Mei recap: pijn lijden voor lange termijn succes

De vijfde maand van dit jaar is alweer afgesloten. En ook deze maand bracht weer de nodige kansen. In de tweede week ontstond een aardige dip, waarbij de AEX naar -3,4% ging, de S&P -4% en de Nasdaq -5.3% aantikte. Die dip was einde maand echter weer volledig herstelt, waardoor het onderaan de streep een stabiele maand was voor de overall beurs.

Als je een beginnende belegger bent, is de kans groot dat je wekelijks of zelfs dagelijks de balans opmaakt. Naarmate je er langer mee bezig bent, besef je dat zelfs een maandelijkse blik op de resultaten van je aandelenportfolio een korte periode is. Toch kan het goed zijn om iedere maand te evalueren of je goed hebt gereageerd op de grillen van de markt.

In dit artikel licht ik mijn belangrijkste beslissingen toe in mijn aandelen- en crypto portfolio. Overigens kan je mijn portfolio hier bijhouden. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt in de maand, mocht je willen weten wat mijn posities zijn.

Resultaten

In de vooruitblik van de april portfolio recap, gaf ik aan dat ik weinig spannende dingen verwacht op de beurs. Maar dat ik hoopte om mijn posities in Pinterest en Teladoc uit te breiden. Dat is beiden gelukt. Mijn aandelenportfolio met voornamelijk groeiaandelen heeft een aardige dip meegemaakt in het midden van mei, met een aantal mooie kansen voor lange termijn beleggers.

Wat mij betreft is dat het thema geweest in mei. Het accepteren van pijn op de korte termijn, door het agressief bijkopen van dalende aandelen waar ik veel vertrouwen in heb. Met als uitgangspunt dat dit op de lange termijn wordt geloond zodra beleggers dit soort bedrijven gaan erkennen als sterke investeringen voor de toekomst.

Dit heeft geleid tot de volgende resultaten per positie in de afgelopen maand:

Enkel Lucid Motors heeft een prima maand achter de rug. De rest van mijn aandelen zijn gedaald, waarbij het gros zich redelijk herstelt heeft ten opzichte van de midden mei dip.Hier heb ik gebruik van gemaakt om posities in mijn grootse overtuigingen te vergroten, zoals je onder het kopje 'portfolio' zo kan lezen.

Ook verwachtte ik dat cryptocurrency en in bijzonder Bitcoin "door de mangel" zou worden gehaald. Dat is inderdaad waarheid gebleken, met een prijsdaling van 37% in de afgelopen maand. Ook Ethereum heeft met -12% een dip gekend.

In de maand april heb ik mijn cryptopositie behoorlijk afgebouwd, waardoor deze daling in absolute zin weinig effect heeft gehad op mijn resultaten. Dat was gelukkig net op tijd. Want een ~35% daling van mijn cryptoportfolio met de grootte van de positie die in begin april had, zou een behoorlijke impact hebben gemaakt op mijn rendement dit jaar.

Portfolio

Mijn aandelenportfolio is in de afgelopen maand sterk vergroot. Niet in het aantal posities, maar vooral in absolute zin. Mijn overtuiging is dat je profiteren van negatief sentiment in de markt, door het agressief kopen van aandelen waar je een sterke overtuiging in hebt. Met die reden heb ik mijn cashpositie volledig gebruikt voor het bijkopen van onder meer Canoo, Desktop Metal, Pinterest en Teladoc. Ook heb ik een nieuwe positie geopend in AST SpaceMobile en Blackberry.

Hierdoor zit mijn complete portfolio, exclusief start-up investments en pensioenaccount, er als volgt uit:

https://datawrapper.dwcdn.net/JT04b/1/

Om de belangrijkste ontwikkelingen en beslissingen per aandeel toe te lichten, in volgorde van grootte:

Canoo (GOEV) heeft een prima Q1 earnings call achter de rug. Een solide verhaal, duidelijke verwachtingen en een 'underpromise, overdeliver' vibe waarbij Canoo heeft geleerd van fouten die andere EV start-ups hebben gemaakt. Als verwachting op een goede earnings call, heb ik mijn positie verder uitgebreid rond $7.50. Op 17 juni vindt de allereerste 'Canoo Investor Day' plaats, wat een mooie aanleiding kan zijn in hernieuwd vertrouwen in het bedrijf vanuit institutioneel beleggers.

Desktop Metal (DM) heeft ook een sterke Q1 earnings call gehad, waarbij werd aangekondigd dat zij vooruit lopen op hun omzetdoelen. De 233% Y/Y omzet groei zijn cijfers die je mag verwachten van een hypergrowth bedrijf. Met de lancering van Forust (3D printing van hout) en de overname van Adaptive 3D (rubber printing), blijven ze agressief zoeken naar acquisities en overtreffen ze mijn verwachtingen. Met die reden heb ik ook deze positie verder vergroot. Zij zijn op weg om dé dominante speler in 3D printing te worden.

Volta Charging (SNPR) heeft een rustige maand achter de rug. Er wordt uitgekeken naar de definitieve merger met de SPAC, zodat Volta als zelfstandig bedrijf aan de beurs genoteerd wordt. Doordat dit aandeel de gehele maand rond de NAV van $10 stond - waardoor er praktisch geen downside is - beschouw ik deze positie al een quasi-geldpotje. Als er een aantrekkelijke kans komt, dan verplaats ik geld van deze positie naar de nieuwe investering. Mijn doel is om Volta rond de 8% tot 10% van het portfolio te krijgen in de komende maanden.

Lucid Motors (CCIV) begint hun marketing en PR behoorlijk op te schroeven. Ze zijn aanwezig geweest op meerdere events, hebben video's gepubliceerd over de User Experience, benchmarks van hun test drive en een tour door hun fabriek. Ze zijn duidelijk bezig met een media-offensief, zodat het merk geladen is op moment dat de eerste Lucid Airs in komende halfjaar de weg op gaan. Tegelijkertijd is bekend geworden dat Rivian - een langverwacht EV bedrijf die zich richt op SUV's - een IPO wilt maken met een waardering rond de $70 miljard. Dat is het dubbele van Lucid Motors op dit moment, waardoor Lucid profiteert van de perceptie dat het ondergewaardeerd is ten opzichte van Rivian.

Pinterest (PINS) blijft één van mijn grootste overtuigingen, al vanaf het eerste moment dat ik begon met beleggen. De koers is gedaald doordat het platform minder in gebruikers is gegroeid dan verwacht. Volgens mijn inschatting is dat helemaal niet relevant, wat ik in dit artikel heb toegelicht, waardoor de prijsdaling van -34% eindelijk de kans bood om weer een positie te openen. De positie is op dit moment slechts 5%, maar ik zou dit graag blijven uitbouwen in de komende maanden.

Teladoc (TDOC) was één van de lievertjes onder groeibeleggers in het afgelopen jaar. Mede door het hoge vertrouwen vanuit Ark Invest, die Teladoc als hun grootste positie na Tesla in het portfolio hebben. Inmiddels is de hype rondom Ark Invest gedaald en worden bedrijven zoals Teladoc (te) zwaar gestraft door beleggers. Aan de ene kant door angst van beperkte groei - wat waanzin is met een verwachte 100% omzetgroei dit jaar -, aan de andere kant door de komst van nieuwe concurrentie. Amazon start met een telehealth bedrijf, maar van een 'jack of all trades, master of none' word ik niet angstig. Met andere woorden, een uitstekend moment om dit aandeel in een snelgroeiende sector te kopen, terwijl het nog zo'n 50% van de ATH staat.

AST SpaceMobile (ASTS) is een nieuwe positie in het portfolio. Ik beschouw dit als een uitstekende asymmetrische investering. Dit bedrijf heeft technologie ontwikkeld waarmee wereldwijd iedereen gebruik kan maken van een telefonisch netwerk. Ongeacht waar je je bevindt. Op dit moment hebben miljarden mensen ter wereld geen telefoonverbinding, of slechts met satelliet telefoons die onbetaalbaar zijn in bepaalde gebieden. AST SpaceMobile claimt door middel van satellieten wél verbinding voor iedereen te realiseren, met gebruik van doodgewone mobiele telefoons. Ze hebben al contracten met Rakuten, Vodafone en anderen met hoge bruto marges. In het kort: als AST SpaceMobile gelijk heeft en het klopt, dan is dit een cashcow en een 100x aandeel. Als hun techniek niet werkt? Dan gaat dit naar nul. Zo simpel is het.

Bitcoin, Ethereum en Cardano gooi ik gemakshalve op één hoop. Bitcoin zit al een tijdje in niemandsland en hangt vast in een bepaalde range. Ethereum had een flinke run omhoog, maar is inmiddels ook iets afgekoeld. Hetzelfde geldt voor Cardano. In totaal vertegenwoordigd crypto nu 9% van mijn portfolio. Dat is een positie die ik simpelweg de komende jaren blijf aanhouden. Eventueel als cryptovaluta een nieuwe klap te verwerken krijgt, dat ik deze posities ga vergroten. Tot die tijd is het een kwestie van geduld.

Momentus (SRAC) is mijn primaire investering in het space domein. Zij hebben een moeilijke periode achter de rug. Met veel moeite hebben ze goedkeuring gekregen om het stemmen voor goedkeuring van de merger van de SPAC te vertragen naar augustus. De Russische CEO is opgestapt doordat Amerikaanse overheid geen risico's wilde lopen met het lekken van gevoelige informatie. Tegelijkertijd hebben deze twee ontwikkelingen de boel zodanig vertraagt, dat SpaceX de samenwerkingen voor dit jaar in de koelkast heeft gezet. Momentus verwacht dit jaar geen vluchten te maken; iets wat zij wel hadden aangekondigd. Mijn redenen om te investeren zijn hierdoor aangetast, dus ik heb mijn positie verkleind. Afhankelijk van de komende maanden kan ik besluiten om de positie - helaas - volledig te sluiten.

Blackberry (BB) is mijn laatste positie op de lijst en ook een nieuwe toevoeging. Eerlijkheidshalve: deze positie is ontstaan na het zien van duidelijke signalen die ook bij Gamestop en AMC een rol speelde, voorbij die aandelen ontplofte in koers. Blackberry is zichzelf opnieuw aan het uitvinden - van mobiele telefoons naar cyber security en AI - maar ik dien zelf nog onderzoek te doen naar dit bedrijf. Dit aandeel heb ik rond $10 gekocht met een minimale positie. Als het de komende weken stijgt, prima. En als het rond de $10 gaat, staat mijn stoploss klaar. Een kleine trading positie, niet meer, niet minder.

Verwachtingen voor juni

Afsluitend mijn verwachtingen voor juni. Waar ik de vorige maand vrij pessimistisch was over de aanstaande maand - wat uiteindelijk ook is gebleken - ben ik optimistisch over de maand juni. Gevoelsmatig begint de wereld steeds meer te herstellen van de pandemie. De supply chains zullen zich herstellen, waardoor de cijfers van onder meer hout en staal langzaam normaliseren.

Ook zal langzaam weer het besef komen dat technologie bedrijven de toekomst vormgeven. Mijn gevoel zegt dat de grootste correcties van groeibedrijven achter ons ligt, na de correcties in februari en mei. Ik heb een goed gevoel over mijn portfolio en ben vol vertrouwen dat er een goede maand in het vooruitzicht ligt.

Voor cryptocurrency vind ik het lastiger duiden, aangezien het sentiment met de dag lijkt te veranderen. Op lange termijn blijf ik enorm bullish over specifiek Bitcoin, Ethereum en Cardano (en nog een paar altcoins), maar voor de korte termijn zou de koers werkelijk alle kanten op kunnen gaan. Als het daalt: koopmoment. Als het stijgt: geniet ervan.

Wie zou dit ook interessant vinden?