Hoe maak je jouw eigen aandelen wishlist?

- Advertentie -

Als ik je één tip kan geven waarmee je in één klap een betere belegger wordt, dan is dat het maken van een wishlist. Dit is een lijst met aandelen die jij hebt bekeken, die je graag zou willen toevoegen aan je portfolio zodra ze een bepaalde koers bereiken.

Het grote voordeel hiervan is dat je leert om het proces van een aandeel analyse te doorlopen en dat je op ieder moment weet welke aandelen je wilt kopen en voor welke prijs. Hiermee voorkom je dat je in een opwelling aandelen gaat kopen, zonder goed nagedacht te hebben waarom je die koopt, of dat je teveel betaalt. In dit artikel loop ik je door mijn proces in het bouwen van je eigen wishlist.

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #36 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

Heb een helder doel met jouw portfolio

Een belangrijk uitgangspunt bij het maken van je eigen wishlist, is de spreuk “kiezen voor, is kiezen tegen”. Als je begint om alle aandelen op papier te zetten die je interessant lijken, dan zit je waarschijnlijk al snel aan 100 of meer aandelen. Je wilt juist heel selectief zijn in het type aandelen, zodat het perfect aansluit bij je strategie en je doelstellingen. En hoe een geconcentreerder portfolio je wilt, des te belangrijker wordt het dat je enkel aandelen op je wishlist zet die je écht graag wilt hebben. Ik noem aandelen op mijn wishlist daarom ook bewust ‘gouden aandelen’. Dat is mijn referentiekader dat ik die aandelen echt graag wil hebben zodra de koers op een kooppunt staat.

Dus voordat we ook maar één aandeel op de lijst zetten, werpen we weer een blik op ons portfoliostrategie. Wat voor type aandelen wil je bezitten; focus je je aandelen met een lage market cap, of vind je het belangrijk dat er dividend uitgekeerd wordt, of investeer je vooral in grote solide bedrijven? Maak hier een keuze in, zodat je direct focust brengt aan je wishlist.

Je zou dit nog verder specifiek kunnen maken, door te kiezen in wat voor domeinen je wilt investeren. Ik heb zelf een selectie gemaakt van ongeveer 10 domeinen waar een hoge groei in verwacht wordt voor de komende 5 a 10 jaar, zoals 3D Printing en elektrische voertuigen. Mijn wishlist bestaat enkel uit bedrijven die actief zijn in die sectoren. Hiermee maak je je blikveld wel heel selectief, dus dat is alleen praktisch als je bewust kiest voor een portfolio van maximaal 10 posities, anders maak je het jezelf wel erg lastig.

Bouwen van je wishlist template

Als je bepaalt hebt wat voor type aandelen je wilt bezitten, zou ik aanraden om een methode te kiezen waar je wishlist in gaat bijhouden. Excel is een prima tool hiervoor, wat ik zelf ook gebruik. Dan maak je een simpel overzicht met minimaal de volgende dingen: uiteraard naam van het aandeel, het segment waarin ze actief zijn, ruimte om heel concreet jouw redenen op te schrijven waarom dit bedrijf een perfect onderdeel van je portfolio is, en dan afsluitend je koopdoel.

Idealiter maak je ook een column met de fair value, zodat je dit kan vergelijken met je koopdoel en direct kan zien wat je margin of safety is. Ook helpt dit jou om uiteindelijk de knoop door te hakken, als je aandeel het koopdoel heeft bereik en je krijgt bevestiging dat de fair value fors hoger ligt dan de huidige prijs. Een aanvullende bonus is dat je ook wordt uitgedaagd om de fair value uit te rekenen, waardoor je nét weer iets verder gaat in je analyse.

Management score en groeiverwachting

Persoonlijk ben ik fan van nog twee toevoegingen aan het overzicht. Per bedrijf wil ik namelijk zien hoe het management en CEO wordt beoordeeld op Glassdoor.com. Dat geeft een goede indicatie hoe sterk het bedrijf geleid wordt. Deze informatie heb je in één minuut gevonden dus geen reden om het niet te doen.

Daarnaast ga ik naar Yahoo Finance en daar kijk ik naar 5-jarige groeiverwachting van de analisten. Ook dat percentage zet ik in mijn overzicht. Met deze toevoegingen heb ik een grove indicatie van twee belangrijke aspecten voordat ik wil investeren. Namelijk hoe sterk het management team is, en wat de groeiverwachting voor de komende jaren is.

pinterest glassdoor

Stel dat de markt in z’n geheel met een flinke dip te maken krijgt, en meerdere aandelen op mijn wishlist bereiken het kooptarget. Dan is het mogelijk dat je zult moeten kiezen waar je in wilt investeren. Op zo’n momenten is het fijn dat je meerdere vergelijkingen hebt om je definitieve keuze op te baseren, namelijk je primaire redenen waarom je wilt investeren, aangevuld met de vorige twee genoemde cijfermatige onderbouwing. In het afgelopen jaar heb ik tweemaal meegemaakt dat meerdere aandelen tegelijkertijd het koersdoel bereikte, dus het verstandig om hier op voorbereid te zijn.  

Je eerste aandelen op de wishlist

- Advertentie -

In deze fase heb je bepaalt in welke type aandelen je wilt investeren en hoe je je wishlist gaat opbouwen. Nu is het tijd voor het echte werk, namelijk het analyseren van de aandelen. Hiervoor heb ik meerdere artikelen geplaatst op deze site die je hiermee helpen, onder meer het artikel genaamd “zes uitstekende sites om aandelen te analyseren”. En als je een aandeel hebt gevonden die je echt graag in je portfolio zou willen hebben, je weet de fair value en het bedrag wanneer jij een positie opent, dan kan je die toevoegen aan je wishlist.

Het is ontzettend leerzaam en tof om regelmatig een blik te werpen op je wishlist en na te denken hoe je die kan blijven aanpassen. Zie het echt als een lijst die continu in beweging is. Soms zal je alsnog besluiten om aandelen eruit te gooien omdat ze niet de groei doormaken die je had verwacht, en hopelijk zal je lijst ook steeds verder groeien met toffe aandelen die gaandeweg op je pad komen.

Twee afsluitende tips

Afsluitend wil ik je twee belangrijke tips meegeven.

Probeer je wishlist zoveel mogelijk te zien als een commitment naar jezelf. Als je een aandeel op je lijst zet met een koersdoel, en dat koersdoel wordt bereikt terwijl het bedrijf fundamenteel niet is veranderd – bijvoorbeeld tijdens een brede markt correctie – dan ben je bijna verplicht aan jezelf om een positie te openen. Je maakt deze wishlist namelijk om voorbereid te zijn op kansen die een bovenmatig negatieve markt jou biedt. Als je dan niet profiteert van je voorbereiding op het moment dat een echte kans verschijnt, dan heb je niets aan een wishlist.

En de laatste tip: wees kritisch op de aandelen die je op je wishlist zet en voeg geen enkel aandeel toe waarvoor je niet het benodigde onderzoek hebt gedaan. Je kan daarvoor een schaduwlijst maken met potentiële aandelen voor de wishlist, maar die mag je pas erop zetten als je je huiswerk hebt gedaan. Pas als je dat doet, dan ben je zelfverzekerd genoeg om jouw favoriete aandelen te kopen zodra de markt jou die kansen bied.

Ik ben heel benieuwd naar de aandelen die op jouw wishlist komen te staan, dus laat mij dat weten via een reactie op dit artikel of via Twitter of Instagram. Mijn wishlist met bijhorende kooptargets kan je vinden op deze pagina.

Foto door RODNAE Productions via Pexels
- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie