Acht principes om een succesvolle belegger te zijn

Het is tegenwoordig ontzettend eenvoudig om aandelen te kopen. Maar om een succesvolle belegger te zijn over een lange periode, wordt er een hoop van je verwacht. Kennis over macro- en bedrijfseconomie, een constructieve en leergierige mindset, controle over je emotie en financieel bewust handelen. Voor iedereen is dit een persoonlijk ontwikkelingspad.

Toch zijn er een paar aspecten die voor alle beleggers gelden. In dit artikel deel ik acht principes die jou helpen om een succesvolle belegger te zijn voor de lange termijn.

1. Voorkom FOMO

Dit is één van de belangrijkste oorzaken hoe je als belegger geld kan verliezen. Bij FOMO (‘fear of missing out‘) komen meerdere slechte eigenschappen van een belegger samen: hebzucht, emotioneel handelen en financieel onverstandig gedrag. Je kan geluk hebben door nét op tijd in te stappen, maar vaak leidt dit uiteindelijk tot een fors verlies.

Laten we als voorbeeld nemen dat je GameStop aandelen hebt gekocht, toen het aandeel onlangs massaal in de media kwam. Stel dat het aandeel toen op $250 dollar stond. Zou je verkocht hebben toen het aandeel op $400 stond, enkele dagen later? Als je koopt door FOMO, dan handel je primair vanuit emotie en hebzucht. De kans is groot dat je de verdere stijging van de prijs niet wilt missen. Tot het moment dat het aandeel weer fors daalt, zoals bij GameStop die uiteindelijk weer richting de $40 ging. En dan overheerst de angst, want opeens sta je op ~80% verlies.

Helaas blijkt de kans groter dat je verkoopt op $50 dan op $500, omdat angst voor verder verlies een zwaardere emotionele impact heeft dan de hebzucht om te winnen. Daarom dat mensen vaak risico-ontwijkend zijn. Het is onderdeel van ons DNA dat verlies meer pijn doet, dan het geluksgevoel van winst. Dat principe werkt ook bij beleggers en zorgt ervoor dat FOMO investeringen een grote kans hebben van falen.

Probeer hier vandaan te blijven, ook als je vrienden er wél aan verdiend hebben. Werk altijd vanuit een strategie en houd je hier aan.

2. Verkoop je verliezers en behoud je winnaars

Van verliezende bedrijven wil je afscheid nemen, zodat je meer kunt investeren in je winnende bedrijven. Dit lijkt als een simpel principe, maar in de praktijk doen we het tegenovergestelde. We willen graag gelijk hebben, ook al gaat dat ten koste van het resultaat: geld verdienen. Vandaar dat we besluiten om extra te investeren in bedrijven waar we verlies op hebben geleden. En om daar ruimte voor te creëren, verkopen we onze succesvolle aandelen omdat we daarmee gevoelsmatig onze winst vast zetten. Tikkeltje vreemd toch, maar vast herkenbaar?

Een goede manier om hierover na te denken, is de sunk cost fallacy. Als je aandelen bezit waarmee je verlies geleden hebt, dan is het kwaad al geschiedt. Je hoeft niet per se het verlies goed te maken met specifiek dit aandeel. Waarschijnlijk herstel je sneller van je verlies als je je slecht presterende bedrijven te verkoopt en dit herinvesteert in bedrijven die wél presteren.

Het is verstandig om altijd te overwegen waarom je extra wilt investeren in een bedrijf. Daalt de koers doordat het bedrijf mindere resultaten heeft geboekt dan verwacht? En waarschijnlijk gaat dit in de aankomende tijd niet beter worden? Dan pak je verlies en investeer in betere opties. Aan de andere kant, als een koers daalt puur gedreven door sentiment en niet door fundamentele redenen, dan ontstaat er juist wél een kans. Hierover meer in de volgende punten.

3. Daalt de hele markt? Een koopmoment

Als de gehele markt daalt, dan is het extra interessant om je ogen open te houden. In het kielzog van een marktbrede verkoop, komen namelijk mooie kansen om een positie te openen of vergroten met een korting. Sentiment van de markt heeft weinig impact op het fundament van het bedrijf.

Stel dat de gehele Nasdaq daalt omdat investeringsfondsen hun kapitaal heralloceren van groei- naar value aandelen, omdat zij daar een hoger rendement verwachten. Is dat een reden waarom Apple of Microsoft een minder sterke investeringen is dan gisteren? Helemaal niet. De aandelen zijn enkel voor goedkopere prijs op te halen. Maak hier gebruik van: marktbrede dalingen is een koopmoment.

4. Wees niet bang voor correcties

Dit zal even tijd kosten om emotioneel aan te wennen, maar wees niet bang voor een correctie. Sterker nog, als je voorbereid bent met een cash positie, dan zijn dit dé kansen om je rendement fors te verhogen. Besef dat de markt en solide aandelen op de lange termijn altijd herstellen. Daarom dat de basisregels van bewust investeren zo belangrijk zijn.

