Opinie: waarom leren we niet omgaan met geld?

omgaan met geld

Vanaf mijn jonge jaren vind ik het interessant om met geld bezig te zijn. Het begon met het verzamelen van buitenlandse bankbiljetten en munten, om daarna commerciëler te worden met het verkopen van koffiezakjes met pindanootjes aan mijn broers voor een paar cent marge.  Op mijn 16e begon ik een eigen bedrijf, waardoor het opeens om serieuzere bedragen ging. Dit soort activiteiten deed ik niet om rijk te worden, maar vooral om de uitdaging om iets te bouwen uit niets.

Toch heb ik gedurende deze hele levensfase – inclusief vanuit de opleiding – nooit iets geleerd over geld management. In een levensfase waarin je leert over knutselen, culturele en maatschappelijke gebeurtenissen, het maken van een financiële balans en winst- en verliesrekening, tot aan godsdienst toe. Maar hoe je zorgvuldig omgaat met je geld, hoe je je geld kan sparen en waarom het belangrijk is om een potje te hebben voor regenachtige dagen? Dat wordt je niet geleerd. Daar moet je zelf een weg in zien te vinden.

Leren van fouten?

Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders financieel bewust zijn en altijd de waarde van sparen hebben benadrukt. In het kader van ‘geld maakt niet gelukkig, maar het geeft wel rust’. Daar ben ik hen ook dankbaar voor. Maar er zijn genoeg mensen die niet het geluk hebben van een dergelijke opvoeding, die het zelf moeten leren of – nog erger – moeten ervaren door het maken van fouten. Geld uitgeven voordat je het hebt, lenen van de bank omdat je héél graag die nieuwe nu wilt kopen in plaats van nog drie maanden sparen.

De misvatting bestaat – in mijn ogen – dat je veel geld moet verdienen om financieel gezond te zijn. Maar in veel bevallen begint het bij een kritische blik op het uitgavenpatroon. Als je rond moet komen van een minimum inkomen, hoe handig is het dan om vier huisdieren te hebben en een auto op private lease contract? Ik ben voorstander om te leren van je eigen fouten, maar met geld kan het snel meer worden dan een foutje…

Essentiële skill in je gehele leven

Pexels.com

In gesprek met het team van Flow – die een app hebben ontwikkeld om geldstromen te automatiseren – merkte ik hoe vreemd het eigenlijk is dat dit geen verplicht vak tijdens je opleiding is. Zij hebben een  app ontwikkelt die mensen helpt om automatisch hun geldstromen te ordenen. Hierdoor ben je bewust bezig met je maandelijks inkomsten en uitgaven. Dat maakt al een enorm verschil. Ik ben sterk voorstander van alle initiatieven die mensen hiermee op weg helpen.

Want hoe is het mogelijk dat één van de belangrijkste aspecten in je leven zo weinig aandacht krijgt? Want het hebben van schulden heeft een behoorlijke impact op je (sociale) leven, laat staan de stress die het met zich meebrengt.

Eén van de meest interessante boeken hierover is ‘Rich Dad, Poor Dad’ van Robert Kiyosaki, hier beschikbaar via Bol.com (aff.) In dit boek vertelt hij over zijn financiële opvoeding. Aan de ene kant door zijn vader – de ‘poor dad’ – die een leven heeft gekozen om te werken tot pensioen en conservatief met geld om te gaan. Investeren wordt gezien als gokken en is eng. Geld bewaren op je spaarrekening is verstandiger dan er risico’s mee lopen door te beleggen.

Aan de andere kant door de vader van één van zijn vroegere vrienden – de ‘rich dad’ – die geld beschouwt als middel om meer geld mee te kunnen maken, mits je een paar principes goed begrijpt. In dit boek legt hij eenvoudig het verschil uit tussen assets (iets wat je geld oplevert) en liabilities (iets wat je geld kost). Vooral dit besef is een ware eye-opener, waardoor je heel anders gaat kijken naar geld. Ondanks dat ik zijn verdere werk persoonlijk niet sterk vindt, is dit een must-read boek als je jezelf wil opvoeden over omgaan met geld.

Start bij de basisschool

Persoonlijk pleit ik ervoor dat er al vanaf de basisschool les wordt gegeven in het omgaan met geld. Leer kinderen het belang van sparen, het opzij leggen van hun zakgeld voor een regenachtige dag. Trek dat door naar de middelbare scholen. Zodat iedereen een bepaalde basiskennis heeft over het creëren van een financieel gezonde situatie voor jezelf.

Pas zodra je een gezonde basis hebt, dan kun je gaan nadenken over investeren en beleggen.  En laat dat één van de activiteiten zijn die eraan kan bijdragen dat jij op jouw eigen tempo carrière kan maken en met pensioen kunt gaan. Alles begint bij die financiële basiskennis. En misschien is dat wel belangrijker dan leren over de 80-jarige oorlog.

Visuals door Gabby K via Pexels

Wie zou dit ook interessant vinden?