Mijn ervaring met: DEGIRO (review)

degiro misterdon review

DEGIRO is een online broker van Nederlandse bodem. Zij maken het mogelijk om als particulier te handelen in aandelen, obligaties en opties. Er zijn een aantal brokers die zich ook richten op de Nederlandse markt (o.a. Lynx en Trading212), maar tijdens het oriënteren bleek al snel dat DEGIRO een populaire broker is.

Sinds een half jaar maak ik gebruik van DEGIRO om actief te beleggen en als aanvullende pensioenrekening. In dit artikel geef ik mijn eerlijke mening over de mooie dingen, maar ook de minder mooie dingen van deze broker.

– Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen –

Werkt het fijn?

Ik vind de interface en het gebruikersgemak van een systeem ontzettend belangrijk. Gelukkig is dat prima voor elkaar bij DEGIRO. Het wordt zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt. De performance van jouw portfolio is duidelijk zichtbaar. Na het begrijpen wat bepaalde basistermen betekenen, ben je al snel gereed om je eerste aandelen te kopen. Twee vrienden, absolute nieuwelingen, begrepen binnen vijf minuten hoe het systeem werkt. Dit maakt DEGIRO een fijne broker om als newby mee te starten. Voordat je als nieuweling start met beleggen, raad ik aan om mijn artikel te lezen over portfolio management.

Interface van DeGiro.nl
DeGiro.nl browser interface

De meer ervaren beleggers zullen merken dat de mogelijkheden voor analyses beperkt zijn. DEGIRO is een execution-only broker, oftewel de analyses zal je moeten maken op data die je elders vergaard. Je ziet de prijshistorie van het aandeel, het volume en een beknopt bedrijfsprofiel. That’s it. Belangrijke informatie zoals financiële cijfers, dividend statistieken, P/E ratio en meer ontbreekt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg sites die jou helpen om een goede keuze te maken.

Een klein minpunt vind ik het ontbreken van een duidelijk dividend overzicht. Dividend betalingen worden bijgehouden in de transacties. Je krijgt een melding op je portfolio pagina van inkomende dividend betalingen. Dat is een prettige features, echter zou ik graag in één overzicht willen zien hoeveel dividend op maandbasis is bijgeschreven. Dat is niet mogelijk, waardoor ik aangewezen ben op mijn Excel overzicht. Als je meer wil weten over dividend beleggen, raad ik aan om dit artikel te lezen.

Is het veilig?

DEGIRO geeft de mogelijkheid voor f2a authenticatie. Dit is een absolute aanrader. Hierdoor heb je altijd jouw mobiele telefoon nodig om te kunnen inloggen. Via de browser heb je een wachtwoord en Google Authenticator nodig. De mobile app kan je gebruiken met een pincode, na goedkeuring van het device in je account. Dit zorgt ervoor dat je account prima beveiligd is.

Uiteraard wil je je geen zorgen hoeven te maken over de financiële positie van een broker. Sowieso is de regelgeving in Nederland vrij defensief voor de individuele belegger. Er zijn strikte richtlijnen waar een broker of bank aan moet voldoen, voordat zij mogen handelen in deze assets. Ook DEGIRO voldoet hier prima aan. Alle beleggingen van hun klanten worden bewaard door een aparte BV. Er wordt op toegezien vanuit instanties dat deze regels worden nageleefd. Hierdoor loop je als belegger geen enkel risico, mocht DEGIRO financieel in de problemen komen. Jouw aandelen blijven jouw persoonlijk eigendom.

Overigens heeft DEGIRO geen bankvergunning. Dit houdt in dat zij geen geld in bewaring mogen houden. Mocht je meer dan €2.500,- cash op je account hebben staan, wordt dit automatisch belegd in een geldmarktfonds. Dit klinkt spannender dan het is. Persoonlijk heb ik er voorlopig weinig van gemerkt. Doordat DEGIRO relatief snel uitbetalingen regelt (gemiddeld 1 á 2 werkdagen) en je direct via iDeal kan bijboeken, ben ik zelf voorstander om – bij grotere cashposities – het geld op mijn bankrekening te bewaren.

