de ARPU (omzet per gebruiker) stijgt en daarmee Pinterest een sterk winstgevend bedrijf wordt.

Afhankelijk hoe sterk de koers zich blijft herstellen, is het mogelijk dat ik uiteindelijk gedwongen wordt om deze positie te verkopen. Het valt allemaal samen met welke aandelen het hoogst gemiddeld jaarlijks rendement gaan behalen. Als Pinterest rond fair value zit, dan is de upside en de downside in balans. Als ik dan moet kiezen tussen Pinterest of ondergewaardeerde aandelen waar minstens zo sterk van overtuigd ben, dan wordt dat een interessante afweging.

AST SpaceMobile (nieuwe positie, 6%)

Dit aandeel is mijn meest asymmetrische investering in het portfolio. De kans op falen is absoluut aanwezig, meer dan bij mijn andere investeren, maar áls zij succesvol worden dan is het een 50x tot 100x klapper. Mijn redenen hiervoor heb ik onlangs toegelicht in een podcast aflevering.

Ik heb een vrij bescheiden positie geopend, die praktisch is verdubbeld in een korte periode. Dit is een investering die ik onder geen beding ga verkopen, totdat de koers minimaal een 10X heeft doorgemaakt.

Teladoc (stabiel, 5%)

Teladoc blijft mijn investering in de telehealth industrie, een domein waar een enorme groei in wordt verwacht. De koers is nogal volatiel in de afgelopen maanden. Onderaan de streep geloof ik dat Teladoc bij een koers van $165 een prima koop is. De omzet groei is gigantisch en ik vind dat de angst voor toenemende concurrentie vanuit onder meer Amazon overdreven is.

Corsair (nieuwe positie, 5%)

Ook Corsair is een nieuwe positie in mijn portfolio. Ik ben al een tijdje enthousiast over dit bedrijf, die ene uitermate slimme positie hebben gecreeërd in het snelgroeiende gaming en eSports domein. Naar mijn inschatting zou dit aandeel rond de $55 waard moeten zijn. Met de huidige koers betekent dit Corsair ondergewaardeerd wordt door beleggers.

Ik ben blij dat ik een positie heb geopend en zal mijn investering de komende maanden blijven uitbreiden.

Volta Charging (positie van 13% naar 5%)

Mijn positie in Volta Charging is fors naar beneden bijgesteld. Daar hoort een uitleg bij. Mijn vertrouwen in deze adverting-focused EV charging bedrijf staat nog steeds zwaar overeind. Echter doordat Volta Charging nog steeds als een SPAC genoteerd staat, met een bodem van $10, was dit maandenlang een ideale positie om mijn cashpositie in te verplaatsen.

De afgelopen weken zijn er interessante kansen voorbij gekomen, waardoor ik mijn cash in Volta Charging heb herbelegd in die mogelijkheden. Bij een positie van 5% ben ik momenteel tevreden. Er wordt de komende periode weinig verwacht qua ontwikkelingen en de koers ligt nog steeds rond NAV, dus er is geen haast om nú een volledige positie te bouwen.

Cryptocurrency (stabiel, 9%)

Mijn investering in cryptocurrency is stabiel gebleven in de afgelopen maand. Met een evenredige verdeling in Bitcoin, Ethereum en Cardano ben ik tevreden met dit deel van mijn portfolio. Het is een simpele buy & hold voor de komende jaren.

Af en toe voelt het verleidelijk om mijn crypto vermogen ook naar aandelen om te zetten, zeker op momenten dat de beurs dipt, maar ik heb besloten om mijn 9% positie te behouden.

Momentus & Blackberry (verkocht)

Ook zijn er de afgelopen maand twee posities volledig gesloten, namelijk Momentus en Blackberry.

Momentus heeft een zware periode achter de rug. Allereerst werd de SPAC merger uitgesteld, met veel moeite vanuit het SPAC-management om steun te vinden voor het uitstel. Zonder uitstel, was de deal teniet gedaan. Enkele dagen nadat het uitstel akkoord was bevonden, kwam het bericht dat Momentus on-hold staat als partner van SpaceX, waarmee ze dit jaar meerdere vluchten zouden maken. Het vertrouwen is gedaald naar het dieptepunt.

