Is het verstandig om een cashpositie in je portfolio te houden?

Er wordt vaak aangenomen dat een beleggingsportfolio enkel bestaat uit de aandelenposities. Ik ben van mening dat cash óók een positie is. Het kan een verstandige zet zijn om cash beschikbaar te houden zodat je kan profiteren van kansen op de beurs. Tegelijkertijd zijn er ook beleggers wiens voorkeur uitgaat om op ieder moment volledig geïnvesteerd te zijn.

Wat mij betreft is er geen goed of fout, aangezien het ook een direct resultaat is van jouw verwachtingen van de beurs en economie. In dit artikel werpen we een blik op het houden van een cashpositie in je beleggingsportfolio. Het houden van een cash positie heeft een paar duidelijke voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van een cashpositie?

Het grootste voordeel van een behouden van een cashpositie, is dat je sterk kan profiteren van kansen op de beurs. De beurs is emotioneel gedreven, dus het is waarschijnlijk dat één van jouw aandelen in koers daalt zonder dat er een sterke fundamentele reden voor is. Als je beschikt over een vrije cashpositie, kan je hiervan profiteren door je gemiddelde aankoopprijs naar beneden te halen.

Een ander groot voordeel is dat je beschermd bent tegen een crash. Diegenen die het meeste profiteren na een crash, zijn diegenen die een forse cashpositie hebben én die hebben benut om tijdens de crash massaal bij te kopen.

Hierbij is het wel cruciaal dat jij beschikt over het vermogen om te kopen tijdens een crash. Veel beleggers met een grote cashpositie nemen over het algemeen minder snel risico’s en willen vooral kapitaalverlies voorkomen. Die mindset kan ervoor zorgen dat je niet durft te kopen tijdens een crash.

Er zijn genoeg verhalen van maart 2020, waar beleggers die lange tijd in cash zaten, wachtende op een crash, niet hebben gekocht omdat zij dachten de beurs verder zouden dalen. Zodat zij een jarenlange bullmarket hebben gemist én daarna ook het moment om te profiteren van hun terughoudendheid. Dat is het gevaar van het timen van de markt. Maar desalniettemin: als jij wel de trekker durft over te halen, dan kan dit enorm lonen.

Het is verstandig om een hogere cashpositie aan te houden als jij pessimistisch bent over de vooruitzichten van de beurs, als je weinig aantrekkelijke kansen ziet om te investeren of als je je exposure (en daarmee risico) wilt beperken.

Wat zijn de nadelen van een cashpositie?

De nadelen van een cashpositie is dat je per definitie geld verliest aan inflatie. Je zal het misschien niet direct merken aan het bedrag op je rekening, maar inflatie snoept jaarlijks ~2% van je koopvermogen af. Zeker in de macro-economische omstandigheden, waar er wereldwijd enorme bedragen aan nieuw geld wordt geprint, is inflatie is om bewust van te zijn.

Een ander nadeel is dat je geld ‘stil’ staat. Ervan uitgaande dat de beurs over het algemeen stijgt over de lange periode, en timen van de markt eerder geld kost dan oplevert, zal je een hoger rendement halen als je wél je vermogen hebt geïnvesteerd.

Er zijn nu nog steeds beleggers die sinds maart 2020 wachten op een grotere crash

Als je besluit om standaard een 20% cashpositie aan te houden, en je hebt jaarlijks 10% rendement op je geïnvesteerde vermogen, dan zou je 12,5% rendement hebben behaald als je wél volledig geïnvesteerd zou zijn. Over de jaren heen tikt dat enorm aan, door het effect van samengestelde groei.

Het is verstandig om geen cashpositie aan te houden als je merkt dat de markt een sterke groei voor zich heeft, of net herstellende is van een crash of correctie. Dat zijn de momenten waarop je je vermogen wilt inzetten in het kopen van aantrekkelijk geprijsde aandelen. Een grote cashpositie in een bull market straft je op twee manieren: inflatie én geen rendement.

Wat is een veilige middenweg?

Persoonlijk beschouw ik cash als een positie. Dit is een positie die je wilt opbouwen zodra de markt euforisch is. In het begin van Q1 was de markt erg enthousiast over groeiaandelen, waardoor de waarderingen fors waren opgelopen. In de huidige markt is er bovengemiddelde interesse in traditionele value aandelen, zoals energies en financials. Op zo’n moment kan het verstandig zijn om je posities te trimmen en je cashpositie op te bouwen.

Een simpele tip om te beseffen wanneer de markt euforisch is? Zodra je de noodzaak voelt om een screenshot te delen van jouw aandelenportfolio of crypto wallet, of je het per se iemand moet vertellen over hoe hoog je rendement in de afgelopen maanden is, dan is dat een duidelijk signaal om winst te pakken.

In midden februari betrapte ik mezelf erop dat ik tegen iemand zei ‘het is echt te makkelijk om geld te verdienen’. Een week later begon de correctie in groeiaandelen. Idem voor Bitcoin en cryptocurrency in april, waar de meest nutteloze coins een enorme market cap bereikten en niemand dacht dat de prijzen konden dalen.

Het is zeker mogelijk dat je een stukje rendement gaat missen, maar vertrouw altijd op je gevoel. En besef: een cashpositie is ook een positie. Je kan niet verliezen op geld dat je niet hebt geïnvesteerd. Tenzij aan inflatie en gemiste kansen uiteraard.

Header foto door Karolina Grabowska via Pexels
Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.