Dividend beleggen als een uitstekend starters portfolio

- Advertentie -

Bij een dividend portfolio richt je je op bedrijven die periodiek een uitkering betalen – een dividend – als beloning voor de aandeelhouders om hun aandelen in bezit te hebben. En zeker voor diegenen die starten en nog zoekende zijn, of het spannend vinden om geld te steken in aandelen, zijn er drie redenen waarom dit voor hen een uitstekend startpunt kan zijn.

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #32 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

Drie redenen om te starten met dividend beleggen

Als startende belegger zal je in de beginfase zoekende zijn naar je eigen stijl. Het is ook een kwestie van vertrouwen opbouwen in je eigen kunnen, het begrijpen hoe je broker of bank werkt, en ervaren hoe het is om jouw zuurverdiende geld in aandelen te hebben zitten. Dividend beleggen kan voor een beginnende een uitstekend beginpunt zijn. En wel door deze drie redenen:

Je hebt vanaf het begin het gevoel dat beleggen jou geld oplevert. Het is een fijn gevoel zodra je net begint met beleggen, dat je de bevestiging krijgt dat je écht geld kan verdienen met je portfolio. Ik herinner mij nog dat ik de eerste keer het dividend van Shell en Intel gestort kreeg. Dat was circa €30,- als kwartaalvergoeding, maar omdat dividend als harde euro’s worden bijgeschreven op je rekening, voelt het ook echt alsof je aan het verdienen bent. Dit kan voor veel startende beleggers nét het duwtje zijn wat ze nodig hebben om te durven beleggen en meer kapitaal te investeren.

De tweede reden is dat dit voornamelijk meer volwassen bedrijven zijn. Vaak met een stabielere koers en een constante groei. Bedrijven gaan namelijk pas dividend betalen als zij hun geld niet op betere manieren kunnen herinvesteren. Bijvoorbeeld als het geen nut heeft om nieuwe bedrijven over te nemen, of om te investeren in hun eigen research & development of marketing.

Dit zijn bedrijven die het prima doen in hun sector, maar geen enorme groei meer kunnen behalen. Omdat hierdoor het bedrijf – en daarmee de koers – hoogstwaarschijnlijk niet meer flink in waarde zal stijgen, worden aandeelhouders beloond met een extra zakcentje om het interessant te maken.

De derde reden is dat dividend beleggen ervoor zorgt dat je structureel en op vaste basis aandelen blijft bijkopen, als je besluit om van je ontvangen dividend direct meer aandelen te kopen. En dat is wel vaak een onderdeel van de strategie van de dividend belegger. Hierdoor kom je automatisch in modus dat je constant en op vaste momenten meer geld investeert in je posities.

Dit is een goede flow in terecht te komen, ook als je op een later moment zou besluiten om een andere beleggingsstrategie aan te houden. Want structureel en periodiek bijkopen in je portfolio, is een goede strategie om te bouwen aan je vermogen. Uiteindelijk creëer je een sneeuwbal effect, waarbij je bij iedere dividend uitkering meer aandelen kan kopen, waarmee je de volgende keer nóg meer aandelen kan kopen, enzovoort.

Waar moet je op letten?

Er zijn wel een paar punten waar je op wilt letten, als je start met beleggen in dividend aandelen. Het allerbelangrijkste is om jezelf niet blind te staren op de hoge uitkeringen, of de dividend yield. Er zijn aandelen op de markt die voor 10% of meer per jaar uitkeren. Dat klinkt fantastisch, maar besef dat dit geen garantie is. Bedrijven kunnen op ieder moment bepalen om hun dividend te verlagen, of zelfs volledig te schrappen. Zelfs de meest oude vertrouwde dividend betalers, zoals een Shell, kunnen ondanks tientallen jaren aan trouwe betalingen, ervoor kiezen om hun dividend terug te schroeven.

In dat kader is het belangrijk dat je een inschatting kan maken hoe groot de kans is dat het bedrijf hun dividend uitbetalingen op peil houdt, uitgaande van een standaard marktsituatie. Hiervoor is de payout ratio is een belangrijke. Dit zegt namelijk hoeveel procent van de netto winst wordt gebruikt om aan dividend uit te keren.

Shell heeft een payout ratio van 35%. Een ratio tussen de 35% en 55% wordt gezien als een gezonde situatie. Bedrijven die 70% of hoger uitbetalen, daarvan is de kans groot dat ze bij enige tegenslag al worden verplicht om hun dividend naar beneden te halen. Dus als je een aandeel hebt gevonden die je interessant vindt, voordat je het aandeel koopt, zoek uit wat hun payout ratio is.

Wallmine overzicht van Royal Dutch Shell (RDS.A)
- Advertentie -

Via mijn favoriete site om aandelen te analyseren – Wallmine.com – kan je in één oogopslag zien wat de huidige dividend yield is, hun payout ratio en hoe hun historie eruit ziet.

Dividend Aristocrats & Kings

Een mooi startpunt, als je begint met het bouwen aan een dividend portfolio, is om te kijken naar de lijst met Dividend Aristocrats en Dividend Kings. Bedrijven in de Aristocrats lijst hebben voor minimaal 25 jaar achter elkaar hun dividenduitkering verhoogd, en bij de Kings is dat zelfs 50 jaar achter elkaar. Tot deze lijst behoren bedrijven zoals:

Dividend Aristocrats (lijst)

  • Pepsico (PEP)
  • McDonald’s (MCD)
  • AT&T (T)

Dividend Kings (lijst)

  • Procter & Gamble (PG)
  • Coca Cola (KO)
  • Johnson & Johnson (JNJ)

Dit zijn bedrijven die het aantoonbaar belangrijk vinden om hun aandeelhouders te belonen in de vorm van dividend uitkeringen, waarbij de kans lager is dat zij hun uitbetalingen naar beneden zullen halen. Dat is een goed startpunt om daaromheen je portfolio te bouwen, als je het idee van dividend beleggen aantrekkelijk bent gaan vinden.

Lees hier meer over de Dividend Kings en mijn ideeën erover.

Zeker niet alleen voor startende beleggers

Overigens is dividend beleggen zeker niet alleen interessant voor beginners om te leren beleggen. Het is ook een uitstekende vorm van beleggen als je een fan bent van passief inkomen en iedere maand een extraatje op je rekening gestort wilt hebben.

Stel dat je een portfolio hebt met de waarde van €100.000 euro, en je totale portfolio heeft een gemiddelde dividend yield van 3%, dan krijg je iedere maand €250,- uitbetaald, puur en alleen voor het houden van hun aandelen.

Persoonlijk kies ik er zelf ook voor om op latere leeftijd, als mijn tijdshorizon kleiner worden, bijvoorbeeld als ik binnen 5 á 7 jaar met pensioen wil, om een dividend portfolio te bouwen. Het is over het algemeen een stabieler portfolio en als je door de jaren heen een mooi vermogen hebt opgebouwd, kan dat een uitstekende aanvulling zijn op je maandelijkse inkomsten waardoor je allicht nét een paar jaar eerder met pensioen zou kunnen gaan. En dat klinkt toch als een uitstekend vooruitzicht.

Foto gemaakt door awesomecontent
- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie