Podcast #11 – aandeel analyse van Palantir

- Advertentie -

In de ‘Mister Don – Podcast over Investeren’ deel ik op vaste basis mijn aandeel analyses. In deze aflevering staat de schijnwerpers op één van de bedrijven die juist graag een stille kracht zijn, achter de schermen van inlichtingendiensten en commerciële bedrijven: Palantir (PLTR).

Palantir bouwt data analyse software waarmee zij onder meer commerciële bedrijven en inlichtingendiensten helpen om inzichten te halen uit enorme data sets (data modeling). Zie hun software als een Excel on steroids, met databestanden van honderden gigabytes. Dit is een ontzettend gesimplificeerde beschrijving van het bedrijf, want we hebben hier te maken met een complex bedrijf, dus dit geeft enigszins een houvast.   

Wat als investeerder belangrijke informatie is: big data analyses is een belangrijke trend in innovatie. Er is ontzettend veel data beschikbaar, maar we weten nog niet goed hoe we dat kunnen benutten naar snelle praktische inzichten. Deskundigen en engineers beschrijven de technologie van Palantir als ongeëvenaard en mind-blowing. We hebben hier te maken met hét big data analyse bedrijf van de toekomst. Met enigszins een schaduw randje, want mede door hun werkzaamheden voor de overheid is niet alle informatie openbaar beschikbaar.

Ondanks dat het bedrijf al 17 jaar bestaat, is Palantir is pas sinds oktober 2020 naar de beurs gekomen. De koers is aardig volatiel gebleken, met het hoogtepunt op $45 en het dieptepunt op $8,90. Dit is een typisch bedrijf die beleggers lastig kunnen analyseren en daardoor ingewikkeld vinden om een waarde-oordeel eraan te hangen. Een mooie kans voor tech-savvy beleggers die de tijd willen nemen om dit bedrijf te bestuderen?

Benieuwd naar mijn ideeën over Palantir? Dan kan je deze aflevering luisteren van de Mister Don podcast. Zoals gebruikelijk met een uitgebreide toelichting over Palantir en haar services, hun voordeel vergeleken met de concurrentie, een blik op de financiële cijfers, het management team en de huidige waardering. Met afsluitend mijn argumenten voor een bear- en bull case, met uiteraard een eindconclusie.

Ik raad altijd aan om zelf onderzoek te doen naar het bedrijf. Palantir heeft hun Investor Relation pagina goed op orde. Die kan je hier vinden. Veel plezier met de podcast en – indien je enthousiast bent – met het verder analyseren van dit bedrijf!

Disclaimer: op moment van publiceren heb ik geen positie in Palantir en verwacht dat op de korte termijn niet in te nemen.

Volg de Mister Don Podcast

Wil je het kanaal volgen? Dan kan je je abonneren via jouw favoriete app:

Deze podcast wordt wekelijks op maandagochtend gepubliceerd. Een ideaal begin van de nieuwe week!

Copyright header foto: TechCrunch
- Advertentie -

2 REACTIES

  1. Wat een boeiend bedrijf! Dank voor de informatieve podcast Jasper. Een vraag die bij me opkwam: waar komen die grote verliezen vandaan? 2 miljard aan kosten en investeringen? Het is een softwarebedrijf, superhoge margins, kosten zijn alleen personeel en marketing toch? Maken ze zoveel reclame?

    • Dankjewel voor je goede vraag Marty! De voornaamste kostenpost waren de stock-based compensations.

      Sowieso is het een dure aangelegenheid om als bedrijf naar de beurs te gaan, maar daarnaast heeft Palantir ook hun benoemde employee incentive plan. Er is de belofte gemaakt dat werknemers een bonus krijgen in aandelen zodra een beursgang gemaakt zou worden. Dat was een kostenpost van $1,2 miljard, dus een gigantische impact op het resultaat. Dit zal tot mid ~2022 impact blijven houden op de resultaten.

      In positieve zin: dit zijn tijdelijke uitgaven die uiteindelijk niet meer verrekend hoeven te worden (op deze schaal), dus dat is een mooi vooruitzicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Vertrouwen in Desktop Metal, en hoe investeren in startups?

Jasper (@misterdonnl) had een spannende week voor de boeg. Met drie aandelen (samen goed voor ~85% van het portfolio) die allemaal hun Q2 earnings...

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...
Advertentie