Risico’s van beleggen

risico van beleggen

De een zijn dood, is de ander zijn brood. Deze uitspraak is vooral toepasselijk als het om geld gaat. Wat veel nieuwe beleggers niet beseffen, is dat wij een ‘zero sum game’ spelen. Met andere woorden, om geld te verdienen zal iemand anders geld moeten verliezen. In mijn artikelen schrijf ik vooral over het potentiële rendement. Om de realiteit te bewaken, vind ik het belangrijk om ook de andere kant van het verhaal te belichten. Geld beleggen is niet zonder risico’s. Het kan je écht geld kosten.

Stormloop aan nieuwe beleggers

De beurscrash van maart heeft ervoor gezorgd dat beleggen in de spotlights staat. Uit Google Trends blijkt de interesse in beleggen op het hoogtepunt sinds 2004. Daar is een logische verklaring voor: beleggen is nog nooit zo toegankelijk geweest. Er zijn online brokers waar je met één druk op de knop, voor een eurootje, aandelen van een groot internationaal bedrijf kan bezitten. Of nog beter: breed kan beleggen in een gehele index door het beleggen in een ETF (lees meer over ETF beleggen).

Hierdoor zijn de afgelopen maanden ontzettend veel nieuwe Nederlandse beleggers ingestapt. Ook internationaal neemt de belangstelling enorm toe. CNBC publiceerde onlangs een artikel waarbij ze constateren dat jonge beleggers dit een ‘generational-buying moment’ vinden. Eens, deze periode is een mooi moment om te starten met beleggen. Maar is het écht zo rooskleurig op dit moment?

Bron: CNBC.com

‘Aandelen stijgen altijd’

De koers van aandelen is lager dan begin dit jaar. Het is verleidelijk om direct jouw geld te beleggen in zwaar getroffen bedrijven. Want ze zullen vast wel weer omhoog gaan. Toch? Niet helemaal. Er zijn talrijke voorbeelden van bedrijven die ooit een forse waarde vertegenwoordigen, maar de afgelopen jaren zijn afgegleden.

Begin 2000 was General Electric (GE) het grootste bedrijf op de beurs. In de tien jaar daarvoor steeg dit aandeel met 800%, een enorm rendement. Als je begin 2000 was begonnen met beleggen, met de huidige technologie, is de kans ontzettend groot dat je GE in je portfolio had opgenomen. Vergelijkbaar met een Microsoft, Apple of Google nu: een ‘sure thing’. Als je iemand toen had vertelt dat het GE aandeel fors zou dalen, dan was je voor gek verklaard. In realiteit is het aandeel met 90% gedaald vanaf het hoogtepunt in 2010. Voor iedere €1.000,- belegd, was je nu €900,- kwijt. Dat geld komt hoogstwaarschijnlijk niet meer terug.   

Persoonlijk ben ik fan van consumer goods bedrijven met een divers portfolio aan producten. Zoals een Pepsico en Unilever. Eén van de aandelen die ik waarschijnlijk had gekocht als ik drie jaar geleden was gaan beleggen, is Kraft Heinz (KHC). Mooie herkenbare producten, sterk divers portfolio. Dit zou mij veel geld gekost hebben. In de afgelopen drie jaar is dit aandeel met bijna 70% gedaald vanaf het hoogtepunt. Kraft Heinz wordt inmiddels door beleggers beschouwd als een slechte belegging, door de financiële problemen en het uitblijven van synergie tussen Kraft Foods en Heinz. Deze investering had mij in drie jaar tijd €700,- kunnen kosten voor iedere geïnvesteerde €1.000,- euro. Ook dit geld komt hoogstwaarschijnlijk in de komende jaren niet meer terug.

Dus zodra je denkt ‘een belegging in bedrijf X is een absolute zekerheid!’, denk dan terug aan General Electric en Kraft Heinz.

Aandelen niet zo goedkoop als het lijkt

Een interessante metric om te bepalen hoe prijzig de huidige markt is, is de Schiller P/E ratio. Hiermee wordt berekend hoeveel een aandeel kost vergeleken met de earnings. Bijvoorbeeld: als Google 1 euro per aandeel winst maakt per jaar (berekend over afgelopen tien jaar), en een aandeel kost €30,-, dan is er een P/E ratio van 30. Met andere woorden, het bedrijf heeft dertig jaar nodig om de prijs die jij betaalt voor het aandeel daadwerkelijk te verdienen.

Gemiddeld genomen is de Shiller P/E ratio rond de 16. Als de huidige ratio dat overtreft, mag je stellen van een relatief dure markt. Hier komt het: momenteel rekent de S&P 500 met een Shiller P/E van 28. Dat is vergelijkbaar met de crisisjaren tijdens de grote depressie. Hiermee behoort de huidige beurs in de top drie duurste beursen ooit, op basis van deze ratio. Het hoogtepunt is in 2000, waarbij een ratio van 44 aanleiding gaf voor de internetzeepbel.  Deze aandelenmarkt lijkt goedkoop, maar historisch gezien is dat absoluut niet het geval.

Bron: Multpl.com

Dit is slechts één metric om te bepalen hoe de markt geprijsd is. Ik sta (bewust) nu niet stil bij de vele risico’s waar de markt de komende periode mee te krijgen krijgt: een tweede golf van het corona virus, economische recessie, faillissementen, hoge werkeloosheid. Dit heeft allemaal impact op de beurs.

Om het positief af te sluiten: de totale markt stijgt op lange termijn altijd. Op basis van historische cijfers, zou je over 20 jaar berekend altijd rendement moeten halen over je aandelen in een marktbrede investering, zoals een S&P ETF. Mits je regelmatig nieuw geld investeert en simpelweg aandelen koopt en behoud. Bij individuele aandelen is hier geen sprake van. Daarom dat ETF’s als de beste optie worden beschouwd voor de meeste beleggers.

Ga zeker beleggen, maar doe het bewust

Laat dit artikel jou niet ontmoedigen om te starten met beleggen. Het beste moment om te beginnen met beleggen was gisteren. Het beste moment daarna is vandaag. Met dit artikel hoop ik nieuwe beleggers te behoeden voor teleurstellingen door te starten met verkeerde verwachtingen. Beleggen kan je – zeker in korte tijdsperiodes – absoluut geld kosten. In mijn 4e maand als belegger verloor ik 30% van mijn vermogen in twee weken. Echter als je slim belegd voor de lange termijn, jezelf niet laat afleiden door korte termijn prijsbewegingen en acteert op emoties, dan komt het wel goed!

Als je wil starten met beleggen, dan raad ik aan om dit artikel te lezen. Ook werkt het ontzettend prettig als je planmatig te werk gaat. Daarover kan je meer lezen in mijn artikel over portfolio management.

Copyright header foto: talkroute.com
Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.