Update #1: mijn eerste aandeel

Het is 3 december 2019. Na het bekijken van een Youtube video met Robert Kiyosaki (bekend van “Rich Dad Poor Dad”), begon ik te beseffen dat sparen niet gaat leiden tot meer vermogen. Eén seconde kijken naar je spaarrekening en het bijhorende spaarpercentage, dan mag dat besef er ook zijn. Echter zorgde Robert Kiyosaki ervoor dat het klikte, door vrij eenvoudig onderscheid te maken tussen ‘assets’ en ‘liabilities’.

Verdien je actief geld met een bezit, dan is het een asset. Zoals een appartement die je verhuurt. Heb je het bezit in gebruik waardoor je er niet meer actief aan verdient, dan is het een liability . Zoals een auto. Als investeerder wil je geld stoppen in assets, niet in liabilities. Klinkt heel logisch.

Vanuit deze gedachte besefte ik mij ook dat spaargeld uiteindelijk naar niets leidt.  Dezelfde avond heb ik een account aangemaakt bij de Nederlandse broker DeGiro. Na een korte speurtocht door het systeem, die je snel in de vingers hebt, kocht ik mijn eerste aandeel na een hype video op Youtube:

Aurora Cannabis (ACB)

Mijn reis was begonnen. Dit zou hét aandeel zijn die 10x over de kop gaat in de komende tijd: Aurora Cannabis (ACB). Want cannabis is een opkomende markt, de overheid gaat de boel legaliseren. Dit kan niet fout. Mijn eerste €150,- werden geïnvesteerd. Ik was aan het beleggen. Tof! Aanvullend kocht ik – als typische Nederlander – ook KPN (KPN) en Aegon (AGN). Waarom? Nou, mensen moeten toch bellen en een verzekering hebben. Dat was de volledige redenatie. Als beginner maak je de nodige denkfouten. Nog steeds overigens.

Inmiddels blijft de prijs van het Aurora Cannabis aandeel fors dalen. Tevens bleek ik dat op de beurs van Frankfurt het aandeel gekocht had, in plaats van via de veel goedkopere New York Stock Exchange. Hierdoor was ik al 5% van het bedrag kwijt aan transactiekosten. Handig.


Drie learnings

  1. Doe je huiswerk.
  2. Koop nooit een aandeel op basis van hype
  3. Weet waarom je investeert in een bedrijf, zodat je ook in slechte tijden vertrouwen houdt   


Ik las over ‘averaging down’, oftewel aandelen bijkopen als de koers (fors) daalt zodat je de gemiddelde prijs ook naar beneden trekt. Goed plan, ik kocht aandelen van Aurora Cannabis bij. De prijs kan niet lager, toch? Lang verhaal kort: de prijs kon zeker nog lager. Na een maand hard studeren over beleggen, trok ik de pleister van de wond en verkocht dit aandeel met ~60% verlies. Gelukkig ging het om ‘slechts’ ~€200,- euro verlies. Duur leergeld.

Zo kwam mijn allereerste ervaring met beleggen ten einde. Om anderen te helpen om een aantal van mijn startersfouten te voorkomen, heb ik een artikel geschreven over het starten met beleggen.

Volgende update

In mijn volgende update kom ik uitgebreid terug op deze learnings. Want het huiswerk, dat kwam eraan..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Rekening houden met een zwakkere Euro in je strategie?

De Euro is de afgelopen maanden behoorlijk gedaald ten opzichte van de Dollar. Hierdoor wordt het relatief duurder om Amerikaanse aandelen te kopen. Is...

Waarom kies ik voor beleggen in innovatie?

Het is één van de meest volatiele strategieën in het lange termijn beleggen: innovatie beleggen. Maar waarom kies ik ervoor om te investeren in...

Vier solide aandelen met een hoge upside

Dit zijn vier aantrekkelijke groeiaandelen met hoge marges en free cashflow, met een hoge upside potentie. Mits zij uiteraard hun ambities voor de komende...