Angstig voor een crash? Kies voor defensieve aandelen

retail doritos

Als je de financiële bladen en websites volgt, lijkt het een kwestie van tijd voordat de aandelenmarkt in elkaar zakt. De koersen staan hoog – zowel de Amerikaanse als de Nederlandse beurs – en de meest gebruikte metrics tonen aan dat de markt op z’n zachtst gezegd groeiend heet is.

Mocht jij het eens zijn met deze constatering en hier je strategie op willen aanpassen, dan heb je drie opties:

  1. Je besluit je aandelenposities te verkleinen en kiest voor een hogere cashpositie
  2. Je doet niets en blijft je strategie volgen; bij een daling koop je simpelweg goedkoper bij
  3. Je besluit om je portfolio te herbalanceren naar defensievere aandelen

Afhankelijk van jouw persoonlijke beleggingsstijl en de tijd tot je je geld wilt benutten, zal je waarschijnlijk één van deze richtingen kiezen. Waarbij ik gezegd wil hebben dat het timen van de markt (optie 1) ontzettend lastig is. Met de doodeenvoudige reden: je moet niet één, maar twee keer gelijk hebben. Zowel op moment dat je je aandelen gaat verkopen en het moment dat je besluit opnieuw in te kopen.

En aangezien niemand een glazen bol heeft en zelfs de meest ervaren beleggers dit moment niet exact kunnen timen, varen de meeste beleggers het beste bij optie 2 en 3.

In dit artikel sta ik stil bij het bouwen van een defensiever portfolio. Met de focus op aandelen waarbij een crash een kleinere impact zal maken.

Wat is een defensief aandeel?

Defensieve aandelen zijn bedrijven wiens omzet niet afhankelijk is van een goede economische situatie. Als er een recessie ontstaat, zullen deze bedrijven hun winsten relatief op niveau houden. Je kunt hierbij denken aan bedrijven die diensten of producten leveren die beschouwd worden als een primaire levensbehoefte.

Een aantal markten waar je voornamelijk defensieve aandelen vindt zijn dagelijkse consumentengoederen (eten, drinken, verzorgingsmiddelen), energie leveranciers en healthcare.

Over het algemeen zijn dit bedrijven die in een volwassen fase zitten. Je mag weinig groei in de omzet van hen verwachten, maar ze creëren waarde voor hun aandeelhouders door dividend uitkeringen en als stabiele investering.

Het tegenovergestelde van defensieve aandelen zijn bedrijven die bovengemiddeld goed presteren als er economisch voorspoed is. Dit zijn bedrijven die producten of diensten leveren die eerder als luxe beschouwd mogen worden: auto fabrikanten, cruise- en vliegreis aanbieders, hotels en merken die een duurdere variant van dagelijkse producten aanbieden zoals Starbucks en Nike.

Over het algemeen kiezen beleggers voor een overwegend defensief portfolio als zij inschatten dat er een hoog risico is voor een beurs crash, als de focus ligt op kapitaal behoud (bijvoorbeeld als je richting pensioenleeftijd gaat) of als je relatief weinig risico wilt lopen met daarnaast een stabiele inkomstenbron via de dividend uitkering.

Tien solide defensieve aandelen

Mocht je interesse hebben om je portfolio uit te breiden met defensieve aandelen, dan zijn dit 10 bedrijven die op mijn wishlist staan:

BedrijfSector
Unilever (UNA)Consumptiegoederen
Ahold (AD)Food & Beverages
Pepsico (PEP)Food & Beverages
Procter & Gamble (PG)Consumptiegoederen
Colgate-Palmolive (CL)Consumptiegoederen
Johnson & Johnson (JNJ)Healthcare
Mondeléz (MDLZ)Food & Beverages
Nestlé (NSRGY)Food & Beverages
Royal Dutch Shell (RDS.A)Energie
Coca Cola (KO)Food & Beverages

Alle bovenstaande bedrijven keren een prima dividend uit. Ook zijn ze financieel stevig genoeg om een economisch zwakke periode te doorstaan.

Voordat je een aandeel koopt, blijf ik je er wel graag aan herinneren dat hierbij ook de ‘basis regels’ gelden: koop een aandeel voor de intrinsieke waarde met een goede margin of safety. Niet alle bovenstaande bedrijven zijn namelijk een ‘buy’ bij de huidige koers.

In dit artikel kan je meer lezen over het kopen of verkopen van een aandeel. Of misschien helpt dit artikel, waarin je zes sites geadviseerd krijgt waarmee je zelf aandelen kan beoordelen.

Is het verstandig om een defensief portfolio te bouwen?

Als je wilt anticiperen op een aanstaande negatieve trend in de beurs, dan kan dit een verstandige zet zijn. Het is sowieso vaak een betere zet dan het creëren van een grote cash positie, aangezien je je geld dan zinloos aan de zijkant staat.

Het is wel goed om te beseffen dat als je besluit om agressievere portfolio met bijvoorbeeld tech- en groeiaandelen over te zetten naar een defensief portfolio, dat je feitelijk ook bezig bent met market timing. Als de bull market zich doorzet, dan ga je rendement mislopen door te kiezen voor bovenstaande aandelen. Het rendement van deze volgroeide bedrijven in een opwaartse markt is simpelweg (fors) lager dan groei aandelen. Daarom dat een middenweg ook een optie kan zijn: behoud je groei aandelen waar je voor >5 jaar veel vertrouwen in hebt en verwissel een deel van je agressieve portfolio in voor defensieve aandelen.

Mocht de situatie ontstaan dat de markt in een negatieve trend terecht komt, kan je altijd nog besluiten om een volledige defensieve positie in te nemen.

Headerfoto door Edu Carvalho via Pexels
Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.