Beleggen in SPAC’s: waarom is dit zo aantrekkelijk?

Copyright Forbes
Copyright Forbes

De aandelenbeurs staat al een tijdje in vuur en vlam. Er wordt ontzettend veel geld in de economie gepompt, wat ook de aandelenkoers ten goede komt. Eén deel van de markt biedt een interessante risk / reward kans: de SPAC’s. 

Een SPAC is een ‘Special Purpose Acquisition Company‘. Dit is een bedrijf die beursgenoteerd is maar geen commerciële activiteiten heeft. Investeerders hebben een fonds opgericht die er puur op ingericht is om te fuseren met een bestaand bedrijf. Hierdoor kunnen bedrijven sneller beursgenoteerd worden, met lagere kosten én met een directe investering vanuit het fonds. En gezien de hoeveelheid geld in de economie, is het geen wonder dat SPAC’s het afgelopen jaar flink gevonden worden door speculerende investeerders.

In de Mister Don Community zijn SPAC’s één van de meest besproken onderwerpen van het Discord kanaal. Een goed moment om hier uitgebreider bij stil te staan!

Een unieke ‘zekerheid’

Eén van de redenen waarom het een interessante risk / reward is, is omdat SPAC’s een minimale koers aanhouden, zolang de SPAC nog niet gefuseerd is met een bedrijf. Dit is vaak een traject van meerdere maanden. In vrijwel alle gevallen geldt een bodem van $ 10 (uitgezonderd megaspac PSTH, waarbij een bodem van $ 20 geldt). Lees hiervoor de prospectus.

Als je aandelen bezit van een SPAC, heb je namelijk de mogelijkheid om je aandelen voor het bedrag van $ 10 te laten uitbetalen. Ongeacht hoe laag de koers staat. Hierdoor blijft de koers van een pre-fusie SPAC nooit lang onder de $ 10, want het is praktisch gratis geld. Let op: de bodem verdwijnt op moment dat de fusie is afgerond. Dat is meestal 1 á 2 dagen nadat de shareholders akkoord op de fusie hebben gegeven. Houd dit in de gaten. 

Deze zekerheid maakt het ontzettend interessant om een deel van je spaargeld te beleggen in SPAC’s. Het is een beproefde strategie om SPAC’s te kopen die rond de bodemprijs  – ook wel de NAV (=net value asset) price genoemd – hangen en te hopen dat zij een schitterend bedrijf vinden om mee te fuseren. Voor iedere SPAC kan je lezen in hun prospectus op welke type bedrijven of segmenten zij zich richten. Hierdoor ben je niet blind aan het gokken, maar kan je bewust kiezen voor een markt waar jij vertrouwen in hebt. Weet het SPAC een mooi bedrijf te vinden om mee te fuseren? Dan is het niet onwaarschijnlijk dat de koers >50% maakt in een relatief korte tijd.

Speculeren of lange termijn?

Maar zijn SPAC’s dan puur om korte termijn mee te speculeren? Ja en nee. Ja, want SPAC’s zijn grillig. Veel beleggers stoppen hun geld erin om te profiteren van een korte termijn koersstijging als een mooie fusie in het vooruitzicht is. Je ziet daarom een hoge verkoopdruk op moment dat de fusie daadwerkelijk is afgerond. Echter kan je ook selectief zijn met SPAC’s en investeren in bedrijven waar je écht in geloofd.

Als voorbeeld: mijn portfolio van negen bedrijven, bestaat uit vijf (oorspronkelijke) SPAC’s. Bij de meeste SPAC’s ben ik ingestapt toen de koers rond het NAV stond (~$10), mijn huiswerk gedaan over het bedrijf en als ik zag dat er veel potentie in zit, ben ik ingestapt. Dit heeft geleid tot posities in Canoo, Desktop Metal en toekomstig Momentus: allemaal bedrijven die voor lange termijn een mooie toekomst hebben.

Oftewel, zowel om op korte termijn mee te speculeren als voor de lange termijn: SPAC’s zijn een interessante én booming onderdeel van de beurs op dit moment.

Wat ik wel wil afraden, is het kopen van SPAC’s waarbij al een forse hype geldt en de koers relatief hoog staat. Ik koop vrijwel nooit boven 15% van de NAV (dus max $ 11,50) tenzij ik écht overtuigd ben van het bedrijf erachter. Hoe hoger de koers is vergeleken met de NAV, des te hoger je risico en daarmee hoe minder sterk je risk / reward. Het wordt wel steeds lastiger, aangezien SPAC’s een bekende methode geworden voor beleggers om met weinig risico te speculeren op mooie targets. Hierdoor wordt het lastiger om rond de NAV te kopen, tenzij het waarschijnlijk maanden duurt voordat een target wordt gecommuniceerd. Toch een stuk beter dan een spaarrekening.

Populaire SPAC’s met target

Vind jij het interessant om SPAC’s toe te voegen aan je portfolio? Ik heb een lijst gemaakt van 10 populaire SPAC’s op dit moment.

In deze lijst heb ik enkel gekozen voor SPAC’s waarvan een target definitief is, of stevige geruchten zijn, zodat je het bedrijf erachter kunt onderzoeken. Hierdoor ligt de koers niet meer rond NAV, maar kan je wel onderzoeken of je het bedrijf interessant vindt om voor lange termijn in te beleggen:

TickerTargetInfo
ACTCProterra (def)Elektrische stadsbus
ALUSFREYR (def)Batterijen voor EV’s
APXTAvePoint (def)Cloud & data services
BFTPaysafe (def)FinTech
BTWNTokopedia (gerucht)eCommerce Tech
CCIVLucid Motors (def)Luxe EV’s
CIICArrival (def)Elektrische busjes
FUSEMoneyLion (def)FinTech
IPOESoFi (def)FinTech
LGVWButterfly (def)Health Tech
SRACMomentus (def)Space Exploration

Wil je weten welke SPAC’s allemaal beschikbaar zijn? De site SpacTrack.net geeft een uitstekend van alle acquisitie bedrijven met alle benodigde informatie om een eerste selectie te maken. Waarbij je ook eenvoudig kunt filteren op SPAC’s die dicht rond de NAV staan.

Welke SPAC’s heb jij in je portfolio of staat op je wishlist? Laat het weten in de reacties!

Headerfoto copyright Forbes

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.

4 reacties
  • Hi Pieter, dankjewel voor je reactie.
   Ik koop al mijn aandelen via DEGIRO, ook SPAC’s. Het gros van de SPAC’s zijn via hun platform beschikbaar.

 • Hoi, biedt de giro ook de warrants aan van de SPAC’s. Interessant ook om die op te pikken van de goede SPAC’s onder de $2. Ik heb recent een account geopend bij TastyWorks maar nog niet funded (compex dat funden zeg pfff) en die bieden t wel allemaal aan. Ook heel goed voor optie strategieen

  • Hi Cas, volgens mij biedt DEGIRO geen warrants aan. Heb die optie in ieder geval nog niet gezien.

   TastyWorks is inderdaad een extra stapje om je account gereed te krijgen – funding proces is onhandig voor EU – maar het is het waard. Prima platform! Heb er hier ook een positieve review over geschreven.