Toen de mogelijkheid kwam om mijn aandelen voor +20% rendement te verkopen, heb ik die kans aangegrepen. Het blijft een ontzettend interessant bedrijf, maar op dit moment zijn er betere investeringen te maken.

Blackberry was een minimale positie, om te profiteren van de aanstaande hype die was ontstaan. Noem het simpelweg een gokje wagen met wisselgeld. Dat kwam niet verkeerd uit, want deze positie heb ik gesloten met 40% winst.

Toch is dit een actie die ik niet vaak meer zal ondernemen. Het heeft zich uitbetaald in dit geval, maar ik kan geen commitment vinden om aandelen vast te houden waarbij ik niet uitgebreid onderzoek heb gedaan.

Verwachting voor juli

Mijn verwachting voor juni is uitgekomen. Het vertrouwen is herstelt in groeiaandelen, met als resultaat een sterk rendement van mijn aandelenportfolio. Het vooruitzicht voor juli is echter wat lastiger om te voorspellen.

Als we kijken naar de 10Y / 30Y yield zien we een duidelijke daling. Dit zou een stimulerende werking moeten hebben op groeiaandelen. In de eerste dagen van de nieuwe maand, zien we dit echter nog niet terug. Het voelt als een vreemde situatie, want het tegenovergestelde van de verwachting lijkt te gebeuren. Met hierbij de kanttekening dat ik geen (macro-)econoom ben, zullen er vast redenen zijn waarom de markt het spannend vindt.

Eén punt wat mij berust stelt, is dat het sentiment is versterkt dat er een correctie aanstaande is. Inmiddels is het mij wel duidelijk dat de markt contra-instinctief werkt. Als de massa verwacht dat er een correctie aan zit te komen, dan is de kans aannemelijk dat er nog genoeg ruimte is voor groei. Pas zodra de hele wereld euforisch is – zoals in afgelopen februari – dan is het een goed moment om gas terug te nemen. Dat voel ik nu nog niet, ondanks de matige start van de nieuwe maand.

Mijn perceptie rondom cryptocurrency blijft hetzelfde: voor lange termijn een enorme kans. Als de prijzen dalen, is dat een kans om je posities te vergroten. Verkopen voor deze prijzen zou ik niet snel aanbevelen. Tenzij je een andere uitstekende kans ziet om te investeren en je hebt geen cash meer beschikbaar.

2 REACTIES

 1. Dank voor je goede toelichting en overzicht. Vraagje: Ik heb AirBnB en Spotify gekocht op hun hoogste punt bleek achteraf, in de maand februari van dit jaar. Ondertussen staan ze op min 30%. Moet ik nu gewoon mijn verlies nemen of zal ik ze aanhouden en afwachten op het moment dat het omslaat? Wat kan je adviseren?

  • Hi Rogier, dankjewel voor je reactie!

   Wat zijn de redenen geweest waarom je oorspronkelijk hebt geïnvesteerd in Spotify en AirBNB? En zijn die redenen in de afgelopen maanden in negatieve zin veranderd, los van de koers?

   Ik snap heel goed dat je het spannend vindt als de koers 30% daalt. Ik zou echter ervoor waken om puur op basis van de koers – wat op de korte termijn vaak grotendeels sentiment gedreven is – te besluiten om je aandelen te verkopen. Er valt een goede case te maken voor beide bedrijven dat zij de komende jaren nog een flinke groei kunnen maken, ondanks de hoge waardering die beiden nu (nog steeds) hebben.

   Als er geen vertrouwen meer in hebt of je voelt je niet meer comfortabel bij de investering, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Succes met je beslissing!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Rekening houden met een zwakkere Euro in je strategie?

De Euro is de afgelopen maanden behoorlijk gedaald ten opzichte van de Dollar. Hierdoor wordt het relatief duurder om Amerikaanse aandelen te kopen. Is...

Waarom kies ik voor beleggen in innovatie?

Het is één van de meest volatiele strategieën in het lange termijn beleggen: innovatie beleggen. Maar waarom kies ik ervoor om te investeren in...

Vier solide aandelen met een hoge upside

Dit zijn vier aantrekkelijke groeiaandelen met hoge marges en free cashflow, met een hoge upside potentie. Mits zij uiteraard hun ambities voor de komende...