De koers van je favoriete aandeel daalt? Goed nieuws!

Het is een heerlijk gevoel als je je portfolio in waarde ziet toenemen. Dit is een bevestiging dat je in de juiste bedrijven hebt geïnvesteerd. Je voelt je iedere dag meer rijk worden en je bent trots op je skills als belegger. Maar er valt een case te maken dat je pas écht blij moet zijn als je favoriete aandelen minder waard worden. Voelt een tikkeltje gek, maar mogelijk denk je hier anders over na het lezen van dit artikel!

Succes als een lange termijn investeerder

Als we een stapje terug zetten naar de basis, wat is je doel als lange termijn investeerder? Dat is het behalen van zo’n hoog mogelijk rendement aan het einde van de rit. Met andere woorden, het moment dat je je investeringen wilt uitcashen. Dat is voor veel beleggers een horizon van >30 jaar, ervan uitgaande dat gestart bent als je ~35 jaar of jonger bent. En in die gehele periode blijven we extra geld investeren in het uitbreiden van ons portfolio. We zitten in de continue portfolio-uitbreiding fase.

We vertrouwen erop dat de waardering van het aandeel uiteindelijk altijd in balans staat met de earnings. Een bedrijf die structureel groeit in de omzet en netto winst, zal dit ook merken in de koers. Als we investeren in sterke bedrijven die een mooie groei realiseren, en we graag voor 30 jaar vasthouden, is het dan echt zo positief dat de koers nu al stijgt?

Laten we Microsoft als voorbeeld nemen. Een solide bedrijf met een mooie groei. In één jaar tijd is het aandeel met 45% gestegen: van $180 naar $260. Als je destijds geïnvesteerd hebt in Microsoft, dan ben je waarschijnlijk erg tevreden met je beslissing. Maar wat er gebeurt als je iedere maand voor €500,- aan extra Microsoft aandelen wilt kopen? Voor dat bedrag krijg je nu 1.9 aandelen. Eén jaar geleden kreeg je daar 2.8 aandelen voor. En over een paar maanden krijg je er misschien nog maar 1.5 aandelen voor, of nog minder. We betalen steeds meer voor hetzelfde bedrijf.

Stel dat het bedrijf Microsoft is blijven groeien en over 20 jaar het dubbele waard is. Zeer conservatief ingeschat. Puur op basis van fundamentele waarde, want onderaan de streep koop je een belang in een echt bedrijf en niet enkel een ticker symbool. Bij kopen voor de huidige prijs zou je een rendement van 100% hebben. Echter als je bij de koers van $180 kon blijven kopen, dan is je rendement ongeveer 190%. Een investering van €10.000,- is dan niet €20.000,- waard, maar bijna €29.000,-. En dat staat nog los van het extra rendement als je bent blijven bijkopen in die fase.

In dit fictieve voorbeeld kan je makkelijk herkennen hoeveel je ieder jaar krijgt op je aandelen, als de prijs voor langere tijd onder de intrinsieke waarde ligt. Ten opzichte van als het aandeel vanaf aankoopmoment direct stijgt. Je kunt je voorstellen dat je rendement na die 20 jaar veel hoger ligt, terwijl het eindresultaat – een verdubbeling van de market cap – hetzelfde is.

Het meest ideale scenario voor een lange termijn belegger, zou zijn dan Microsoft de komende twintig jaar op een lage koers blijft staan. Een onderwaardering ten opzichte van de groei van het bedrijf. In die periode blijven wij als investeerders aandelen bijkopen voor een lage prijs. Om uiteindelijk de koers te zien optrekken naar de intrinsieke waarde, op moment dat wij klaar zijn met het kopen van nieuwe aandelen.

“Duurder is beter”

Ik besef dat dit een ingewikkeld concept en is om te begrijpen. Het voelt als een contradictie, want een lage prijs betekent ‘slecht’ een hogere prijs betekent ‘goed’. Dit heeft te maken met prijs psychologie, waar iedereen dagelijks mee te maken krijgt. En waar slimme marketeers handig gebruik van maken.

Wij hebben het idee dat we meer kwaliteit krijgen als we meer betalen. Als je in een restaurant de keuze hebt uit twee biefstukken op de kaart, beiden hetzelfde soort vlees en bereiding, maar de ene is 3x zo duur, dan is de kans groot dat je die keuze ervaart als het meest kwalitatief. Terwijl het eindproduct volledig hetzelfde is.

Dit principe heb je ook in beleggen. Een duurder aandeel voelt als een kwalitatievere aankoop, terwijl een goedkoop aandeel voelt als het kopen van een slecht bedrijf. Want er zal vast een reden zijn waarom het dure aandeel zo hoog staat, en het andere aandeel zo goedkoop is. Zelfde verhaal als met de biefstuk. Dit is een flinke valkuil voor beleggers, want de echte waarde laat zich alleen herkennen als je fundamenteel onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan.

Maar onderaan de streep zorgt een hogere koers gedurende onze portfolio-uitbreiding fase ervoor dat we ons rendement op de lange termijn verlagen. We willen onze korte tijd bevrediging – koersstijging op korte termijn – uitstellen voor een beter resultaat op de lange termijn. Namelijk door het rendement over 20 jaar zo hoog mogelijk te maken. En daarbij maakt het een reusachtig verschil als we voor een langere periode relatief goedkoop extra aandelen kunnen kopen van onze grootste overtuigingen.

Conclusie: lage koers is goed voor lange termijn rendement

Samengevat zijn dit de learnings die ik met je wil delen:

  1. De echte waarde ligt in de prestaties van het bedrijf, niet in de koers. Laat je niet verleiden om een koers te verwarren met waarde.
  2. De koers op de korte termijn is een populariteitsverkiezing; profiteer hiervan en koop sterke aandelen die door andere beleggers niet goed op waarde worden geschat
  3. Een lage koers geeft ons de gelegenheid om meer aandelen te kopen voor hetzelfde geld. Hoe langer de koers laag blijft, des te meer ons rendement groeit op lange termijn.

Er zit wel één nuance aan. Ik wil niet zeggen dat een dalend aandeel per definitie een goede aankoop is. Zoals gesteld: de echte waarde zit in de resultaten van het bedrijf. Maar als de koers stagneert of daalt, terwijl je merkt dat het bedrijf wél in een groeifase zit, dan is dit een signaal om je lange termijn rendement een boost te geven.

Dus in vervolg, als je favoriete aandeel in koers daalt terwijl de resultaten van het bedrijf beter worden, en je hebt geld om bij te kopen: trek er een biertje bij open!

Header foto gemaakt door standret
Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.