Waarom mijn portfolio uit maximaal 8 aandelen bestaat: Focus Portfolio

focus visual

Sinds ik ben begonnen met beleggen in eind 2019, heb ik vooral twijfels gehad over één ding: mijn portfolio strategie. Het is een continu mentaal gevecht waarbij je nooit zeker weet wat de juiste beslissing is.

 • Investeer ik voor kapitaal groei of behoud?
 • Hoeveel risico ben ik bereid te nemen?
 • Hoe voorbereid wil ik blijven op een eventuele correct?
 • Hoe sterk houd ik vast aan mijn margin of safety strategie?
 • Hoeveel aandelen wil ik maximaal bezitten?

In dit artikel van mei 2020 kan je mijn toenmalige gedachtegang terug lezen. Ik heb dat artikel bewust onaangepast live laten staan, ook al ziet mijn portfolio er inmiddels anders uit. Het geeft aan dat je jezelf de ruimte moet geven om van strategie te veranderen. Hoe meer tijd je investeert in jezelf, des te meer je jezelf gaat ontwikkelen en nieuwe ideeën zullen ontstaan.

Mijn toenmalige strategie was meer gericht op dividend-uitkerende bedrijven met voornamelijk value aandelen en een inflatie hedge via een zilver ETF. Al heb ik dezelfde maand al besloten om mijn focus te verleggen naar groei bedrijven met de potentie om marktleider te worden. Afijn, ik was onzeker en had moeite om een vaste structuur te vinden.

Inmiddels heb ik een strategie gevonden waar ik mij helemaal prettig bij voel. Dit is al ruim een half jaar mijn vaste aanpak. In dit artikel vertel ik meer over mijn Focus Portfolio, met maximaal acht aandelen.

Wat is het Focus Portfolio?

Waar een gemiddeld portfolio bestaat uit tientallen verschillende aandelen en hoogstwaarschijnlijk één of meerdere ETF’s, kies je bij dit portfolio bewust om slechts in een paar bedrijven in investeren. Je mag spreken van een sterk gefocust portfolio als je tussen de 12 á 20 aandelen bezit van individuele bedrijven, zonder aanvullende ETF’s.

Persoonlijk kies ik ervoor om dit nóg iets selectiever te maken, door een portfolio te bouwen uit maximaal acht verschillende aandelen. Op dit moment bezit ik zes aandelen, dus ik heb slechts de ruimte voor twee extra investeringen voordat ik moet gaan kiezen. Voor mij persoonlijk is dit de sweet spot, maar dat kan voor iedereen verschillen.

Mijn inziens heeft deze strategie een paar bijzondere voordelen, die je helpen om een betere belegger te worden:

 • Aangezien je slechts een aantal aandelen mag bezitten, wordt je automatisch selectiever over welke bedrijven het waard zijn om in te investeren. Als gevolg doe je beter onderzoek en ben je minder gevoelig voor de koers. Je hebt immers dit aandeel gekozen met een goede reden. Oftewel, je kiest voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
 • Je hoeft slechts een aantal bedrijven actief te volgen. Het is simpelweg onmogelijk als particuliere belegger om van >40 bedrijven goed op de hoogte te blijven. Als je slechts een paar aandelen hebt, ben je met een 1 á 2 uur per maand altijd up-to-date.
 • Waarom zou je investeren in het bedrijf dat ‘ook een oké investering lijkt‘, terwijl je het geld ook kan investeren in je grootste overtuigingen? Behalve het argument om je risico te beperken, is hier weinig reden voor. Legendarische belegger Charlie Munger stelt zichzelf altijd de vraag: “Waarom zou ik in dit bedrijf investeren en niet simpelweg meer Coca Cola (hun grootste overtuiging, red) aandelen kopen?”
 • Je investeren hebben meer impact. Als een aandeel verdubbeld die 15% allocatie in je portfolio heeft, dan is dit een forse winst. In tegenstelling tot als een bedrijf in koers verdubbeld die 2.5% van je portfolio betreft. Dan heeft het weinig impact op je totale portfolio.

Behalve deze vier redenen vind ik het prettig om mezelf te zien als een mede-eigenaar van het bedrijf. Niet enkel als iemand die een paar aandelen bezit. Dit maakt het leuker om je investeringen actief te volgen en zorgt tegelijkertijd dat je je aandelen voor de lange termijn wilt behouden. Zoals bij mijn investering in Canoo (lees hier het Gouden Aandeel artikel), waar ik alle nieuwe ontwikkelingen lees en oprecht hoop dat het bedrijf een mooie toekomst heeft. Dit gevoel zou niet leven als het aandeel 2.5% van mijn portfolio zou zijn.

Nadelen van een Focus Portfolio

Voor mij werkt deze strategie perfect. Het past goed bij mijn stijl: actief betrokken bij mijn investeringen, bovengemiddeld risico willen nemen en je wordt beloond voor het goed uitvoeren van bedrijfsanalyses.

Toch is deze strategie niet voor iedereen bedoelt. Want alle bovenstaande voordelen hebben ook een nadrukkelijke keerzijde:

 • Bij een selectiever portfolio moet je vaker gelijk hebben in je investeringen dan bij een divers portfolio. Heb je een bedrijf die 15% van je portfolio in neemt, die opeens failliet gaat? Dan kan je je volledige rendement voor het jaar hoogstwaarschijnlijk vaarwel zeggen. Krijgen een paar bedrijven in je selectieve portfolio klappen? Dan kan je winst van de afgelopen jaren direct worden uitgewist.
 • Je dient meer tijd te investeren bij een portfolio van 10 aandelen dan wanneer je er 50 bezit. Dit klinkt onjuist. Meer tijd investeren terwijl je minder aandelen bezit? Ja, want je hebt minder ruimte om fouten te maken. Hypothetisch, stel dat morgen besloten wordt dat er een verbod komt voor particuliere bedrijven om in de ruimtevaart sector actief te zijn. Dan kan mijn investering in Momentus in één dag verdampen. Dat is 10% van mijn portfolio.
 • Je loopt meer risico. Bij een gespreid portfolio aan solide bedrijven, is de kans groter dat je overall portfolio het prima doet. Er zullen een paar tegenvallers tussen zitten, maar dat kan prima worden ingehaald door je overige investeringen.

Hoe denk jij erover? Ben jij iemand die zich graag verdiept in zijn investeringen, actief onderzoek doet voordat je investeert én betrokken blijft na je investering? En kan je kalm blijven als je portfolio 5% daalt op een dag? Dan kan een Focus Portfolio een goede keuze zijn.

Heb jij een voorkeur voor een passievere investeringsstrategie? Wil je constant een prima groei van je portfolio zien, zonder bang te hoeven zijn voor gigantische swings in de waarde van je portfolio? Dan helpt diversiteit in je portfolio ontzettend en kan je beter kiezen voor een gespreide inzet.

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.