Januari update: beste maand tot dusver

- Advertentie -

De eerste maand van het nieuwe jaar ligt weer achter ons. Januari is afgesloten. Wat is er veranderd met 2020? Eigenlijk ontzettend weinig. We zitten nog steeds massaal binnen, de kroegen zijn dicht en er is weinig vooruitzicht om terug te keren naar het normaal.

Wat gelukkig ook niet is veranderd: de koersen van aandelen en cryptocurrency blijven stijgen. Net zoals eind vorig jaar. Met als resultaat dat ik mijn beste maand tot dusver achter de rug heb.

In dit artikel een actuele update van mijn portfolio met de resultaten en acties van januari.


Aandelen (+15.6%)

Al sinds november zit mijn (geconcentreerde) portfolio in een mooie flow. Deze positieve trend heeft zich ook in januari doorgezet, met een totaal rendement van 15.6%. In principe zou ik nu mijn jaar kunnen afsluiten, met een uitstekend rendement als resultaat.

Ik ben ontzettend tevreden met de opbouw van dit portfolio. Het is een mooie combinatie van verschillende soorten investeringen:

 • Het overgrote deel van mijn portfolio bestaat uit bedrijven die in de toekomst marktleider kunnen worden in sterk innoverende sectors: Canoo (EV), Desktop Metal (3D Printing) en Momentus / SRAC (Space Exploration)
 • Daarnaast heb ik drie solide bedrijven die (te?) zwaar zijn afgestraft door beleggers, die ik gevoelsmatig voor een spotprijs heb kunnen kopen: Intel, Royal Dutch Shell en Nokia. Ook hebben deze bedrijven een dividend uitkering, waardoor ik betaalt krijg om te wachten tot de koers weer richting de intrinsieke waarde beweegt.
 • Afsluitend heb ik twee nieuwe SPAC’s toegevoegd aan mijn portfolio, waarbij er bij één geruchten zijn over een bijzondere fusie met Lucid Motors (CCIV). En de ander waar een wereldklasse management team zit, waar ik prima een deel van mijn geld wil beleggen, in afwachting van het target (AJAX; niet de voetbalclub)

Aandelen – resultaten

Dan is het tijd voor een blik op de resultaten van de maand januari:

Het is een mooie constatering dat alle aandelen in waarde zijn gestegen. Met CCIV als de grootste stijger. De hype rondom een eventuele fusie met Lucid Motors heeft geleid tot een enorme interesse in het aandeel. Het is uniek dat een SPAC puur op basis van geruchten zo’n koersstijging mee maakt. Het geeft te denken hoe hard de koers zal stijgen als de fusie inderdaad bevestigd gaat worden! Fingers crossed.

Ook Desktop Metal en Momentus / SRAC hebben een uitstekende maand achter de rug. Desktop Metal heeft zijn SPAC verleden inmiddels achter zit gelaten en laat zien dat er veel vertrouwen is in hun 3D Printing toekomst. Ondanks dat de waardering van het bedrijf vele malen hoger ligt dan bij de concurrenten. Misschien zelfs een tikkeltje overgewaardeerd? M

Momentus heeft vooral de wind in de rug door de toenemende ontwikkelingen rondom ruimtevaart. SpaceX wilt eind dit jaar de eerste vlucht maken met toeristen in een baan rondom de aarde. Het voelt steeds meer aan een aanstaande werkelijkheid dat ruimtevaart toegankelijk wordt, al zijn we nog vele jaren ervan verwijderd. Momentus is de ‘PostNL van de ruimtevaart’, om een tikkeltje saaie vergelijking te maken. Ook het feit dat Ark Invest – een populair fonds onder jonge beleggers – een Space ETF start waar Momentus hoogstwaarschijnlijk onderdeel van wordt, draagt bij aan de stijgende koers.

Nieuwe aanwinsten aan het portfolio zijn:

 • Nokia – een pure value play
 • AJAX – een SPAC met uitstekend management
 • CCIV – al toegelicht

In tegenstelling tot vorige maakt, heb ik GHIV verkocht. Dit was sowieso een korte termijn aankoop, om te profiteren van een aanstaande merger van de SPAC. Het is niet mijn ambitie om een hypotheekverstrekker in mijn lange termijn portfolio op te nemen.

Aandelen – allocatie

- Advertentie -

Door de resultaten van de afgelopen maand – ik heb geen aandelen verkocht – ziet mijn portfolio allocatie er inmiddels als volgt uit:

De vaste lezers van Mister Don weten inmiddels dat ik een grenzeloos vertrouwen heb in Canoo. Dit bedrijf is nog steeds veruit mijn grootste positie á bijna 50% van mijn aandelenportfolio. In januari heb ik zelfs mijn positie verder vergroot door aandelen te kopen rond de koers van $ 15. Ik geloof in ‘practice what you preach’ dus zolang ik Canoo beschouw als een gouden aandeel (zie het artikel), blijf ik met vertrouwen investeren als de koers laag staat.

