Investeren in Shell of in een groene energie ETF?

- Advertentie -

Als je een willekeurige belegger zou vragen of diegene het geld liever zou investeren in Shell of in groene energiebedrijven, dan zou het overgrote deel kiezen voor de groene energie. Kijk om je heen, hoeveel er in de media wordt gepraat over het belang van groene energie. Met talloze discussies over windmolens en het interessanter maken van zonnepanelen. En waarschijnlijk zijn we het ook wel met elkaar eens dat we naar een duurzamere energiebron moeten.

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #30 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

Shell als investering zonder toekomst?

In dat kader zou je als belegger kunnen stellen dat Shell een waardeloze investering is. En als je dit zou beschouwen als een investering die je voor tien jaar wilt aanhouden, dan zou ik het daar zelfs mee eens kunnen zijn. Maar een valkuil die veel beleggers hebben, is dat ze teveel gaan geloven in hun eigen strategie en praktisch met oogkleppen op naar de markt gaan kijken. Want dat Shell naar mijn ogen een matige investering is over 10 jaar, betekent dat dan ook dat het een slechte investering is voor de kortere termijn, zoals de komende één á twee jaar? Ik denk het niet. Integendeel.

Je kan absoluut gericht zijn op beleggen voor de lange termijn, in stevige groeisectoren en in de marktleiders van de toekomst. Maar tegelijkertijd: je hebt alle tijd om te investeren in die betreffende aandelen. Terwijl het ook verstandig kan zijn om te kijken naar aandelen die in het heden zeer aantrekkelijk zijn. En dat je gebruik maakt van te lage waarderingen in de huidige markt, op basis van een overdreven negatief sentiment, zoals dat bijvoorbeeld nog steeds hangt rondom olie en gas bedrijven zoals Shell.

En ik vind Shell hierbij een mooi voorbeeld, omdat dit het bedrijf is waar we niet zonder kunnen, maar tegelijkertijd wordt het bedrijf veracht door Nederlanders door hun bijdrage aan een minder schone wereld.

De prijs blijft belangrijk

Want laten we het puur bekijken vanuit het perspectief dat we beleggen om geld te verdienen. Persoonlijk beschouw ik Shell als een ondergewaardeerd aandeel. Als je namelijk een discounted cashflow analyse erop los laat, ervan uitgaande dat we komende 10 jaar wereldwijd echt nog voldoende gas en olie blijven gebruiken, dan ligt de fair value rond de €35 á €40 euro. Met andere woorden, een verdubbeling van de huidige koers. Het zou mij niet verbazen als dit aandeel in de komende twee jaren herstel naar dat prijspunt, wat een fors rendement zou betekenen.

Dus als we kijken naar de centrale vraag. Wat is een betere investering, Shell of de Clean Energy ETF? Dan zou ik een case durven maken dat op de korte termijn Shell een betere investering is. Ondanks dat ik geloof in de opkomst van de duurzame energiebedrijven.

De afweging is dat veel beleggers die duurzame energiebedrijven zien als een goede investering, waardoor de waardering enorm is opgelopen. Ik zou de Clean Energy ETF nu niet beschouwen als een investering voor een redelijke prijs. Tegelijkertijd is Shell in mijn ogen zwaar ondergewaardeerd. En onderaan de streep: het maakt een enorme impact als je aandelen weet te kopen voor de juiste prijs. En ook al is Shell een belegging die ik persoonlijk niet voor de lange termijn zou vasthouden, dat betekent niet dat het op de korte termijn geen hoger rendement zou kunnen opleveren dan een investering die je voor minimaal vijf jaar wilt vasthouden.

Ruimte in de waardering

En zo zijn er nog veel meer kansen in de markt. Zo zou ik bijvoorbeeld kiezen voor Intel boven ASML op dit moment. Dat betekent niet dat ik Intel een betere lange termijn investering vindt, maar ik denk dat bij de huidige koers Intel in de komende twee jaren een hoger rendement kan maken dan ASML. Simpelweg omdat het aandeel meer waarde heeft dan de huidige koers. In tegenstelling tot ASML, waarbij in de koers al rekening gehouden wordt met een aantal fantastische jaren met overperformance.  

Overigens heb ik zelf geen positie meer in Shell en Intel, maar wil ik hiermee vooral een ander geluid laten horen, zodat jij zelf als belegger te bepalen of dat een interessant denkrichting is of niet.

Conclusie: houd een open vizier

Dus moraal van het verhaal: blijf zeker kijken vanuit een lange termijn gedachte, investeer in bedrijven en domeinen waar jij in geloofd, maar sluit je ogen niet voor de grote kansen die zich op de kortere termijn al kunnen uitbetalen. Ondanks of je die posities wel of niet voor een lange tijd wil vasthouden.

- Advertentie -

In mijn ogen gaat Shell in de komende één á twee jaar meer rendement opleveren dan de Clean Energy ETF, ondanks dat ik die ETF beschouw als een betere lange termijn investering.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie