Portfolio verschuift naar innovatie

visual voor innovatie portfolio

Ik geef toe: deze aandelenmarkt is een volledig mysterie voor mij. Al weken ben ik – on record – bearish over de beurzen. Er zijn legio negatieve situaties denkbaar die de boel opnieuw doen crashen. Tot op heden blijkt het negatieve nieuws geen effect te hebben op de beurs. En het gematigde, positieve nieuws zorgt voor een enorme boost. Resultaat: de S&P is inmiddels boven de 3.050 punten. Voorlopig heb ik volledig ongelijk gekregen door pessimistisch te zijn. Mijn portfolio is niet vrolijk.

Ontdekken van Ark Invest

Door de continu stijgende markt, heb ik weinig nieuwe acties kunnen ondernemen. Dat gaf mij de tijd om mijn portfolio strategie onder de loep te nemen. Het is verstandig om continu jezelf te blijven challengen “is dit nog de juiste richting voor mij?”. Eén fonds – specifiek de CEO – heeft mij een geheel nieuw perspectief gegeven over in welke bedrijven ik wil beleggen.

Ark Invest.com

Ik heb het over Ark Invest. Dit is een actief fonds die onder leiding staat van Catherine Wood. Haar fonds is volledig gefocust op disruptieve, innovatieve bedrijven die in de toekomst marktleider kunnen worden van een segment met enorme groeipotentie. Denk hierbij aan domeinen zoals Artificial Intelligence, Genetic Editing, Autonomous Driving en meer.

Ark Invest vindt het belangrijk om kennis actief te delen. Zij publiceren regelmatig nieuwe whitepapers over de aankomende technologieën waar zij zich op richten. Inmiddels heb ik vrijwel alle recente whitepapers gelezen: het spreekt mij enorm aan. Hun whitepaper ‘disruptive innovation, why now?‘ is een absolute aanbeveling.

Catherine Wood plaatst wekelijks een update op Youtube over waar Ark mee bezig is en haar visie op de markt. Zo heeft zij aangetoond dat innovatieve bedrijven hun grootste ontwikkeling doormaken in economisch moeilijke tijden. Bedrijven worden verplicht om mee te veranderen en dienen een flexibelere houding aan te nemen.

Toegegeven: ik ben niet over alles met haar eens. Toch heeft dit mij een volledig nieuw perspectief geboden. Het perspectief van beleggen in groeiende, innovatieve bedrijven voelt goed.

Focus op disruptive, innovatieve bedrijven

 Na een paar dagen heb ik de knoop doorgehakt: mijn portfoliostrategie gaat op de schop. Het klinkt zo logisch om als jonge belegger – met een 40 jaar horizon – te investeren in bedrijven die de toekomst helpen vormgeven op een positieve manier. Een dividend focus vanuit een defensief portfolio is altijd nog mogelijk, als mijn vermogen is gegroeid en passief inkomen belangrijker wordt. Op dit moment ligt de focus op agressieve groei van het vermogen. Onder andere daardoor heb ik een relatief grote belegging (~10%) in cryptocurrency. Forse groei gaat beter met ‘de volgende Google’ en dan met de vorige Google.

Aantal wishlist kandidaten: Fiverr, Adobe, 2U, Pure Storage

Voor mijn nieuwe strategie heb ik slechts een aantal regels:

  • Maximaal 10% van mijn vermogen in één aandeel
  • Spreiding over verschillende toekomstige groeisegmenten; 12 tot 20 aandelen max
  • Bedrijf heeft de potentie om toekomstig marktleider te zijn in een groeisegment
  • Bedrijf heeft een goede financiële positie
  • Ieder bedrijf heeft een prijs. Fair value blijft essentieel.

Dit betekent dat bedrijven zoals Pepsico (PEP), McDonald’s (MCD) en AT&T (T) van mijn wishlist verdwijnen. Deze plekken worden uiteindelijk (hopelijk) ingenomen door bedrijven zoals Illumina (ILMN), Teradyne (TER) en Intuitive Surgical (ISRG). En ik moet toegeven: het is behoorlijk vermakelijk om nieuwe groeibedrijven te onderzoeken die innovatieve producten aanbieden.

Volgende update

In een volgend artikel geef ik een nieuw inzicht in mijn huidig portfolio, de resultaten van mei en mijn aanpak voor de volgende maand. Allicht zitten er al nieuwe disruptieve bedrijven in mijn portfolio. Tot nu toe stijgt de beurs en wacht ik af. Wachtende op die drop die mogelijk nooit gaat komen…

Wie zou dit ook interessant vinden?