Hoe zit het met de klantenservice?

Het is duidelijk te merken dat DEGIRO in een groeifase zit. Hun klantenservice is inhoudelijk prima, echter is de reactietijd vrij traag. Voor vragen met lage prioriteit kan je prima een week of langer moeten wachten. De toename van klanten sinds 2020 en de Corona crisis heeft deze situatie niet bepaald verbeterd.

Doordat DEGIRO een execution-only broker is, heb je hopelijk hun hulp niet vaak nodig. Echter heb ik meegemaakt dat ik mijn account een halve dag niet kon gebruiken, doordat ik een nieuw wachtwoord had aangevraagd. De mail met de URL om een nieuw wachtwoord in te stellen, kwam pas enkele uren later binnen. Best spannend in periodes waarbij de markt fors kan schommelen.

Wat kost het?

Dit is een nadrukkelijk voordeel van DEGIRO. Naar eigen zeggen zijn hun transactiekosten één van de laagste van alle beschikbare brokers voor Nederlanders. Voor handelen op de AEX betaal je €2,- + 0,3% per transactie. Voor de Amerikaanse beurzen zijn de kosten €0,50 + $0,004 per aandeel. Deze lage kosten zorgen ervoor dat je vrij flexibel bent in het aan- en verkopen van jouw aandelen.

Tariefoverzicht van Degiro
Vergelijk tarieven aldus DEGIRO

Een aanvullend voordeel is dat je geen aanvullende kosten maakt voor het gebruik van hun platform. Je kan één aandeel kopen en pas over vijf jaar jouw account weer openen. Het heeft je geen extra euro gekost. Dit maakt het een fijne broker voor de ‘buy and hold’ beleggers.

Als je een voorstander bent van ETF’s, dan heeft DEGIRO een mooie feature beschikbaar. Je kan namelijk één keer per maand gratis handelen (koop of verkoop) in maar liefst 200 geselecteerde ETF’, zie hier de totale lijst (waarop de volgende condities van toepassing zijn). Hiertoe behoren onder meer de S&P 500, de AEX en de EuroStoxx ETF’s. Als je één keer per maand geld overmaakt om te investeren in een ETF, betaal je nooit transactiekosten. Prima!

Conclusie

Als een execution-only broker is DEGIRO een uitstekende keuze voor Nederlandse beleggers. Vooralsnog heb ik geen enkele behoefte gehad om een andere Nederlandse broker te proberen. Vrienden die onlangs zijn beginnen met beleggen heb ik direct doorverwezen naar DEGIRO. Dat zegt voor mij genoeg.

The Don approves!

Mooie dingen

  • Lage transactiekosten en geen maandelijkse fee. Er lijkt geen goedkopere NL broker te zijn voor buy & hold.
  • Jouw aandelen staan veilig in een aparte BV. Geen slapende nachten als DEGIRO een slechte maand heeft
  • Prima interface, zowel via browser als mobile app. Met f2a authenticatie zit je qua veiligheid ook prima.

Kan beter

  • Heb geduld met reacties op je vragen. Het kan een aantal dagen tot twee weken duren voordat je antwoord krijgt, ook voordat de Corona crisis begon.
  • Helaas zijn er geen individuele Amerikaanse opties verhandelbaar. Het is wel mogelijk om via de CBOE opties te kopen op o.a. de XSP (vergelijkbaar met S&P 500, maar minder liquide) echter individuele opties kan je vergeten.

Wil jij Mister Don steunen?

Dit is mijn eerlijke review over DEGIRO. Ik maak er vanaf het begin gebruik van en heb nooit de behoefte gehad om een andere broker te overwegen. Vanuit deze overtuiging, heb ik een samenwerking met DEGIRO waarbij ik een kleine vergoeding krijg als jij een account aan maakt via dit artikel.

Wees uiteraard wel bewust dat je geld kan verliezen door te beleggen. Daar heb ik al enkele artikelen over geschreven, dus doe het enkel met geld dat je kunt missen en doe je eigen huiswerk. Maar mocht je overwegen om te starten met beleggen, dan help je mij ontzettend door een account aan te maken via dit artikel. Dank alvast!

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.