Hoe sneller je beseft dat correcties bij enige regelmaat gebeuren, des te beter je voorbereid bent om hiervan te profiteren. De grootste winnaars worden gemaakt vanuit de diepste crisis.

5. Kleine bedragen kunnen leiden tot grote winsten

Eén van de grote voordelen als je start met beleggen, is dat je beter gaat overwegen of een aankoop écht nodig is. Want die €1.000,- aankoop van een nieuwe TV, is dat het waard als je hiermee over 25 jaar het tienvoudige terug krijgt? Uiteraard wil je blijven genieten van het leven, maar in plaats van “zal ik dit kopen of niet?” wordt het de vraag “zal ik dit kopen of het bedrag investeren?“. Met vaak een ander antwoord.

Als je meerdere van dit soort beslissingen in een jaar heroverweegt, waardoor je steviger je investeringsportfolio laat groeien, zal dit een enorme impact maken op je lange termijn rendement. Rente-over-rente (compound interest) is een principe die je echt moet begrijpen als belegger.

6. Waarom een groeiend bedrijf verkopen?

Het kan een prima zet zijn om je winst te pakken op een investering. Zeker als de waardering vooruit loopt op de daadwerkelijke prestaties van het bedrijf. Maar als een bedrijf keer op keer laat zien dat het goed presteert en de verwachtingen overtreft; waarom zou je hier afscheid van nemen?

Er wordt vaak gedroomd over aandelen die in de loop van de jaren een 10X of zelfs 100X rendement hebben opgeleverd. Dat is enkel mogelijk als je iedere beslissing blijft redeneren vanuit de juiste redenen. Verkopen als het bedrijf teleurstellend presteert of onvoldoende groei behaalt en (deels) verkopen als de waardering te ver op de prestaties vooruit loopt. Altijd vanuit bedrijfseconomische redenen en een fundamentele analyse. Kan het bedrijf verder groeien? Houd je winnaar dan vast. En dan is het mogelijk dat ook jij die geweldige 10X of 100X gaat meemaken in je beleggerscarrière.

7. Nooit schuldig voelen over gemiste kansen

Als ik wél bedrijf X had gekocht toen het laag stond, dan had ik nu zoveel rendement gehaald“. Geef toe: iedere belegger heeft deze gedachten wel eens gehad. Het is altijd verleidelijk om enkele maanden terug te kijken naar een aandeel die je bijna hebt gekocht, die nu fors in prijs gestegen is. Echter, dit is een gevoel waar je helemaal niets mee kan. Je kunt de geschiedenis niet veranderen en de kans is groot dat je hierdoor méér risico gaat nemen op een aanstaande investeringen om deze ‘fout’ te herstellen.

Daarbij is geheugen vaak selectief. Je herinnert je de investeringen die je gemist hebt en die enorm goed gepresteerd hebben. Maar er zijn waarschijnlijk meer investeringen die je niet gedaan hebt, waarbij de koers helemaal in elkaar is gezakt. Waardoor het voelt dat je vooral goede kansen hebt laten liggen, terwijl je jezelf ook een hoop slechte beslissingen hebt bespaard.

In dit kader bedoel ik ook gedachten zoals “had ik maar meer aandelen gekocht van bedrijf X“. Bedenk dat je altijd de beste beslissingen maakt met de informatie die je op dat moment beschikbaar had. En het mooiste is: deze kansen komen altijd weer voorbij. En als je klaar zit met een gezonde mindset, dan ga je die kansen wél grijpen.

8. Timen van een correctie is geen goede strategie

Om af te sluiten met één van de belangrijkste principes: het timen van een correctie is kansloos. Want als dat wel mogelijk was, dan waren er ontelbare miljardairs geboren vanuit de aandelenmarkt. In de realiteit is het vaak een verliesgevende zet om te speculeren hoe de markt gaat reageren.

Omdat niemand weet hoe de markt reageert, zoeken we enorm naar houvast. Redenen, signalen, analyses; input die ons sturing geeft over welke beslissingen wij moeten nemen. En ondanks dat bepaalde analyses een kern van waarheid bevatten, heb je altijd te maken met waarschijnlijkheden dat iets kan gebeuren. Nooit met zekerheid.

Denk terug aan april / mei 2020. We stonden aan het begin van de Covid pandemie en de economie stond stil. Veel beleggers vonden het ondenkbaar dat de markt kon blijven stijgen en zaten massaal in cash- en put opties. Allemaal op basis van analyses. Hierdoor hebben ze een enorm rendement gemist. En ja, ik was één van die personen die een scenario voor zekerheid beschouwde en daardoor veel rendement hebt gemist.

Don’t worry, be happy. Investeer in sterke bedrijven waar je vertrouwen in hebt. Doe je onderzoek en blijf je huiswerk doen door te lezen hoe de bedrijven continu presteren. Maak op basis daarvan een volwassen beslissing en houd je aandelen vast voor lange termijn. Ga niet verkopen puur op basis van een gevoel dat de markt kan gaan dalen.

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.