Cryptocurrency (+45%)

Ook mijn cryptocurrency portfolio heeft een uitstekende start van het nieuwe jaar gekend. Met een rendement van 45% in januari, mag ik daar heel tevreden mee zijn.

Steeds vaker begon ik oncomfortabel te worden dat zo’n groot onderdeel van vermogen geïnvesteerd was in crypto. En in dat geval zijn er twee opties: suck it up, of beperk de hoogte van je positie. Ik koos voor het tweede.

Begin januari heb ik besloten om 40% van mijn crypto portfolio te verkopen. Dit was mijn totale initiële inleg + 50% winst. Het was de juiste keuze, want vanaf dat moment heb ik geen moment meer zorgen gehad over de koers van mijn crypto portfolio.

Een aanvullende reden was dat mijn portfolio scheef was gegroeid door het hoge rendement van het afgelopen jaar. Inmiddels bestond bijna 30% van mijn totale vermogen uit cryptocurrency. Een luxeprobleem, maar iets teveel exposure in een risicovolle asset klasse.

Cryptocurrency – allocatie

Doordat ik tussentijds heb uitgecasht, is het lastig inzichtelijk te maken wat mijn winst per munt in januari is geweest. Daar ben ik mee aan het stoeien. Daarom enkel een overzicht van mijn cryptocurrency portfolio allocaties:

Voor de komende maand houd ik drie cryptovaluta in de gaten: Ethereum, Cardano en Zilliqa. Ik overweeg al een tijdje om mijn positie in DigiByte verkopen en te herinvesteren. Voorlopig heb ik besloten om mijn Digibyte positie te behouden, maar dat zou de komende maand kunnen veranderen.

Al met al ben ik ontzettend tevreden over deze maand qua crypto:

 • Het rendement met 45% is ronduit uitstekend
 • Ik heb mijn initiële inleg + 50% winst al uitgecasht. Dit geeft een rustig gevoel en extra cash om te investeren mochten de koersen fors dalen.

Januari was een uitstekende maand om dit jaar mee te starten. Met een groei van 14.8% op mijn totale vermogen mag ik absoluut niet klagen. Voorlopig is februari ook uitstekend van start gegaan, dus we gaan het weer ervaren!

- Advertentie -

Mijn investeren in start-ups zal ik niet in deze maandelijkse updates bespreken, aangezien daarbij geen sprake is van continue veranderingen in de waarde. Eens in de zoveel tijd zal ik een update plaatsen over mijn angel investments en crowdfunding investments,

- Advertentie -

2 REACTIES

 1. Beste Mister Don,
  Ben een beginnende belegger en probeer voorzichtig de materie eigen te maken.
  Churchill capital kwam ook onder mijn aandacht en volg dit aandeel vanaf begin maart
  het aandeel stond toen op 26,24 en vandaag op 21,73 Heb ook de grafieken gezien met
  de enorme piek en daarna de enorme daling.
  Mijn vraag is of dit aandeel over of onder gewaardeerd is en of het nu voor een kleine
  belegger als mijzelf een grote kans bied of niet tot aankopen over te gaan?
  Hoop dat u mij een met deze vraag zou kunnen helpen en bedank u bij voorbaat.
  Vriendelijke groet,
  Cornelis Schutter

  • Hoi Cornelis,

   Allereerst, dank je voor je reactie! En tof dat je bent begonnen met beleggen.

   Dat is een goede vraag, maar ook lastig om voor iemand anders te beantwoorden. Lucid Motors (Churchill) is bij een koers van $20 gewaardeerd op $32 miljard dollar. Dat is een bedrijf die nog geen enkele auto heeft verkocht. Desondanks is het bedrijf meer waard dan bijvoorbeeld Nissan, Suzuki en Renault.

   Wat Lucid Motors heeft, is geweldige technologie (wat we wel in de praktijk moeten gaan ervaren), een luxe model die aantrekkelijk is en waar de consument sterk op reageert en een sterke toekomstvisie. Als zij hun hoge belofte gaan waarmaken, dan is dit bedrijf – naar mijn mening – een interessante investering op dit moment. Als zij er echter niet in slagen, dan is het aandeel fors overgewaardeerd op dit moment. Vandaar de moeilijkheid: aan jou de inschatting hoe hoog de kans is dat Lucid Motors hun ambities gaat waarmaken. En die conclusie kan je alleen trekken als je je zelf heel goed verdiept in het bedrijf. 🙂

   Als je twijfelt, kan je altijd ervoor kiezen om met stapjes in te kopen. Iedere maand bijvoorbeeld 25% van je budget die je in Lucid Motors wil investeren. Dan heb je een grotere kans om een gemiddelde prijs te betalen, in plaats van de hoogste (of laagste) prijs.

   Succes en als je verder vragen hebt, stel ze gerust!

   – Jasper (Mister Don)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie